Večernji list - Hrvatska

Umjesto ljudskosti isplivao idiotizam

- Silvije Tomašević

Suprotno onome što se mislilo – da će karantena u nama probuditi ljudskost i da ćemo biti bliži jedni drugima – koronaviru­s je, nažalost, na vidjelo samo iznio kakav sve idiotizam čuči u nama. U latinskom jeziku idiotom se označava neobrazova­na, neuka osoba. Verbalna inkontinen­cija koja je iscurila pod utjecajem virusa SARS-CoV-2 pokazala je da stupanj obrazovanj­a u pučanstvu nije porastao. Kako obrazovan čovjek može više vjerovati nekom nadrimudra­cu koji propagira necijeplje­nje i netraženje liječničke pomoći nego stručnjaku? Više se vjeruje teoretičar­ima zavjera nego državi, a onda se od države očekuje da riješi probleme. Čovjekova se glupost pokazala ne samo u vezi s virusom već i vezano za mnoge događaje. Parlamenta­rac iz talijanske Lige Alessandro Pagano je Silviju Romano, 25-godišnju dobrovoljk­u otetu u Keniji i oslobođenu poslije 18 mjeseci, nazvao neoteroris­ticom samo zato što je u Italiju stigla preobraćen­a u muslimanku i odjevena u zelenu odoru s

pokrivenom glavom. Silvia je dobila prijeteća pisma, bačena je boca na kuću u kojoj stanuje u Milanu, “Treba je objesiti”, uzvikuje se u Venetu..., u većoj je životnoj opasnosti u Italiji nego u Africi pa je odlučeno da dobije policijsku pratnju. Parlamenta­rac Pagano kritiziran je u parlamentu čim je izrekao opasnu glupost, morao se ispričati, ali je to učinio s “ako”. Rekao je, naime: “Ako nije onako kako ja mislim da jest, onda se ispričavam.”

Dio krajnje talijanske desnice koji se ne odriče fašizma koristi svaku priliku za svaku vrstu napada. Nažalost, val delegimiti­ziranja svega zahvatio je i mnogo šire pučanstvo. Uvijek su svi korumpiran­i premda je minimalan broj onih koji su na kraju za to i osuđeni. Svi su u službi nekih centara moći, prije naftnih, sada farmaceuts­kih, pa onda masonskih itd. Optužujući druge pere se vlastita savjest (tko je bez grijeha, neka prvi baci kamen).

“Stupanj pojedinih civilizaci­ja stoji u obrnutom omjeru sa stupnjem ljudske gluposti”, napisao je Miroslav Krleža 1938. godine.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia