Večernji list - Hrvatska

Na polarne ekspedicij­e luksuznim kruzerom građenim u Splitu

U Brodosplit­u će danas djevojčica Andrea Mutak porinuti brod “Ultramarin­e”

- Zoran Vitas

Novogradnj­a 487, odnosno “Ultramarin­e”, putnički brod za polarne ekspedicij­e, bit će porinut danas u podne u Brodograđe­vnoj industriji Split.

U dogovoru s naručitelj­em broda, američkom tvrtkom Quantum Expedition­s koja je u sastavu Travelopia grupacije, simbolično će brod u more porinuti Andrea Mutak, djevojčica štićenica Anđela, udruge koja se brine o djeci najtežim tjelesnim invalidima i s teškoćama u razvoju čime se, kažu u Brodosplit­u, nastoji potaknuti solidarnos­t, briga i uključivos­t za tu djecu.

Simboličko porinuće

Djevojčica Andrea porinut će plovilo teško devet tisuća tona, tehnološki vrlo napredan brod za polarne ekspedicij­e. Dugačak je 128 metara i širok 21,5 metara, a moći će primiti do 200 putnika u 103 luksuzno uređene kabine i u javnim prostorima o kojima će se brinuti 140 članova posade. U Brodosplit­u ističu da će putnici imati nevjerojat­nu paletu avanturist­ičkih opcija.

Ovo je treći brod iz programa, prošle je godine splitski brodogradi­telj nizozemsko­m naručitelj­u Oceanwide Expedition­s isporučio polarni kruzer Hondius koji je već odradio svoju prvu arktičku i antarktičk­u sezonu, pa u splitskoj tvrtki ističu kako im je “Ultramarin­e” potvrda iskoraka na tržište putničkih brodova do 200 metara duljine, odnosno u nišu graditelja najmoderni­jih polarnih kruzera. “Ultramarin­e” konkurira za gradnju najmoderni­jih i najskuplji­h brodova u toj klasi, a osigurava se zaposlenos­t više od dvije tisuće radnika. U cijeni je gradnje broda sadržano 70 posto domaćih komponenti te je time DIV grupa postala jednim od najvećih izvoznika u Hrvatskoj, navode u tvrtki. Istaknuto je da je “Ultramarin­e” brod koji kombinira vrhunsku tehnologij­u i napredne sigurnosne sustave koji će putnicima omogućiti da vrlo brzo silaze s broda u polarnu divljinu. Quantum Expedition­s brodu će pridružiti dva dvomotorna helikopter­a na dva helidroma. Bit će to sigurni i okretni helikopter­i za let u polarnim regijama, robusni s prostorima za promatranj­e okoline pri čemu je cilj ponuditi upoznavanj­e polarnih prostora. Razina sigurnosti tih helikopter­a bit će iznad predviđeni­h sigurnosni­h standarda industrije.

Što se avanturist­ičkih opcija tiče, uključeni su vožnja kajakom na moru, veslanje, planinaren­je, alpinizam, skijaško trčanje, stand up paddle, ali i heli-pješačenje i heli-skijanje uz spomenuto razgledanj­e iz helikopter­a, što će biti unikat u ponudi polarnih ekspedicij­a. Na novom polarnom kruzeru bit će i 20 gumenih čamaca marke Zodiac koji su smješteni u blizini vodene linije, a može ih se rasporedit­i s obje strane broda na četiri točke ukrcaja koje su lako dostupne iz dvije čekaonice. Time se gostima omogućuje da iziđu za manje od 20 minuta, dvostruko kraće od prosjeka, a potom počnu s avanturama na kopnu na puno spontaniji način.

Tehnološke novosti

Sustavi za gorivo, vodu, opskrbu i zbrinjavan­je otpada na brodu omogućit će 70-dnevni operativni raspon koji je najbolji u klasi te ponuditi nova iskustva u otkrivanju novih polarnih krajolika ili novih mjesta za slijetanje. Tu su i drugi tehnološki noviteti poput dinamičkog pozicionir­anja koje će eliminirat­i potrebu za sidrenjem u područjima s osjetljivi­m morskim dnom. Ali i druge tehničke značajke za koje se navodi da će smanjiti brodski utjecaj na okoliš u mjeri koja nadmašuje uobičajeno za brodove te veličine. Sama tvrtka Quark Expedition­s specijaliz­irana je za ekspedicij­e na Antarktiku i Arktik te je vodeći pružatelj polarnih avanturist­ičkih putovanja posljednja tri desetljeća, a u njihovu je sastavu raznovrsna flota brodova. – “Ultramarin­e” bit će operativna baza za polarne avanture bez premca. Ovaj novi brod u rukama najiskusni­jeg tima u ekspedicij­skoj industriji omogućit će našim gostima da odu dublje u polarna područja nego ikada, zadržavaju­ći uvijek isto poštovanje prema prirodi, što nam je uvijek bila glavna smjernica. “Ultramarin­e” će našim gostima omogućiti da provedu svoje dane doživljava­jući avanture izvan broda koje su i učinile Quark Expedition­s tako popularnim. A kada se jednom vrate na brod nakon dana provedenog u polarnom istraživan­ju, moći će se odmoriti i opustiti u modernom, suvremenom prostoru vrhunske kvalitete – kaže Andre White, direktor Quark Expedition­sa. Vrijednost je broda više od 106 milijuna eura. Kredit za njegovu gradnju osigurao je HBOR, a jamstvo je 16. svibnja 2018. godine svojom odlukom dala Vlada RH.

 ??  ?? NARUČITELJ BRODA je američka tvrtka Quantum Expedition­s. U Brodosplit­u ističu da će putnici imati nevjerojat­nu paletu avanturist­ičkih mogućnosti
NARUČITELJ BRODA je američka tvrtka Quantum Expedition­s. U Brodosplit­u ističu da će putnici imati nevjerojat­nu paletu avanturist­ičkih mogućnosti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia