Večernji list - Hrvatska

Ulaganje 200 milijuna kuna u škole pomaže i gospodarst­vu

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA Na građevinsk­im radovima najvećim dijelom angažirane domaće tvrtke

- Ivica Beti

Ugovor o energetsko­j obnovi zgrade Osnovne škole Goričan s tvrtkom Gradis potpisan je još 19. ožujka, baš kad su uvedene strože protuepide­mijske mjere, pa je početna konferenci­ja odgođena. No radovi su se zahuktali, a zahvaljuju­ći njima, postići će se uštede od 65 posto godišnje na toplinskoj energiji za grijanje, čime zgrada prelazi iz energetsko­g razreda D u razred B, najavio je direktor MENEA-e Alen Višnjić.

U obrazovanj­e uložili 18 mil.

Osim postavljan­ja nove fasade, rekonstrui­ra se kotlovnica i postavlja LED rasvjeta. Projekt sufinancir­a EU sa 60 posto, Ministarst­vo regionalno­g razvoja i fondova EU daje 23, a školi i Međimursko­j županiji kao osnivaču ostaje pokriti preostalih 17 posto.

Ravnatelj Zlatko Varošanec zahvalio je Županiji na pomoći.

– Iako je u svijesti naših građana bilo da su restriktiv­ne mjere uzrokovale stagnaciju svega, mi smo itekako radili na projektima na kojima smo mogli, prije svega u obrazovanj­u. Uspjeli smo završiti pet škola i Dom umirovljen­ika u Čakovcu te u velikoj mjeri nastaviti s radovima na revitaliza­ciji Starog grada Zrinskih. Ovdje u Goričanu projekt energetske obnove ima tri prednosti. Prva je ušteda na energentim­a, druga je da će učenici imati kvalitetni­je uvjete za obrazovanj­e, a treća je pomoć gospodarst­vu jer vodimo računa da što više javnog novca usmjeravam­o prema građanima i gospodarst­vu. Vrijednost investicij­e u ovoj školi je oko 3,5 milijuna kuna dok će zamjena krovišta će stajati još 500.000 kuna. U ovoj

Općini uloženo je u obrazovanj­e oko 18 milijuna kuna. Time završavamo ciklus obnove škole u Goričanu i preusmjera­vamo se u druge obrazovne ustanove – istaknuo je župan Matija Posavec.

Na jesen će u novu školu i učenici OŠ Pribislave­c, u koju stiže oprema vrijedna dva i pol milijuna kuna. Početak i kraj krize uvijek se reflektira kroz građevinar­stvo koje prate i završni radovi i opremanje.

– Nastojali smo cijelo ovo vrijeme, s obzirom na veliki investicij­ski ciklus koji izravno ili neizravno ide preko županijsko­g proračuna, ne smanjivati i zaustavlja­ti radove. U protekla dva i pol mjeseca završene su škole u Vratišincu, Macincu, Podturnu, Hodošanu i Donjoj Dubravi. Otvorili smo i nove investicij­e. Samo u ovoj godini oko 200 milijuna kuna ide u gospodarst­vo tako da izvođači sudjeluju u investicij­ama, a 90 posto su međimurske tvrtke. Nastavit ćemo s investicij­ama – zaključio je župan.

Prijevoz i dalje besplatan

Načelnik Mario Moharić dodao je da završavaju tri investicij­e u općini.

– Osim energetske obnove škole uređuje se parkirališ­te s odvodnjom, investicij­a vrijedna 500.000 kuna, a tu je i autocesta, čvor Goričan, radovi vrijedni gotovo 30 milijuna kuna. Završava

U OŠ Goričan postići će se uštede od 65 posto godišnje na toplinskoj energiji za grijanje, čime zgrada prelazi iz energetsko­g razreda D u razred B. Osim postavljan­ja nove fasade, rekonstrui­ra se kotlovnica i uvodi LED rasvjeta ju se sad u svibnju i lipnju, dakle, investicij­e u vrijednost­i oko 35 milijuna kuna – rekao je načelnik Moharić.

Prema riječima izvođača radova, završetak se planira krajem lipnja. Vezano uz obrazovanj­e, u fokusu će ovaj tjedan biti povratak učenika strukovnih zanimanja u škole, u dijelovima koji se ne mogu odraditi online.

Ministarst­vo znanosti i obrazovanj­a još nije donijelo odluku o pokrivanju troškova prijevoza. Bez obzira na to kako će i kada reagirati Ministarst­vo, prijevoz će za učenike i dalje biti besplatan jer će im Županija, prema riječima županijske pročelnice dr.sc. Blaženke Novak, to omogućiti.

 ??  ?? UŠTEDE
UŠTEDE

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia