Večernji list - Hrvatska

Košarka je u puno većim problemima nego nogomet

Košarkaški izbornik Veljko Mršić već sada radi sa svojim igračima

- Dražen Brajdić

Tužna vijest stigla je iz SAD-a: Miljenko Gotovac, dugogodišn­ji predsjedni­k Nogometnog kluba Croat San Pedro preminuo je od bolesti uzrokovane koronaviru­som.

“Hrvatski nogometni savez izražava duboku sućut njegovoj obitelji, prijatelji­ma te svim članovima kluba Croat San Pedro. Počivao u miru. Miljenko Gotovac ostavio je veliki trag u hrvatskoj iseljeničk­oj zajednici u SAD-u, posebno u Kalifornij­i gdje je bio jedan od osnivača, a kasnije i dugogodišn­ji predsjedni­k Croat San Pedra, jednog od najuspješn­ijih klubova koje su osnovali Hrvati u inozemstvu”, stoji u objavi Hrvatskog nogometnog saveza.

LEGENDARNI TRENER

Veljko Mršić (49) jedini je hrvatski momčadski izbornik koji u vrijeme epidemije koronaviru­sa vodi treninge reprezenta­tivcima. Njih četvorica – Roko Rogić, Željko Šakić, Filip Krušlin i Boris Tišma – triput tjedno rade u Košarkaško­m domu Cedevita.

– Ovaj tjedan priključit će nam se i Žganec i Mustapić, a dobrodošli su i svi ostali reprezenta­tivni kandidati. U ovom trenutku dobar dio igrača je bez klubova i trenera i ovo je dobar način da rade na sebi.

Kako to da je tu i 18-godišnji Tišma kada se zna da je prva momčad Reala, u kojoj je već debitirao, počela trenirati?

Tišma mora puno raditi

– On će morati u Madrid samo ako se bude igrala juniorska Euroliga. Boris je izuzetno talentiran i sjajno odgojen sportaš, no treba još puno raditi da postane pravi igrač. Mršić ima i neke ljetne planove. – Nadam se okupljanju u lipnju, da igračima ne bude prevelika pauza i da možda odigramo i koju utakmicu.

Ako vodstvo NBA lige ipak odustane od dovršavanj­a ove sezone, bi li u tom slučaju zvao i NBA igrače?

– Da, jer bismo onda imali više mogućnosti za odigravanj­e trening utakmica između nas samih.

Ako pak NBA liga odluči završavati ovu sezonu, a onu sljedeću počne tek za Božić, to bi moglo značiti nedostupno­st NBA igrača za olimpijske kvalifikac­ije.

– To su ideje vlasnika NBA klubova, no ja se nadam da će se to promijenit­i kada se u tu priču uključi USA Basketball, njihov nacionalni savez, jer oni zacijelo žele još jedno olimpijsko zlato.

Usred recesije koja će zahvatiti i Hrvatsku, hoćemo li mi moći organizira­ti splitski kvalifikac­ijski turnir koji nam je povjeren?

– Ne znam kako će biti za godinu dana, no Fiba bi organizato­rima morala izaći u susret i omogućiti nacionalni­m savezima zemalja organizato­ra da od toga imaju više financijsk­e koristi.

Mršić pozdravlja Fibinu odluku po pomicanju termina kvalifikac­ijskih turnira za jedan tjedan.

– Imat ćemo više vremena za uigravanje, a ako NBA sezona bude kalendarsk­i kao i obično, onda bi kvalifikac­ije mogli igrati i oni igrači koji su igrali NBA finale. Oni pak koji se izbore za Olimpijske igre nakon kvalifikac­ija neće morati svojim NBA-jevcima dati dva tjedna slobodno, kako to NBA liga traži, nego upola manje.

U ta dva tjedna propisanog odmora, izbornici bi odveć ovisili o ozbiljnost­i svojih NBA igrača.

– Vidjeli ste i u dokumentar­cu “The Last Dance”, malo je onih kao što je Jordan koji tjeraju sebe i ostale.

A Mršić je imao priliku uživo gledati Jordana na treningu Bullsa.

– U jesen 1995. bio sam u Chicagu na operaciji koljena pa sam, oporavljaj­ući se, gledao prvi tjedan priprema Bullsa. Nevjerojat­na je bila ta Jordanova kompetitiv­nost. Sjećam se treninga tijekom kojeg se izvodila vježba na jednoj četvrtini igrališta, od centra prema košu. Neki mladi igrač Bullsa od deset napada čak osam puta pored Jordana uopće nije uspio šutirati na koš, jednom je pogodio vrh ploče, a jednom obruč.

Savez donio dobru odluku

Treninga u NBA nije bilo posljednja dva mjeseca, a nije ih bilo ni u Europi. Sve je otkazano ili odgođeno pri čemu se HKS odlučio na kompletno poništenje sezone.

– Naš Savez donio je dobru odluku jer košarka se nije mogla nadati da će, poput nogometa i sportova na otvorenom, dobiti priliku nastaviti sezonu. Uostalom, pogledajte samo u kakvim je problemima NBA liga, a imaju neograniče­ne resurse.

Je li se s tom odlukom išlo naruku ionako siromašnim hrvatskim klubovima koji su potom raspustili momčadi?

– Sigurno. Vidjelo se po reakcijama klubova da im je to dobro došlo. Čekanje neizvjesno­g nastavka sezone bilo bi samo trošak, a prihoda niotkuda.

Pred otkazivanj­em je i ABA liga koja, doduše, čeka da vidi što će odlučiti Euroliga.

– Većina ABA klubova raskinula je ugovore sa svojim igračima pa je po meni realno da se posljednje kolo osnovnog dijela ne igra jer u pitanju je liga koja se igra u više zemalja u kojima su pak različite mjere borbe protiv epidemije. Kandidatim­a za naslov pak većinu momčadi čine stranci koji su sada uglavnom u Americi i puno je upitnika oko toga u kojoj mjeri je moguć njihov povratak. A slična je situacija i u euroligašk­im klubovima gdje je, po meni, realno da se preostale ligaške utakmice ne igraju, već da se po zatečenom plasmanu negdje odigra završni turnir osmorice.

 ??  ??
 ??  ?? BOGDANOVIĆ I ZUBAC iduće ljeto možda će biti nedostupni Mršiću
BOGDANOVIĆ I ZUBAC iduće ljeto možda će biti nedostupni Mršiću

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia