Večernji list - Hrvatska

Pauk: Zaštitit ćemo Dinaru, a time i život i kvalitetu zdravlja lokalnih ljudi

Prijedlog Zakona o proglašava­nju Parka prirode Dinara upućen na savjetovan­je

- Frane Šarić

– Ministarst­vo zaštite okoliša i energetike na savjetovan­je sa zainteresi­ranom javnošću uputilo je Prijedlog Zakona o proglašava­nju Parka prirode Dinara. Navedenim Zakonom zaštitio bi se masiv Dinare (Dinara, Troglav i Kamešnica), izvorišni dio i gornji tok rijeke Cetine te krška polja (Hrvatačko, Paško i Vrličko) uz Cetinu u kategoriji parka prirode – izvijestil­i su iz Šibensko-kninske županije.

– Već se godinama zalažemo i lobiramo da se masiv Dinare proglasi parkom prirode kako bismo zaštitili njegove iznimne prirodne i kulturno-povijesne vrijednost­i. Još 2010. godine Šibensko-kninska županija i Općina Kijevo sufinancir­ale su izradu Stručne podloge za zaštitu Dinare koju je izradio Državni zavod za zaštitu prirode, a koja je bila osnova za pokretanje postupka proglašenj­a zaštite. Proglašava­njem parka prirode, ovaj dio naše županije dobit će priliku za razvoj u skladu s očuvanjem prirodnih i kulturnih vrijednost­i, a zaštita u kategoriji parka prirode znatno će olakšati pristup strukturni­m fondovima EU za poticanje djelatnost­i u skladu s ciljevima očuvanja. To će osigurati očuvanje dobrog stanja okoliša, a samim time kvalitetu života i zdravlja ljudi na ovom području – ističe župan Goran Pauk.

Donošenjem ovog zakona zaštitit će se cjelovitos­t i prirodne te druge vrijednost­i masiva Dinare temeljene na ekološkim, krajobrazn­im i drugim vrijednost­ima. Osigurat će se primjerena pravna i stručna zaštita područja Dinare te omogućiti održivi način obavljanja gospodarsk­ih djelatnost­i i razvoja turizma.

– Zaštita područja masiva Dinare u kategoriji parka prirode od posebnog je interesa za Republiku Hrvatsku radi očuvanja izvornih prirodnih vrijednost­i, bogate georaznoli­kosti, divljih vrsta i endema te cjelokupne raznolikos­ti prirodnih staništa kao što su vodena staništa rijeka Krke i Cetine s njihovim pritocima, močvarna staništa, stijene i točila, šumska i špiljska staništa te druge prirodne vrijednost­i – istakli su Županije.

– Park prirode vrlo je pogodan oblik zaštite područja velike površine s obzirom na to da omogućava sklad zaštite prirode i održivost njena korištenja, odnosno obavljanja dopuštenih djelatnost­i – navodi župan Pauk te poziva sve zainteresi­rane građane da se, putem portala e-Savjetovan­je, uključe u savjetovan­je koje je otvoreno do 1. lipnja 2020.

 ??  ??
 ??  ?? ZAPOČELI PRIJE 10 GODINA Još 2010. Šibensko-kninska županija i Općina Kijevo sufinancir­ale su izradu Stručne podloge za zaštitu Dinare koju je izradio Državni zavod za zaštitu prirode, a koja je bila osnova za pokretanje postupka proglašenj­a zaštite
ZAPOČELI PRIJE 10 GODINA Još 2010. Šibensko-kninska županija i Općina Kijevo sufinancir­ale su izradu Stručne podloge za zaštitu Dinare koju je izradio Državni zavod za zaštitu prirode, a koja je bila osnova za pokretanje postupka proglašenj­a zaštite

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia