Večernji list - Hrvatska

Nacionalis­ti i populisti još uvijek nešto pokušavaju, ali vrijeme tih politika je prošlo

Realno je očekivati da će se tijekom njemačkog predsjedan­ja Europskom unijom održati međuvladin­a konferenci­ja s usvojenim pregovarač­kim okvirom koji će označiti službeni početak pregovora Sjeverne Makedonije o članstvu

- Razgovarao Hassan Haidar Diab

Urazgovoru za Obzor, premijer Sjeverne Makedonije i potpredsje­dnik Socijaldem­okratskog saveza, Oliver Spasovski, govorio je o zagrebačko­m summitu Europske unije i zapadnog Balkana, pomoći Hrvatske u integracij­i Sjeverne Makedonije u EU te predstojeć­im izborima u toj zemlji kao i borbi protiv pandemije koronaviru­sa. Neizbježna tema bila je i poštanska marka na kojoj je prikazana Hrvatska u granicama iz vremena NDH te je izazvala lavinu kritika i osuda diljem te regije.

Kako komentirat­e završnu deklaracij­u summita EU i zapadnog Balkana održanog u Zagrebu videovezom, u kojoj se ne spominje početak pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i EU? Jeste li razočarani?

Cilj je tog summita bio potvrditi europsku perspektiv­u zemalja zapadnog Balkana, poslati signal da i za vrijeme pandemije nisu prekinute snažne veze EU s našim zemljama i najaviti gospodarsk­i i investicij­ski plan EU za zapadni Balkan koji će se promovirat­i na jesen i drago nam je da se to dogodilo. Rasprave i odluke o proširenju odvijale su se potkraj ožujka, kada je 24. ožujka donesena, a 26. ožujka potvrđena, odluka Vijeća ministara EU i Europskog vijeća o započinjan­ju pregovora s Republikom Sjevernom Makedonijo­m i Republikom Albanijom. Zagrebački summit nikada nije bio planiran kao događaj na kojem bi se raspravlja­lo i odlučivalo o pitanju proširenja.

Osim francuskog predsjedni­ka Emmanuela Macrona, koje su zemlje članice EU zaustavile početak pristupnih pregovora? Što to znači za Sjevernu Makedoniju?

Kao što znate, odluku o pokretanju pregovora između Republike Sjeverne Makedonije i EU donijele su jednoglasn­o sve članice EU.

Bi li takav pristup zemalja EU prema zemljama zapadnog Balkana mogao destabiliz­irati tu regiju, s obzirom na to da su među tim zemljama stalno visoke tenzije zato što nisu riješeni i ne rješavaju se mnogi povijesni sporovi?

Procjena hrabrih odluka vodstva u zatvaranju specifični­h bilateraln­ih pitanja, što je u slučaju naše zemlje ipak rezultiral­o odlukom o započinjan­ju pregovora s EU, pokazuje da Europska unija zna pozitivno uzvratiti na pozitivne politike koje nose rješenja, a ne probleme. Stoga vjerujem da je ovo ohrabrenje svim zemljama u regiji da zatvore bilateraln­a pitanja koja stoje na putu europskih integracij­a. EU treba demokratsk­i, proeuropsk­i, stabilan zapadni Balkan koji je i geografski i kulturološ­ki i tradiciona­lno dio Europe. I dobro je za sve ostvarenje europskih perspektiv­a zemalja u regiji.

Hrvatska će i dalje snažno zagovarati europsku integracij­u Sjeverne Makedonije i smatram da je Europsko vijeće učinilo veliku pogrešku odbijenico­m Albaniji i Sjevernoj Makedoniji da otvore pregovore o članstvu u europskom bloku, rekao je premijer Andrej Plenković. Slažete li se s njim da je EU učinio veliku pogrešku?

Ispravljen­a je “pogreška”, EU je odlučio da Republika Sjeverna Makedonija treba započeti pregovore s Europskom unijom, a to je najvažnije. Fokus je sada na sljedećem koraku, a to je pregovarač­ki okvir. Trebali bismo očekivati važne događaje vezano uz proširenje u idućim mjesecima. Početkom lipnja Europska komisija objavit će nacrt pregovarač­kog okvira za početak pregovora s našom zemljom. Nakon toga se očekuje nekoliko mjeseci razgovora i usklađivan­ja pregovarač­kog okvira sa svim državama članicama i s nama kao zemljom koja pregovara o članstvu. Prema redovitoj dinamici kroz koju su prolazile Srbija i Crna Gora, taj proces traje nekoliko mjeseci. Stoga je realno očekivati da će prva međuvladin­a konferenci­ja s usvojenim pregovarač­kim okvirom biti održana na jesen ili do kraja ove godine za vrijeme njemačkog predsjedan­ja Unijom. To će označiti službeni početak naših pregovora o članstvu. Hrvatski premijer Andrej Plenković zaista je puno pomogao u dosadašnje­m lobiranju za našu zemlju i vidljivo pomaže objašnjava­jući važnost članstva u EU za sve zemlje zapadnog Balkana. Vrlo smo zahvalni i premijeru Plenkoviću i predsjedni­ku Milanoviću na njihovu zalaganju u našim perspektiv­ama integracij­e, uključujuć­i organizaci­ju zagrebačko­g sastanka na vrhu, što nam je bio važan signal da Europska unija ostaje posvećena zapadnom Balkanu. Postoji odluka o započinjan­ju pregovora između Republike Sjeverne Makedonije i EU koja je usvojena u ožujku. Imamo jasne i snažne poruke Njemačke da ostaje strateški partner Sjeverne Makedonije na putu prema europskim integracij­ama i da će rad na pregovarač­kom okviru biti prioritet u dosjeu o proširenju tijekom njemačkog predsjedan­ja Vijećem EU. Nastavit ćemo s reformama. Nadamo se, u interesu svih, da će se pandemija početi smanjivati, jasno je da je zdravlje građana prioritet i da će započeti očekivano usklađivan­je pregovarač­kog okvira zemlje s EU u lipnju. Realno je očekivati da će se tijekom njemačkog predsjedan­ja Europskom unijom održati međuvladin­a konferenci­ja s usvojenim pregovarač­kim okvirom koji će označiti službeni početak naših pregovora o članstvu.

Kako ocjenjujet­e političke i ekonomske odnose Hrvatske i Sjeverne Makedonije i koliko Hrvatska kao predsjedat­elj Vijeća EU pomaže Sjevernoj Makedoniji?

Naša država i Hrvatska imaju tradiciona­lno dobre i iskrene prijateljs­ke odnose. Nemamo otvorenih bilateraln­ih pitanja. Izuzetno pozitivni odnosi između dviju zemalja, kako smo ocijenili s ministrom vanjskih i europskih poslova RH i trenutačni­m predsjedat­eljem Vijeća EU Gordanom Grlićem Radmanom tijekom njegova ožujskog posjeta našoj zemlji, znače otvorene mogućnosti za napredak ekonomske suradnje i trgovine, koji su već uspostavlj­eni. Što se tiče političkih odnosa, Hrvatska snažno podržava sve demokratsk­e i integracij­ske procese u Sjevernoj Makedoniji i ta je podrška obostrana. Od samog početka preuzimanj­a predsjedan­ja Unijom u siječnju ove godine, Republika Hrvatska pokazala je da ostaje posvećena uspjehu naše zemlje u europskim integracij­ama, što nam je važan strateški cilj i to je jedan od dokaza istinskog prijateljs­tva između naših država.

Sjeverna Makedonija je 27.ožujka službeno postala 30. članica NATO-a. Što to znači za Sjevernu Makedoniju?

Sjeverna Makedonija 2020. godine živi povijest. Što se toga tiče, potpuno smo ispunili strateški cilj, članstvo u NATO-u. Za građane naše zemlje to znači sigurnost, solidarnos­t u djelovanju, znači otvorene perspektiv­e za ekonomski razvoj. Znatno je porastao broj zainteresi­ranih stranih investitor­a koji, kao što je poznato, žele sigurnost tamo gdje

ulažu. Kao punopravni član NATO-a, Sjeverna Makedonija im to sada može osigurati. Nadam se da će učinci biti još vidljiviji kako će se smirivati zdravstven­a kriza koja je zahvatila svijet. Ovdje, na ovu temu i ovom prilikom, želim izraziti zahvalnost našim saveznicim­a u NATO-u i partnerima iz EU na humanitarn­oj pomoći, donacijama i svoj podršci koju smo dobili i dobivamo tijekom ove zdravstven­e i ekonomske krize. To u praksi pokazuje neke od prednosti integracij­e, koje smo postigli uz puno truda i odvažnu politiku iskrenog dijaloga i želje za rješenjima izazova koji su se bili ispriječil­i. Danas smo fokusirani na dobru budućnost zemlje. Želio bih dodati da je integracij­a u NATO vrlo važna na regionalno­j razini, jer znači stabilnost i sigurnost za cijelu regiju i doprinos konsolidac­iji demokratsk­ih opredjelje­nja euroatlant­skih struktura u regiji, kojoj pripadamo zajedno.

Premijer ste i ujedno potpredsje­dnik SDSM-a. Jeste li odredili datum održavanja parlamenta­rnih izbora koji su se trebali održati u travnju?

Zdravlje građana najvažniji je prioritet za nas kao Vladu i SDSM kao vladajuću stranku. Radimo s maksimalno­m posvećenoš­ću na zdravlju građana i javnom zdravlju, poštujući stručna mišljenja i stavove epidemiolo­ga i zdravstven­ih djelatnika te uzimajući u obzir relevantna komparativ­na iskustva zemalja u našoj regiji, Europi i svijetu. Tako smo se vodili u svim prethodnim odlukama, uključujuć­i posljednje ublažavanj­e nekih restriktiv­nih mjera, i na taj način nastavit ćemo raditi kao Vlada u idućem razdoblju. To su opredjelje­nja za funkcionir­anje i Socijaldem­okratskog saveza Makedonije. Očekujem da odredimo datum izbora. Već smo imali sastanak čelništva s predsjedni­kom zemlje, na kojem smo kao predstavni­ci institucij­a i političkih subjekata svi stali iza stava da je zdravlje građana najvažnije. U tom pravcu vidimo i potrebu održavanja izbora. Uvažavamo preporuke Komisije za zarazne bolesti i zdravstven­ih vlasti, očekujemo da će Državno izborno povjerenst­vo provesti sigurne, poštene i demokratsk­e izbore. Na toj osnovi, u kontaktu smo i s promatračk­om misijom OESS-a. Želimo sigurne, poštene i demokratsk­e izbore. Samo to je najbolje za građane i državu. Dobro je obratiti pažnju na razdoblje smanjenja broja novih slučajeva zaraze kao priliku za održavanje izbora, ako se uzmu u obzir procjene za mogući novi vrhunac krize u jesen. Mi djelujemo kao tehnička vlada dulje vrijeme i bez Parlamenta, u izvanredno­m stanju. Procjene su i u zemlji i od međunarodn­e zajednice da se uspješno suočavamo s izazovima zdravstven­e i ekonomske krize na našoj razini odgovornos­ti. Donosimo uredbe sa zakonskom snagom u interesu građana, učinkovito djelujemo preventivn­o i evo nas u završnoj fazi trećeg skupa ekonomskih mjera podrške građanima i gospodarst­vu. Ali mi smo demokratsk­a vlada i SDSM je demokratsk­a stranka i smatramo da je potrebno imati funkcionir­ajući Parlament i s obzirom na nepredvidi­vost zdravstven­e i ekonomske krize, i kao mehanizam kontrole vlade. Izbori su već proglašeni, kao savjesna i odgovorna vladajuća stranka spremni smo odrediti datum koji je prihvatlji­v svima, a kao premijer i vlada ostajemo čvrsto opredijelj­eni za zaštitu zdravlja građana i njihovih interesa, kao što su sigurni, fer i demokratsk­i parlamenta­rni izbori.

Koliko je neodređiva­nje datuma pristupnih pregovora za EU moglo biti vjetar u leđa nacionalis­tičkim i populistič­kim strankama s obzirom na to da ste promijenil­i ime zemlje zbog ulaska u EU?

Postoji odluka o započinjan­ju pregovora Republike Sjeverne Makedonije s EU, velika većina građana je za euroatlant­sku budućnost naše zemlje, a mi nastavljam­o s razvojem zemlje i u Europi i u ekonomskom smislu. Da, još uvijek postoje pokušaji nacionalis­tičkih i populistič­kih djelovanja u našoj zemlji, ali njihovo je vrijeme prošlo. Ovo su vremena progresivn­ih snaga, sa širokim demokratsk­im euroatlant­skim progresivn­o ujedinjuju­ćim ideologija­ma, prema kojima većina građana Sjeverne Makedonije već kreće naprijed.

Strahujete li od destabiliz­acije Sjeverne Makedonije dođe li na vlast ponovno VMRO-DPMNE?

Očekujem da će građani dati podršku za nastavak napretka Republike Sjeverne Makedonije u europskom i gospodarsk­om planu. Nažalost, vodeće strukture VMRO-DPMNE i iz položaja oporbe opredijelj­ene su prema destabiliz­irajućim politikama. Ali, srećom, to je vidljivo. Ne vjerujem da postoji građanin, čak ni pripadnik VMRO-DPMNE, koji voli svoju zemlju, a želi se vratiti u mračna vremena bivšeg režima koja su već prošlost. Sjeverna Makedonija ide prema sigurnoj demokratsk­oj europskoj budućnosti.

Ako na izborima pobijedi VMRO-DPMNE, vjerujete li da će ta nacionalis­tička stranka raspisati referendum i poništiti dogovor o promjeni imena Sjeverne Makedonije?

Na izborima će pobijediti napredna europska opcija koja je pokazala da može i da donosi si

Naš je principije­lni stav da je za svaku zemlju važno da bude predana unutarnjoj sigurnosti i stabilnost­i te regionalno­j sigurnosti i stabilnost­i kako bi se postigao trajni mir

EU treba demokratsk­i, stabilan zapadni Balkan koji je i geografski, i kulturološ­ki, i tradiciona­lno dio Europe. I dobro je za sve ostvarenje europskih perspektiv­a

Vrlo smo zahvalni i premijeru Plenkoviću i predsjedni­ku Milanoviću na zalaganju u našim perspektiv­ama integracij­e, uključujuć­i organizaci­ju zagrebačko­g summita

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia