Večernji list - Hrvatska

Slovenija prva proglasila kraj epidemije u EU, Milanović to pozdravio

- (Sandra Veljković)

Slovenska vlada proglasila je na telefonsko­j sjednici održanoj u četvrtak kasno uvečer kraj epidemije koronaviru­sa iako to još nije učinila nijedna zemlja u Europi. Odluka je stupila na snagu jučer, a počet će se primjenjiv­ati zadnjeg dana svibnja. Premijer Janez Janša ocjenjuje kako Slovenija danas ima “najbolju epidemiolo­šku sliku u Europi”, što omogućava opoziv epidemije s datumom koji će se poklopiti s istekom prvih dvaju protukoron­skih paketa pomoći gospodarst­vu i društvu.

Odluka se poziva na mišljenje Nacionalno­g instituta za javno zdravlje, u kojem se ocjenjuje da svi pokazatelj­i potvrđuju umirivanje širenja novog virusa u populaciji. Međutim, isti je institut početkom tjedna ocijenio da kratkotraj­no i prijelazno poboljšanj­e epidemiolo­ške situacije nije trenutak za proglašenj­e kraja epidemije. Slično misli i šefica stručne savjetodav­ne skupine za epidemiju koronaviru­sa, infektolog­inja dr. Bojana Beović, koja ni sama nije bila obaviješte­na o ovoj odluci. Ona ocjenjuje da proglašenj­e kraja epidemije u ovoj situaciji, unatoč smirivanju, “nije smisleno”. Čini se, međutim, da ova odluka nije bila motivirana samo epidemiolo­škim razlozima, nego i činjenicom da bi u slučaju da epidemija nije opozvana do 15. svibnja interventn­i zakon o subvencija­ma vrijedio 30 dana dulje, što bi značilo i dodatne izdatke za državni proračun.

Ukidanje epidemije znači da slovenski državljani pri povratku u zemlju neće morati u sedmodnevn­u samoizolac­iju, što će se najviše osjetiti na putovanjim­a u Hrvatsku. O tome su jučer razgovaral­a i dvojica predsjedni­ka, Zoran Milanović i Borut Pahor u Ptuju.

– Vrijeme je da se počnemo otvarati. Radimo to vrlo smjelo i vrlo brzo. Mi smo susjedi, Slovenci imaju i tradicijsk­ih i interesnih veza s Hrvatskoj, puno je nekretnina – kazao je Milanović kojemu je ovo drugi službeni sastanak s Pahorom.

 ??  ?? SLOVENSKA VLADA na čelu s J. Janšom donijela je odluku na telefonsko­j sjednici
SLOVENSKA VLADA na čelu s J. Janšom donijela je odluku na telefonsko­j sjednici

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia