Večernji list - Hrvatska

Krši ljudska prava, ubojica je, a kroz sport ‘pere’ saudijski novac

Novi vlasnik Newcastlea - saudijski princ Mohammed bin Salman (34)

- Edi Džindo

Newcastle je u procesu dobivanja novog vlasnika, a taj većinski vlasnik (80% udjela) učinit će svrake uvjerljivo najbogatij­im nogometnim klubom na svijetu. Grupni naziv novih vlasnika je Javni investicij­ski fond Saudijske Arabije (JIF), a na čelu tog fonda je Mohammed bin Salman (34), princ Saudijske Arabije koji je možda i premlad za tako visoku poziciju u toj arapskoj zemlji, ali, bez obzira na godine, već ima jako zanimljivu povijest iza sebe.

Dopustio ženama da voze

Punim imenom Mohammed bin Salman bin Abdulaziz al-Saud nije bio poznat javnosti izvan Saudijske Arabije sve do 2015., kad je njegov ujak kralj Abdullah preminuo u 92. godini. Tada je Abdullaha na mjestu kralja zamijenio njegov brat Salman bin Abdulaziz Al Saud, otac Mohammeda bin Salmana. Al Saud je postao kralj i premijer u 79. godini, a valja napomenuti da pati od Alzheimero­ve bolesti te da je preživio moždani udar tek nekoliko dana prije nego što je stupio na funkciju, tako da svoje dužnosti nije mogao obavljati sam. Svojeg sina proglasio je princem te je, uzevši u obzir Al Saudove poteškoće, Bin Salman postao “de facto” kralj Saudijske Arabije, iako službeno ne nosi tu funkciju. Sa samo 34 godine na leđima, Bin Salman uvjerljivo je najmlađi princ u povijesti te države, princ koji zapravo ima i mnogo veću titulu. Praktički je kralj te zemlje. Za saudijske standarde Bin Salman liberalno je i progresivn­o nastrojen. No biti progresiva­n za prosječnog čovjeka i biti progresiva­n prema saudijskim standardim­a dva su različita pojma.

U Bin Salmanovu mandatu je, u saudijskim pogledima, prvi veliki hvalevrije­dan potez bio donošenje odluke da žene mogu voziti. Naime, do lipnja 2018., kad je tu odluku donio, Saudijska Arabija bila je jedina zemlja u svijetu u kojoj žene ne smiju voziti. Mnogi politički analitičar­i slikovito su objasnili da Bin Salman ne vuče Saudijsku Arabiju iz 20. u 21., nego iz 19. u 20. stoljeće.

Bin Salman u međuvremen­u je otvorio nešto više radnih mjesta za žene te konačno dopustio dolazak turista. Ukratko, to je napredak – na saudijski način. Mnogi Bin Salmana smatraju revolucion­arnim vođom koji se bori za ljudska prava, no ta reputacija počela je slabjeti nedugo nakon njegova neslužbeno­g dolaska na vlast. Bin Salmanu zamjeraju da je jedan od najnemilos­rdnijih saudijskih vladara u povijesti. Nije bez razloga zavrijedio nadimak “otac metaka”.

Primjera ima nekoliko, ali najpoznati­ji je i jedan od najdegutan­tnijih ubojstvo novinara Jamala Khashoggij­a. Spomenuti novinar godinama je radio za saudijsku kraljevsku obitelj kao službeni novinar vlade. Prije nego što je postao oštar kritičar vlasti, preselio se u SAD i zaposlio u Washington Postu. Glavna situacija koju je Khashoggi kritizirao bio je rat koji je Arabija inicirala u Jemenu.

Zamjeraju mu i Jemen

Tada je Khashoggi ušao u saudijsko veleposlan­stvo u Istanbulu da bi riješio potrebnu papirologi­ju za svoje vjenčanje. Prema prvim istraživan­jima, 15 saudijskih plaćenih ubojica napalo je Khashoggij­a, a nakon što su ga prebili, ugušili su ga i isjekli na dijelove te otopili njegove dijelove u kiselini. Saudijska

vlada najprije je poricala da se ubojstvo uopće dogodilo, onda priznala da je Khashoggi ubijen, ali nastavila je poricati tvrdnju da je Bin Salman, inače glavna meta Khashoggij­evih kritika, naručio ubojstvo. Iako je to plaćeno ubojstvo strašno, ono zbog čega je Khashoggi kritizirao Bin Salmana puno je veći problem. Intervenci­ja Saudijske Arabije u Jemenu problem je koji je prošao ispod radara na Zapadu, ali UN ga smatra najvećom krizom na svijetu, većom i od koronaviru­sa. Pokrenuti građanski rat u Jemenu i ubojstvo novinara Khashoggij­a među najgorim su primjenama sile u ovom stoljeću, no mnogi stručnjaci tvrde da su to samo “crtice” iz Salmanova režima.

A sve se više piše da će kroz kupnju i ulaganje milijardi u Newcastle Bin Salman prati novac. I zato, dobar dio navijača svraka nije oduševljen ulaskom takvog mutnog lika u klub.

Olmissum je vodeći, Novo Vrijeme Apfel je drugo

 ??  ?? KAO I VEĆINA KRALJEVSKI­H OBITELJI i Bin Salman vlada diktatorsk­im metodama
KAO I VEĆINA KRALJEVSKI­H OBITELJI i Bin Salman vlada diktatorsk­im metodama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia