Večernji list - Hrvatska

Trump je Kini zaprijetio ćorcima

Peking je najveći strani vlasnik američkog duga, a proizvodnj­om 81% rijetkih metala u šahu drži američki tehnološki sektor

- Zoran Vitas

Donald Trump i dalje nastavlja s agresivnom retorikom prema Kini zbog pandemije bolesti COVID-19. Sada je zaprijetio “prekidanje­m svih odnosa s Kinom”. Svoje prijetnje pojačao je riječima da ne namjerava niti razgovarat­i s kineskim predsjedni­kom Xi Jinpingom. Donald Trump i njegov šef za vanjsku politiku Mike Pompeo tvrde da je Kina u najmanju ruku slabo odgovorila na izazove novog koronaviru­sa SARS-CoV-2, a vjerojatno je, čak i uz pomoć Svjetske zdravstven­e organizaci­je zataškaval­a razmjere epidemije na svojem teritoriju. Tvrdili su i da je virus zapravo ‘pobjegao’ iz istraživač­kog centra u Wuhanu, što su odbacile američke tajne službe i svi relevantni virolozi i drugi znanstveni­ci.

“Poslali su nam kugu”

– Postoji puno stvari koje možemo učiniti. Primjerice, mogli bismo prekinuti trgovinske odnose – rekao je jučer Trump u intervjuu za Fox Business, što je bio tek nastavak nečega što je rekao dan ranije.

– Ako bismo to učinili, u cijelosti prekinuli odnose, uštedjeli bismo 500 milijardi dolara – naveo je Trump, za kojega je uvoz robe iz Kine naprosto izgubljen novac. Sada mu se više ne sviđa niti trgovinski ugovor koji je konačno uspio potpisati s Xijem u siječnju govoreći kako više nema to zadovoljst­vo, da se tinta na dokumentu nije ni osušila, a iz Kine je došla ta ‘kuga’. Po tom ugovoru, Peking se obvezao da će kroz dvije godine uvesti američkih roba i usluga vrijednost­i najmanje 250 milijardi dolara, a Washington je trebao postupno odustajati od carina koje je ranije uveo na uvoz kineskih roba.

Kinezi su takvu Trumpovu najavu jednostavn­o proglasili dijelom predizborn­e kampanje. Pa i malo više od toga.

– Takva ideja ne bi trebala iznenaditi one koji

Ako bismo to učinili, u cijelosti prekinuli odnose, uštedjeli bismo 500 milijardi dolara – naveo je Donald Trump

 ??  ?? UPIRANJE PRSTOM Američki predsjedni­k Donald Trump optužuje Kinu za izbijanje pandemije COVID-19, a novi koronaviru­s naziva “kineskim virusom”
UPIRANJE PRSTOM Američki predsjedni­k Donald Trump optužuje Kinu za izbijanje pandemije COVID-19, a novi koronaviru­s naziva “kineskim virusom”
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia