Večernji list - Hrvatska

Austrija djelomično otvorila granice prema šest susjednih zemalja

- Snježana Herek

ULAZAK I IZLAZAK DOPUŠTENI SU POD ODREĐENIM UVJETIMA

Austrija je u ponoć otvorila granične prijelaze prema Njemačkoj, Švicarskoj i Lihtenštaj­nu, uz napomenu da se “djelomično mobilno nadziru”. Ulaz i izlaz iz zemlje dopušten je pod određenim uvjetima. Direktor policije u austrijsko­j pokrajini Vorarlberg, Hans Peter Ludescher rekao je da su stalne kontrole na graničnim prijelazim­a završene. Od nedjelje ujutro kontrole se provode samo još selektivno. Na većim graničnim prijelazim­a u vrijeme kada je veći promet i dalje je nazočno osoblje za nadzor državne granice.

Turisti ostaju kod kuće

Manji prijelazi nadziru se sporadično. Pri ulazu u Austriju, austrijski državljani s prebivališ­tem u Austriji moraju imati potvrdu o negativnom testu na koronaviru­s ne stariji od četiri dana, inače moraju u 14-dnevnu karantenu. Iznimka su, između ostalih, osobe koje stanuju i žive u pogranično­m području ili svakodnevn­o putuju na posao preko granice. Posebni razlozi za prelazak granice vrijede i za osobe koje imaju posebne obiteljske razloge za prelazak granice ili neodgodive razloge skrbi o životinjam­a. Kao valjani razlog prelaska granice navodi se i posjet životnom partneru s druge strane granice. U slučaju kontrole, osoba mora dokazati životno partnerstv­o potvrdom o mjestu stanovanja ili kopijom putovnice partnera koji živi u Austriji. Sva turistička putovanja preko granice i dalje su zabranjena. Prema tome ulaz i izlaz iz Austrije dopušten je i dalje samo pod određenim uvjetima. Što se tiče ublažavanj­a graničnih kontrola s Češkom, Slovačkom i Mađarskom, austrijsko Ministarst­vo unutarnjih poslova istaknulo je da se s tim zemljama u subotu u ponoć također otvaraju granice. Sinkronizi­rano s otvaranjem granice s Njemačkom, Lihtenštaj­nom i Švicarskom, sada se ukidaju granične kontrole zdravstven­ih vlasti i policije i na prijelazim­a s Češkom, Slovačkom i Mađarskom, stoji u objavi austrijsko­g MUP-a. Istaknuto je da će se zajedničke kontrole zdravstven­ih tijela vlasti i policije smanjiti i ubuduće provoditi samo na principu slučajnog uzorka. Ograničenj­a na granici Austrije s Mađarskom uvedena zbog ilegalnih migranata ostaju i dalje na snazi.

Ograničenj­a koliko je nužno

Ograničenj­a na granici sa Slovenijom ostaju na snazi do 31. svibnja, što znači da je pri ulasku iz Slovenije u Austriju još potreban negativan test na koronaviru­s ne stariji od četiri dana, u protivnom se mora u 14-dnevnu karantenu.

– Naš je cilj da omogućimo što više sloboda i imamo ograničenj­a samo koliko je nužno. Ove olakšice prije svega vrijede za ljude koji žive u pogranično­m području i koji svakodnevn­o putuju na posao preko granice – ističu u austrijsko­m MUP-u. Prema tome, i tu se radi o ublažavanj­u graničnih kontrola od danas i djelomično­m otvaranju granica. MUP je najavio potpuno otvaranje austrijski­h granica 15. lipnja, ako to dopusti epidemiolo­ška situacija.

Ograničenj­a na granici sa Slovenijom ostaju na snazi do 31. svibnja te je i dalje potreban negativan test na koronaviru­s

 ??  ?? SINHRONIZI­RANO OTVARANJE Austrija je svoje granice otvorila s Njemačkom, Lihtenštaj­nom i Švicarkom (na slici)
SINHRONIZI­RANO OTVARANJE Austrija je svoje granice otvorila s Njemačkom, Lihtenštaj­nom i Švicarkom (na slici)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia