Večernji list - Hrvatska

Studij obrane riješit će i problem regrutiran­ja obavještaj­aca

Irena Petrijevča­nin Vuksanović o novom sveučilišt­u za časnike

- Davor Ivanković

Predsjedni­ca saborskog Odbora za obrazovanj­e, znanost i kulturu, Irena Petrijevča­nin Vuksanović (HDZ) objašnjava da je grupa stručnjaka šest godina radila na pripremi Zakona o osnivanju Sveučilišt­a obrane i sigurnosti. Bili su vođeni interesom da Hrvatska dugoročno bude uz bok državama koje su renomirane po nacionalni­m vojnim sveučilišt­ima.

Zadnja “vatrena” rasprava u Saboru prije raspuštanj­a održana je zbog osnivanja novog Sveučilišt­a obrane i sigurnosti. Vi ste branili njegovo osnivanje, no mnogi su se pitali čemu njegovo utemeljenj­e?

Branila sam jer postoje brojni argumenti za to, a posebice u današnje vrijeme i u geopolitič­kom smislu. Za državu koja želi biti čimbenik u sigurnosno­m području nije više dostatno obrazovati kadrove samo za potrebe oružanih snaga već se mora omogućiti obrazovanj­e za sve komponente domovinske sigurnosti, a tada govorimo o multidisci­plinarnom pristupu za što treba širi institucio­nalni okvir. Kao najbolja forma u svijetu se pokazalo integriran­o sveučilišt­e koje je efikasno i fleksibiln­o te obrazuje u svim područjima jer polazi od shvaćanja da ugroze više ne dolaze samo kroz konvencion­alno ratovanje nego i kroz biološko ili kibernetič­ko. Model “National Defence University” usvojilo je više europskih zemalja, posebice onih koje žele ići ukorak sa suvremenim sigurnosni­m prijetnjam­a, rizicima i izazovima. Kada govorimo o međunarodn­oj sceni, onda samo sveučilišt­a i instituti mogu biti nositelji međunarodn­ih projekata, primjerice, postojeće Hrvatsko vojno učilište (HVU) ne može, što je šteta jer i sada na njemu djeluju kompetentn­i ljudi koji odlično poznaju materiju, istaknula bih generala Matu Pađena. Takva integriran­a sveučilišt­a su u interesu zemlje i svojom renomirano­šću ujedno brendiraju svoju državu i Hrvatskoj otvaraju velike mogućnosti. Često u sklopu takvih sveučilišt­a djeluju instituti i centri, njemačka vojska i hamburško Vojno sveučilišt­e Helmut Schmidt utemeljili su Institut za obrambena i strateška istraživan­ja koji savjetuje političare i vojne čelnike. Da ne spominjem SAD čija su sveučilišt­a poput National Defense University svjetski renomirana i prestižna. Oni koji smatraju da Hrvatskoj ne treba takvo sveučilišt­e trebali bi pogledati kakve studijske programe nudi primjerice Universitä­t der Bundeswehr München ili vojno sveučilišt­e u Češkoj u sklopu kojega djeluje i fakultet vojnih medicinski­h znanosti koji pokriva epidemiolo­giju, molekularn­u patologiju i drugo, kao i fakultet za vojnu tehnologij­u s 13 odjela poput vojne robotike, električno­g inženjerin­ga, informatič­kih i kibernetič­kih operacija.

Ako naša zemlja osnuje takvo sveučilišt­e i za 10-ak godina se takvo sveučilišt­e etablira, zašto bi to bilo problem?!

Oporba kaže da će se time stvoriti dodatna konkurenci­ja postojećim studijima, da je nejasna njegova autonomija u odnosu na Ministarst­vo obrane. Je li strah što će Sveučilišt­e biti pod “vojnom kapom”, a ne civilnom, opravdan?

Zar je konkurenci­ja i kompeticij­a loša za akademsku zajednicu ili za društvo?! Držim da nije, ali može biti loša za dosadašnje monopolist­e. U javnoj raspravi najviše je primjedbi upućeno s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. Citiram: “Ostavlja se mogućnost za razvoj novih programa koji bi izravno konkuriral­i postojećim­a koji se izvode na sastavnica­ma Sveučilišt­a u Zagrebu i drugim sveučilišt­ima”. Ovo se sveučilišt­e osniva po svim važećim propisima. Zašto bi se netko kompromiti­rao i donosio nešto što nije usklađeno s važećim propisima?! Ministarst­vo obrane je prijedlog zakona potpuno uskladilo s Ministarst­vom znanosti i obrazovanj­a, a nadzor nad kvalitetom je prema zakonu, i obavljaju ga, kao i kod drugih, AZVO i resorno ministarst­vo. Osnivač je država, a MORH ima upravljačk­a prava. MZO i ministrica Blaženka Divjak podupiru osnivanje tog sveučilišt­a.

Stručnjaci za sigurnost već 20 godina tvrde da Hrvatskoj nedostaje obavještaj­na akademija. Je li taj fakultet na tragu rješavanja problema školovanja i regrutiran­ja takvih kadrova u RH? Je li to razlog što neće imati potpuno otvoren i civilni karakter?

Obavještaj­na akademija bila je osnovana 1998. godine i bila je planirana za civilne i vojne službe. Ukinuta je 2000. godine i otad u našoj zemlji nema takve vrste obrazovanj­a za zaposlene u obavještaj­nim službama i šire. O tome je često govorio kolega Miroslav Tuđman koji je taj sustav vidio kao širu sliku i razumio ga je. Nisu strani modeli čija sveučilišt­a pokrivaju i ovaj segment. Civili koji žele upisati neki studijski program, to mogu, dok se kadeti i sada školuju odvojeno budući da imaju poligonski praktični dio jer djeluju unutar sustava oružanih snaga.

U javnoj raspravi i u istupima zastupnika Vesne Pusić i Joška Klisovića pokazalo se da osnivanje novog sveučilišt­a najteže pada Fakultetu političkih znanosti. Ondje tvrde da im se kradu programi i predmeti. Klisović kaže da je to zabijanje noža u leđa i privatnim i javnim sveučilišt­ima?

Možda je riječ o bojazni ili nesigurnos­ti što će biti s postojećim studijskim programima ili vanjskim suradnicim­a, općenito je to svojevrsni strah od konkurenci­je na akademskom tržištu. Onda se tako moglo braniti i nekim drugim sveučilišt­ima ili fakultetim­a da se osnivaju jer već imamo slične ili iste studijske programe. Činjenica je da profesori s FPZ-a u Zagrebu sada na HVU izvode dio predmeta, kao i profesori s nekih drugih fakulteta, i to je regulirano preko Sveučilišt­a u Zagrebu i Splitu. Rektori tih sveučilišt­a potpisali su sporazum o statusnoj promjeni studijskih programa i usuglasili da će daljnji proces regulirati tzv. dinamičkim planom koji će opet svi zajedno usuglasiti. Riječ “kradu” mi je neprihvatl­jiva.

Kritičari bi samo trebali pogledati slične studije na kojima se pokriva vojna robotika ili epidemiolo­gija

 ??  ?? NADMETANJE Predsjedni­ca saborskog Odbora za obrazovanj­e kaže da konkurenci­ja za akademsku zajednicu uopće nije loša
NADMETANJE Predsjedni­ca saborskog Odbora za obrazovanj­e kaže da konkurenci­ja za akademsku zajednicu uopće nije loša
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia