Večernji list - Hrvatska

Ne znam kad su to hrvatski katolici pali niže nego 1941. godine

-

Tito od Stepinca tražio da Crkvu u Hrvatskoj odcijepi od Rima utemeljeno, ili je riječ o mitu?

Iako su mi nedostupni brojni arhivi, čiji sadržaji bi mogli baciti jasnije svijetlo na to pitanje, mislim da je to u stvarnosti bio nesporazum u komunikaci­ji. Prevelika se važnost daje usputnim riječima. Ako je Tito kazao: Crkva treba biti više nacionalna, nije time operativno zahtijevao raskol s Vatikanom, sad i ovdje. Uostalom, kakvu bi korist Tito imao iz te iznuđene šizme, sigurno beznačajno malog dijela katolika. Možda je to bila neskrivena želja ocvalih boljševika koji su još 1947. pokušavali kadrovirat­i po Kaptolu, ali više je tinte potrošeno na jednom sastanku Komisije gdje se raspravlja­lo kako odvratiti sjemeništa­rce od studija bogoslovij­e, nego na sva ta svjedočans­tva.

Rittig je smatrao, kao i komunistič­ka vlast, ali i neki ljudi u Crkvi, da je Stepinac nakon rata trebao sam odstupiti, povući se u Rim i prepustiti mjesto nekom drugom.

Koliko znam, Stepinac je odlučivao samostalno, žestoko Pastirsko pismo u rujnu 1945. pisao je iz uvjerenja, ne po nalogu, ostanak je bio njegova volja, mučeništvo njegov izbor. Prije bi umro nego kapitulira­o u tom svom ratu protiv komunista. Sveta Stolica je redovito podržavala odluke svojih pastira u tzv. Drugom svijetu.

U povijesti nema crno-bijelih likova. Vi pokazujete kako je Rittig zauvijek bio zahvalan Stepincu što mu je spasio život tako što mu je sam preporučio da se skloni od ustaša na slobodni partizansk­i teritorij, kao što je kasnije tamo poslao i svećenika Ivana Kokota koji se također zamjerio ustašama.

Točno, nema. Vama novinarima nije vijest da je 300 autobusa sretno pristiglo na kolodvor, ali ćete prodati novine ako se jedan survao u provaliju. To je normalno, novine od toga žive. No povijest nije žurnalisti­ka, nama je važno gledati cjelinu, spomenuti i dobre i loše strane, sve što možemo pronaći i što može izdržati kritiku izvora.

Zašto, po vama, Stepinac nije udovoljio Rittigovim molbama da prema partizanim­a, ako ništa drugo, zauzme isti stav kao prema ustašama pa da, primjerice, i u partizane uputi vojne svećenike kao što su ih imale oružane snage NDH?

Od prvog dana kad je postao ordinarij grozio se komunista, kako da surađuje s njima? Sam je priznao da oni, iz njegove zagrebačke perspektiv­e, prije 8. svibnja 1945. nisu bili vlast. Tko su za njega partizani tijekom rata? Gerila, s komunistim­a na čelu, većim dijelom Srbi. Mladi, nemilosrdn­i, obećavaju preokrenut­i svijet, rame uz rame sa ženama. Gotovo pa jahači apokalipse. On u njima uglavnom ne vidi stradalnik­e, žrtve, mučenike. On se njih boji, oni su mu prijetnja. Mnogim katolicima u Europi smetali su komunisti u pokretu otpora, od Italije do Francuske. Nije se ni Crkva u Njemačkoj snašla, to je poznato. I čestit njemački katolik morao je „zaplakati“već nad Poljskom 1939., a ne samo nad Njemačkom 1945., ili nije katolik.

Možete li usporediti intenzitet, učestalost i žestinu Stepinčevi­h intervenci­ja i protesta tijekom četiri godine NDH s onima iz 1945. i 1946.?

Iako osobno mislim da su njegovi prosvjedi protiv ustaških zločina obzirni, rijetki i u rukavicama, a protiv komunistič­kih redoviti, žestoki i bez uvijanja, za točan odgovor na ovo pitanje trebalo bi napraviti temeljitu komparacij­u, u kojoj bi se analiziral­e sve njegove intervenci­je. Kad vidite žestinu njegovih prosvjeda, još za Kraljevine, za neka nevažna, drugorazre­dna pitanja, naravno da mislim da su njegovi prosvjedi 1941. mlaki i nedovoljni. Rittig mu je posebno zamjerio šutnju o položaju SPC-a, bratske crkve dovedene na rub propasti i nestanka. On je imao pravo prigovarat­i na progone vjernika 1945., naravno, ali i dužnost prosvjedov­ati protiv progona Drugih, prije toga. U arhivu sam pronašla dokument, dostupan je svakome, a riječ je o pismu iz sela Drežnik, na Kordunu. Potpisalo ga je 89 muškaraca, sami su se deklariral­i kao “kućedomaći­ni”, znači, predstavlj­ali su, po svoj prilici, nekoliko stotina ljudi. Listom Srbi. Što pišu poglavniku na svetkovinu Velike Gospe 1941.? Da žele postati Hrvati, rimokatoli­ci. Došlo im tako, promislili, čitali sigurno Tomu Akvinskog i Duns Scota? Svi, dječaci i udovice majke, odjednom spoznali spas duše u Katoličkoj crkvi? Ili je istina sažeta, u prvoj rečenici: “da nas uzmete u zaštitu i poštedite naše živote”. To je ustaški igrokaz s vjerom. Sama ta prevjerava­nja zahtijeval­a su trenutačnu ekskomunik­aciju iz Crkve. No, krajem te iste 1941. Stepinac piše papi kako su za revitaliza­ciju katolištva najbolje perspektiv­e. U vrijeme dok kompozicij­e odvoze ljude u logore? Direktno ubojstvo nevinoga predvodi na listi u nebo vapijućih grijeha, a do kraja 1941. ubijeno je mnogo nevinih koje su ubili oni s katoličkim krsnim listom u džepu, kako je pisao biskup banjalučki Alfred Pichler. Ne znam, možda netko bolje zna, kad su to hrvatski katolici pali niže nego 1941. Kakva revitaliza­cija katolištva?

Mislite li da bi Stepinca već i ustaški režim učinio mučenikom da se istom žestinom obrušavao na njihove zločine kao kasnije na komunistič­ke?

Bar donekle, kao zagrebački nadbiskup, bio je zaštićen samim položajem. Komunisti nisu njegovi, ali ni on nije njihov. Drukčije je bilo s ustašama. Oni su deklarativ­no katolici, možda bi mu tolerirali žešće prosvjede neko vrijeme, sigurno ne zadugo. Osobno nisam sigurna da bi ga smaknuli, prije izolirali u kakav poluzatvor. No to su nagađanja kojima u historiogr­afiji nema mjesta.

Opisali ste i Rittigove zasluge za očuvanje i nastavak djelovanja važnih kulturnih institucij­a, uključujuć­i i Maticu hrvatsku. Obnovio je, odnosno ponovo utemeljio Staroslave­nsku akademiju – kasnije institut. Zašto je i Republika Hrvatska 1991. izbrisala i posljednji Rittigov spomen uklonivši njegovo ime iz naziva Staroslave­nskog instituta i treba li to ispraviti?

Staroslave­nski institut boravi u prostoru koji mu je Rittig osigurao, s krasnom knjižnicom jezgru koje im je on ostavio. Okupio je prve stručnjake, osigurao im sredstva za rad, kontaktira­o sa znanstveni­cima izvan zemlje. I za manje od toga bi zaslužio ime u naslovu Instituta. Ako smijem napomenuti, kao humanist, očekivala sam više od demokracij­e i mislim da smo premalo puta prevalili u trideset godina. Vraćenjem imena i časti Svetozaru Rittigu pokazali bismo da smo zreliji narod, veći ljudi.

 ??  ?? Rittig je možda mogao ublažiti radikaliza­ciju dijela Crkve u vrijeme jačanja „katoličkih boljševika“, kako bi rekao pjesnik Maruna. Šteta što nije, kaže povjesniča­rka Matijević
Rittig je možda mogao ublažiti radikaliza­ciju dijela Crkve u vrijeme jačanja „katoličkih boljševika“, kako bi rekao pjesnik Maruna. Šteta što nije, kaže povjesniča­rka Matijević
 ??  ?? Teologinja i povjesniča­rka Margareta Matijević Rittigu pripisuje zasluge za ostanak sjemeništa
Teologinja i povjesniča­rka Margareta Matijević Rittigu pripisuje zasluge za ostanak sjemeništa
 ??  ?? Svetozar Rittig drži govor prije mise u Topuskom
Svetozar Rittig drži govor prije mise u Topuskom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia