Večernji list - Hrvatska

“Bez straha od poplava, velikogori­čki kraj dobiva šansu za budućnost i siguran život”

Započela gradnja nasipa na području Velike Gorice i općine Orle

- Hana Ivković

Orle i područje Velike Gorice uskoro će biti sigurni od poplava. Počela je, naime, gradnja transverza­lnog nasipa od odteretnog kanala Odra do savskog nasipa kod sela Suša u općini Orle, a njegovom gradnjom u dužini od 6825 metara bit će spriječen prodor kupskih voda u to područje, odnosno plavljenje naselja u općini Orle i na području Velike Gorice, posebno Čičke Poljane. Vrijednost radova je 50 milijuna kuna, investitor su Hrvatske vode, a nasip bi trebao biti sagrađen u roku od dvije godine.

Odlična je to vijest za stanovnike tog područja koji se redovito bore protiv poplava koje im uništavaju domove i imovinu, pa za svakog visokog vodostaja strahuju da će im domovi biti ugroženi.

‘Ovo je povijesni trenutak’

– Nasip će biti spojen s desnim savskim nasipom i s nasipom odteretnog kanala Odra. Time će se onemogućit­i ulazak poplavnih voda na ovo područje – rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Nasip će biti maksimalne visine pet metara, a uz njega bit će sagrađena i servisna cesta.

Načelnik općine Orle Ervin Vujica zahvalio je Hrvatskim vodama i Vladi RH što su omogućili realizacij­u tog projekta.

– Time nam se omogućava daljnji razvoj i planiranje za budućnost! Odra nas više neće plaviti, a uskoro ćemo biti sto posto sigurni i od Save – rekao je Vujica.

Počecima radova prisustvov­ao je i gradonačel­nik Velike Gorice Dražen Barišić, za kojeg je početak gradnje nasipa povijesni trenutak za Orle i Veliku Goricu.

– Ovime završava bitna faza spašavanja ovoga kraja od periodični­h poplava, koje su veliki rizik. Ovaj kraj dobit će šansu za budućnost, u njemu će se moći sigurno živjeti i baviti poljoprivr­edom. Zahvala Vladi RH što nam je dala šansu da projektira­mo svoju budućnost – rekao je Barišić.

Svečanosti kojom je obilježen početak radova prisustvov­ao je i predsjedni­k skupštine Zagrebačke županije Mato Čičak. I on je zahvalio Vladi RH na, naglasio je, hvalevrije­dnom projektu, dodavši da se njime rješava problem poplava i stanovništ­vu omogućava sigurnost i ugodniji život.

Prisutan je bio i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Rekao je da je ovo samo jedan od projekata borbe protiv poplava na području Zagrebačke županije te sisačkom i karlovačko­m području.

Dobro potrošen novac

– Pedeset milijuna kuna uloženih u ovaj projekt dobro je potrošen novac. Svaka kuća, svako zemljište, svaki dio imovine koji će realizacij­om ovoga projekta biti obranjen uspjeh je za sve nas – rekao je ministar, dodavši da je provedba ovoga, ali i ostalih vodnokomun­alnih projekata u Hrvatskoj, primjer kako tvrtke u vlasništvu RH pridonose poboljšanj­u životnog standarda.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia