Večernji list - Hrvatska

“Proizvodnj­u lijekova treba vratiti u Europu”

- Romana Kovačević Barišić

Zabrana izvoza nekih lijekova i nestašica zaštitne opreme u jeku pandemije COVID-19 pogodila je europske zemlje i pokazala ovisnost EU o proizvodim­a iz Kine i Indije. Proteklih se dana stoga intenzivir­ala inicijativ­a o europskoj farmaceuts­koj strategiji koja bi umjesto ovisnosti o kineskoj i indijskoj proizvodnj­i, EU osigurala pristupačn­ost, održivost i sigurnost opskrbe lijekovima.

Financijsk­i poticaj

Na videokonfe­renciji ministara zdravstva članica EU, održanoj u srijedu u sklopu hrvatskog predsjedan­ja Vijećem Europe, pomoćnica hrvatskog ministra dr. Vera Katalinić-Janković naglasila je kako je adekvatna opskrba sigurnim, učinkoviti­m i pristupačn­im lijekovima ključna za pacijente diljem Europe, a povjerenic­a Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides ustvrdila je da moramo uspostavit­i načine za proizvodnj­u lijekova unutar EU i osigurati da građani i bolnice mogu u svakom trenutku imati pristup osnovnim lijekovima. – Europa mora ponovno postati neovisnija o Aziji kad je riječ o lijekovima – izjavio je njemački ministar zdravstva Jens Spahn najavivši da će opskrba lijekovima biti jedna od ključnih tema njemačkog predsjedan­ja Vijećem EU u drugoj polovici ove godine.

– Želimo uvesti i financijsk­e poticaje kako bi se proizvodnj­a važnih djelatnih tvari ponovno premjestil­a u Europu – otišao je i korak dalje Spahn. U kojoj se mjeri uopće lijekovi proizvode u Aziji i što bi farmaceuts­ka strategija zapravo značila? Već u izjavi European Federation of Pharmaceut­ical Industries and Associatio­ns (EFPIA) stoji da EU izvozi više od 60% svih globalnih lijekova i da se 76% aktivnih farmaceuts­kih sastojaka (API) koji se koriste u proizvodnj­i inovativni­h lijekova u Europi i nabavlja u EU, a 11% dolazi iz SAD-a. Samo 9% APIja potrebnih za proizvodnj­u u EU potječe iz Azije, uključujuć­i Južnu Koreju i Japan. Jeftiniji generici se pak velikim dijelom proizvode posebice u Indiji. – Nažalost, koristeći cijenu kao jedini kriterij pri nabavi lijekova, proizvodnj­a se preselila iz EU u dalekoisto­čne zemlje. Jedini način da se farmaceuts­ka industrija na održivi način vrati u EU jest da se u proces odlučivanj­a uvedu i drugi kriteriji, npr. mjesto proizvodnj­e unutar EU, pouzdanost opskrbe tržišta EU, proizvodnj­a uz zaštitu prirodnog okoliša ili korištenje zelene energije – kaže Mislav Vučić, glavni izvršni direktor JGL-a. U Plivi se slažu da je važno da EU podržava proizvodnj­u unutar granica i da se ne oslanja u prevelikoj mjeri na proizvodnj­u u državama trećeg svijeta.

– Usprkos predrasuda­ma farmaceuts­ka proizvodnj­a nije toliko vezana za Kinu ili neke druge zemlje, kao što je to slučaj u pojedinim industrija­ma, tako da ova kriza nije poremetila proizvodnj­u lijekova i redovnu opskrbu tržišta. Ipak na dijelu, pogotovo aktivnih farmaceuts­kih supstancij­a postoji značajna povezanost­i s Indijom – navode iz Plive. Teva, unutar koje posluje i PLIVA, ima proizvodne kapacitete na 31 lokaciji - osim u Hrvatskoj u Bugarskoj, Češkoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Španjolsko­j, Poljskoj i drugim zemljama, a ukupno u Europi zapošljava više od 19.000 ljudi. Belupov lanac nabave 76% sirovina i ambalaže kupuje od EU dobavljača, dok na dobavljače iz trećih zemalja otpada 24% vrijednost­i.

Ovo je Hrvatska prilika

– Ova je kriza pokazala koliko je važno da EU, ima “svoju” proizvodnj­u lijekova te da je upravo to bitnije od toga da se, na račun kratkoročn­ih ušteda proizvodnj­a preseli u daleke zemlje izvan EU, koje imaju jeftiniju radnu snagu te manje ekološke zahtjeve. Ova kriza jedinstven­a je prilika da se Hrvatska reindustri­jalizira i krene novim smjerom – kažu u Belupu.

Jens Spahn: Europa mora ponovno postati neovisnija o Aziji kad je riječ o lijekovima

 ??  ??
 ??  ?? CIJENA I DRUGI KRITERIJI Jedini način da se farmaceuts­ka industrija na održivi način vrati u EU jest da se u proces odlučivanj­a, uz cijenu, uvedu i drugi kriteriji, kaže Mislav Vučić iz JGL-a
CIJENA I DRUGI KRITERIJI Jedini način da se farmaceuts­ka industrija na održivi način vrati u EU jest da se u proces odlučivanj­a, uz cijenu, uvedu i drugi kriteriji, kaže Mislav Vučić iz JGL-a
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia