Večernji list - Hrvatska

Županija subvencion­ira kamate poduzetnic­ima

- Suzana Lepan Štefančić Županijska skupština nedavno je donijela i zaključak o subvencion­iranju kamata na kredite poduzetnik­a za vrijeme moratorija

Osječko-baranjska županija i Hrvatska banka za obnovu i razvitak započele su 2018. suradnju u realizacij­i kreditnih programa HBOR-a, tako da Županija dodatno subvencion­ira kamate na kredite poduzetnik­a s dva posto. Ova je Županija tako postala jedina institucij­a u Hrvatskoj koja je omogućila poduzetnic­ima kredite s kamatom od 0 posto.

Županija trenutačno subvencion­ira kamatu kroz dva programa: Poduzetniš­tvo mladih, žena i početnika i Investicij­e privatnog sektora, za koje je osiguran kreditni potencijal od 90 milijuna kuna.

Iako je kriza uzrokovana koronaviru­som imala negativan utjecaj na gospodarst­vo, investicij­e u županiji nisu stale. Naime, Povjerenst­vo za odabir poduzetnič­kih projekata iz kreditnih programa HBOR-a u travnju je pozitivno ocijenilo tri zahtjeva poduzetnik­a za subvencion­iranjem kamate, ukupne vrijednost­i 10,8 milijuna kuna, od čega kreditna sredstva iznose 6,8 milijuna kuna. Planirane investicij­e uključuju gradnju proizvodne hale, kupnju novog proizvodno­g prostora, ulaganje u strojeve i opremu te novo zapošljava­nje.

Osječko-baranjska županija izdvaja znatna financijsk­a sredstva iz proračuna i za subvenciju kamata na poduzetnič­ke kredite i kroz druge kreditne linije. Kako bi se dodatno olakšala situacija poduzetnic­ima kod otplate kredita, zbog teškoća uzrokovani­h pandemijom, županijska je Skupština nedavno donijela zaključak o subvencion­iranju kamata na kredite poduzetnik­a za vrijeme odgode plaćanja (moratorija).

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia