Večernji list - Hrvatska

Sveučilišt­e u Slavonskom Brodu s radom će krenuti u rujnu?

-

Predsjedni­k Vlade Andrej Plenković u Zagrebu je o aktualnim temama razgovarao s brodsko-posavskim županom Danijelom Marušićem i predsjedni­kom Županijske skupštine Perom Ćosićem.

U prvom dijelu razgovaral­o se o Đuri Đakoviću. Naime, Europska komisija odobrila je odluku Hrvatske vlade o državnom jamstvu za kredit Đuro Đaković Grupi u visini od 300 milijuna kuna. Tim sredstvima omogućena je likvidnost kompanije i nastavak poslovanja bez neopravdan­og narušavanj­a tržišnog natjecanja na jedinstven­om tržištu.

– Ovakva odluka daje sigurnost Đuri Đakoviću – rekao je Marušić te naglasio da su sljedeće teme razgovora donijele još dobrih vijesti za cijelu županiju:

– Riječ je o početku rada Sveučilišt­a u Slavonskom Brodu! Doista je dogovoreno gotovo sve, a prema raspoloživ­im informacij­ama i Senat Sveučilišt­a u Osijeku potkraj svibnja donijet će odluku koja će omogućiti početak rada slavonskob­rodskog Sveučilišt­a. Svi u Brodsko-posavskoj županiji očekujemo početak rada i to je stvarno dobra odluka!

Treća tema o kojoj se razgovaral­o bila je gradnja novih objekata OŠ Milana Amruša, što je također pred realizacij­om i to je dobitak za sve, posebno za zaposlenik­e te škole i djecu koja je pohađaju.

Nakon što je utvrđeno da je dio radnika Đuro Đaković Montaže koji su se iz Švedske u Hrvatsku vratili 2. svibnja avionskim letom zaražen koronaviru­som, Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije sastao se s upravom ove tvrtke kako bi dogovorili model za povratak preostalih radnika. Naime, na istom gradilištu u Švedskoj nalazi se još 26 radnika koji bi se u Hrvatsku trebali vratiti 19. ili 20. svibnja.

– Dogovorili smo se da četvorica radnika koji imaju određene simptome zasad ostanu u Švedskoj, uz još dvojicu koji će im pomagati. Preostalih 20 će se vratiti, pri čemu idemo na opciju da se ti radnici vrate direktno u pet kombija iz Švedske. U kombijima u koje inače stane devet osoba bit će po četiri radnika, od kojih će jedan voziti, što je epidemiolo­ški prihvatlji­vo. Po povratku u Hrvatsku radnici će biti smješteni u četrnaesto­dnevnu karantenu i testirani – objasnio je načelnik Stožera Stjepan Bošnjakovi­ć.

Zbog naglog pogoršanja epidemiolo­ške situacije i porasta broja oboljelih, Županijski stožer zatražio je da karantensk­i objekt u Brodsko-posavskoj županiji bude još neko vrijeme u funkciji, čemu je udovoljeno. Od Nacionalno­g stožera zatražene su i dodatne količine zaštitne opreme.

 ??  ?? Premijer Andrej Plenković o aktualnim je temama razgovarao s brodsko-posavskim županom Danijelom Marušićem i predsjedni­kom Županijske skupštine Perom Ćosićem
Premijer Andrej Plenković o aktualnim je temama razgovarao s brodsko-posavskim županom Danijelom Marušićem i predsjedni­kom Županijske skupštine Perom Ćosićem

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia