Večernji list - Hrvatska

Dimnjak pao na automobil, vlasniku ne daju odštetu

- Valentina Wiesner

– Ako se dimnjak koji pada na automobil ne svrstava u kategoriju „padajućih predmeta“, onda ne znam što se tako kategorizi­ra?! Za Euroherc dimnjak to nije jer je pao zbog potresa iako rizik potresa nije izrijekom naveden kao onaj koji se ne pokriva – požalio nam se Viktor Crnogorac iz Zagreba koji je imao nesreću da mu je u potresu koji je u ožujku zatresao grad dimnjak pao na automobil koji je kupio samo tri tjedna ranije i od bivšeg vlasnika preuzeo policu kasko osiguranja. Uredno je, kaže, prijavio štetu, iz osiguranja su došli i napravili izvid, čuo ih je da razgovaraj­u o ovlaštenom servisu u kojem bi se šteta trebala sanirati, a onda mu je osiguravat­elj poslao odluku da je njegov zahtjev za isplatu štete – pravno neosnovan. Osiguravat­elj nije u obvezi isplate osigurnine za štete na vozilu koje su nastale zbog djelovanja potresa i događaja uzrokovani­h potresom s obzirom na to da potres nije osigurani rizik potpunog kasko osiguranja u smislu odredbe čl. 17. Uvjeta za kasko osiguranje motornih vozila – stoji u dopisu osiguravat­elja na koji se odvjetnik Viktora Crnogorca žalio, a prijavu je podnio i Hanfi i pravobrani­telju za osiguranje u Hrvatskom uredu za osiguranje. Medijima se obratio jer smatra da ovakvih slučajeva sigurno ima još i htio bi na njih upozoriti, a on svoja prava kani ostvariti sudskim putem. Odvjetnik V. Crnogorca odluku osiguravat­elja smatra pogrešnom jer je u stavku 2. članka 17 na koji se Euroherc poziva izrijekom navedeno da je jedan od osiguranih rizika pad ili udarac nekog predmeta, a do štete je došlo upravo padom dimnjaka na vozilo. Usto, u članku 20. Ugovora o kasko osiguranju taksativno su navedeni slučajevi u kojima osiguravat­elj nije u obvezi isplatiti osigurninu.

Među tim isključenj­ima nije navedena šteta nastala djelovanje­m potresa na koju se pozivaju kao razlog za odbijanje odštetnog zahtjeva. Osim toga, Zakon o obveznim odnosima propisuje da se, u slučaju kad je ugovor sklopljen prema unaprijed otisnutom sadržaju ili ga je na drugi način pripremila i predložila jedna ugovorna strana, nejasne odredbe tumače u korist druge strane – ističe osiguranik. Poziva se i na Zakon o zaštiti potrošača čiji članak 54 propisuje da se dvojbene ili nerazumlji­ve odredbe tumače u smislu koji je povoljniji za potrošača. Osim službenog dopisa odjelu šteta, pisao je i njihovoj upravi da se očituje premda, kaže, ne očekuje odgovor. Pisali smo im i mi, tražeći drugu stranu priče, ali se iz Euroherca ni tjedan dana od upita nisu oglasili.

U Hanfi su, kažu, upoznati s predstavko­m osiguranik­a, rješavaju je i odgovor će mu poslati u zakonskom roku od 30 dana. – Donošenje odluke o osnovanost­i i visini odštetnog zahtjeva u slučaju nastanka svake štete u domeni je društava za osiguranje koja samostalno donose odluke o tome je li neki odštetni zahtjev osnovan ili ne. S obzirom na zakonsku regulativu, Hanfa nije ovlaštena arbitrirat­i u pitanjima imovinsko-pravnih odnosa, već jer to u nadležnost­i odgovaraju­ćih pravosudni­h tijela – kažu u Hanfi, no pojašnjava­ju i da kao regulator mogu izdavati i određene preporuke u slučajevim­a kada nisu primijećen­e nezakonito­sti ili nepravilno­sti, ali postoji mogućnost transparen­tnijeg postupanja društava prema korisnicim­a usluga.

 ??  ?? V. CRNOGORAC pokazuje rješenje prema kojemu nema pravo na odštetu iako u ugovoru piše da je auto osiguran od pada predmeta
V. CRNOGORAC pokazuje rješenje prema kojemu nema pravo na odštetu iako u ugovoru piše da je auto osiguran od pada predmeta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia