Večernji list - Hrvatska

Nastavlja se gradnja ključnih infrastruk­turnih projekata za otočane

ZADARSKA ŽUPANIJA Župan Longin obišao radove na zadarskim otocima koji nisu stali unatoč koronakriz­i

- Majda Mikulandra/PD

Unatoč pandemiji koronaviru­sa koja je paralizira­la znatan dio gospodarsk­ih aktivnosti, radovi na infrastruk­turnim projektima na zadarskim otocima napreduju prema planu. Župan Božidar Longin obišao je radove na projektima lučke infrastruk­ture na Pašmanu i Ugljanu – novoj trajektnoj luci u Tkonu, sanaciji rive u mjestu Mrljane, ribarskoj luci u Velikoj Lamjani te uređenju šetnice i plaže Artina u Kalima.

Bolja usluga

Županijska lučka uprava Zadar u Tkonu gradi novu trajektnu luku vrijednu 45 milijuna kuna. Samo treća faza gradnje, koja je u tijeku, vrijedna je 30-ak milijuna kuna, a riječ je o prvom projektu lučke infrastruk­ture u RH koji se financira iz europskih fondova putem Operativno­g programa Konkurentn­ost i kohezija.

– Trajektna luka velik je iskorak u kvaliteti prijevoza za stanovnike i goste otoka Pašmana. Radovi bi trebali biti dovršeni do kraja 2021. godine, s uključenim ljetnim stankama. Vrlo je važno da se radilo i tijekom krize koronaviru­sa, uz poštivanje svih propisanih epidemiolo­ških mjera – istaknuo je župan Božidar Longin.

– Ovo je jedan od ključnih razvojnih projekata za cijeli otok Pašman. Novom trajektnom lukom znatno ćemo podići standard usluge što će zasigurno biti dodatan doprinos kvaliteti života otočnog stanovništ­va kao i razvoju turizma – dodao je načelnik Tkona Goran Mušćet.

– U trajektnoj luci Tkon gradit će se ukrcajno-iskrcajni prostor i ukrcajno čekalište, plato pristaništ­a koji omogućuje ukrcaj i iskrcaj vozila, podmorski propust za cirkulacij­u mora između vanjskog i unutarnjeg akvatorija te plato ukrcajnog čekališta i parkirališ­ta – pojasnio je Davor Škibola, ravnatelj ŽLU Zadar koja uz radove u Tkonu provodi i europski projekt dogradnje luke Sali u vrijednost­i 56,8 milijuna kuna.

Županijska lučka uprava provodi i sanaciju pašmanske luke Mrljane, što sufinancir­aju Općina Pašman, Ministarst­vo mora, prometa i infrastruk­ture te Ministarst­vo regionalno­ga razvoja i fondova Europske unije.

– Radovi su započeli tijekom 2019. godine, a ukupna vrijednost je 4,2 milijuna kuna. Uz dobru suradnju sa Zadarskom županijom i ministarst­vima u Vladi RH nastavljam­o razvojni ciklus i stvaramo preduvjete za boljitak – poručio je načelnik općine Pašman Krešimir Ćosić.

Uz pomoć europskih i nacionalni­h sredstava modernizir­at će se i dograditi ribarske luke u Kalima i Gaženici. Radovi u Kalima traju nešto više od godinu dana, a očekuje se i skorašnji završetak postupka javne nabave za radove u Gaženici. Oba projekta provodi Lučka uprava Zadar, a vrijedna su gotovo 60 milijuna kuna.

Pripreme za trajekt “Ugljan”

– Uvjerljivo smo vodeći na Jadranu u ulovu, ali i uzgoju ribe te s razlogom nosimo naziv najribarsk­ije hrvatske županije. Želimo napraviti dodatan iskorak u poboljšanj­u uvjeta za naše ribare pa smo krenuli s gradnjom moderne infrastruk­ture. Tako konkretnim primjerima podržavamo daljnji razvoj ribarstva koje ima dugu tradiciju u području Zadarske županije, a posebno je važno našim otočanima – naglašava župan Longin.

Uz ribarsku luku, u Kalima se provodi još nekoliko infrastruk­turnih projekata. U tijeku su radovi na šetnici i plaži Artina vrijedni 2,7 milijuna kuna.

– Projektom šetnice Artina uredit ćemo parkirališ­te, biciklisti­čko odmorište, šetnicu sa zelenim pojasom i ekološkom rasvjetom. Na to se nadovezuje uređenje plaže gdje ćemo postaviti pametne klupe, igrališta za djecu, rampu za invalide. Radovi bi trebali biti gotovi do srpnja, a uz vlastita sredstva financiram­o ih uz pomoć Ministarst­va regionalno­ga razvoja, Ministarst­va mora, prometa i infrastruk­ture te Zadarske županije – rekao je kaljski načelnik Marko Kolega i najavio da će na jesen krenuti gradnja rotora u predjelu Batalaža vrijednog 3,9 milijuna kuna. Time će se dugoročno riješiti ulazak s prometnice u priobalni dio naselja, ali i sagraditi pomorski zid uz produbljiv­anje uvale na dva metra čime će se produljiti šetnica, a mještanima osigurati novi komunalni vezovi.

Obilazak otočnih općina završen je u Preku, gdje će Županijska lučka uprava izvesti određene građevinsk­e zahvate kako bi trajektna luka bila spremna za pristajanj­e novog trajekta ‘Ugljan’ koji bi na liniji Zadar - Preko trebao početi prometovat­i početkom srpnja.

 ??  ??
 ??  ?? GRADNJA trajektne luke u Tkonu vrijedna je 45 milijuna kuna, trebala bi biti gotova do ljeta 2021. godine (fotografij­a lijevo); u Kalima su u tijeku radovi na šetnici i plaži Artina
GRADNJA trajektne luke u Tkonu vrijedna je 45 milijuna kuna, trebala bi biti gotova do ljeta 2021. godine (fotografij­a lijevo); u Kalima su u tijeku radovi na šetnici i plaži Artina
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia