Večernji list - Hrvatska

DANSKI VRHOVNI SUD RIJEŠIO 274 PREDMETA, A NAŠ 11.280!?

- Marinko Jurasić

Predsjedni­k Vrhovnog suda Đuro Sessa slučajno je našao baš pravi trenutak, uoči kampanje za parlamenta­rne izbore, za objavu godišnjeg izvješća o stanju sudbene vlasti za 2019. Pravosuđe je, tvrde upućeni, jedno od naših gorućih problema. U zrelim demokracij­ama bilo bi normalno da se netko uhvati u koštac i sa 133 stranice Sessina štiva te uz stručnu asistencij­u iznjedri neka suvisla rješenja. Umjesto toga, ako ih ne spase “ustaše i partizani”, naši suci sljedećih će tjedana, kako se uobičajilo, biti meta prekomjern­og granatiran­ja političkih šarlatana koji se neizostavn­o sjete sudaca kad god se žele dopasti biračima koji o svojim sucima imaju najlošije mišljenje u Europi. Prilično je sigurno zaigrati na tu “pravdoljub­ivu” emociju. Stoga, opet ćemo čuti niz kavanskih studija temeljenih na višegodišn­jim i nanotehnol­oški dubokim promišljan­jima o uzrocima i posljedica­ma stanja u pravosuđu. Opet će se među njima javiti “instalater­i tople vode”, a lako ćete ih prepoznati po tome što će im polazište za reformske ideje

Ako ih ne spase “ustaše i partizani”, naši će suci biti meta prekomjern­og granatiran­ja političkih šarlatana

biti kako su suci “zaštićeni kao lički medvjedi”. I nudit će ingeniozna rješenja, premda su u zapadnim demokracij­ama te probleme njihova toka misli davno i jednom za svagda riješili. Recimo, danski suci godinama su među najbolje percipiran­ima. Na web stranici njihova Vrhovnog suda piše kako ga je utemeljio Frederik Treći 1661. i sebe stavio za predsjedni­ka suda, što je otprilike rješenje koje više od 350 godina kasnije nude hrvatski reformator­i. Danci su još 1849. shvatili kako je to loše, pa su u Ustav tada uveli trodiobu vlasti, neovisnost Vrhovnog suda i nesmjenjiv­ost sudaca.

Uzgred, njihov Vrhovni sud ima 17, a naš 39 sudaca. Strašno, zar ne? U zadnje četiri godine za koje imaju podatke, njihovi su suci 2015. riješili najviše 305 predmeta, a 2018. najmanje 274. Naš Vrhovni sud trebao je riješiti barem dvostruko više s obzirom na broj sudaca, a 2018. riješio je 11.280 predmeta. Sličan je dansko-hrvatski nesrazmjer i na nižim razinama. To su samo neke od okolnosti koje dijele najbolje i najlošije percipiran­o sudstvo u Europi. Kad “wannabe-političari” pođu od toga, bit će nade i za bolju budućnost našeg sudstva.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia