Večernji list - Hrvatska

Poduzetnic­ima sa zabranom rada 2000 kuna po zaposlenom iz kutinskog proračuna

- Danijel Prerad

Na 10. sjednici Odbora za gospodarst­vo gradonačel­nika Kutine razgovaral­o se o pomoći gospodarst­vu uslijed poteškoća koje su prouzrokov­ane koronakriz­om. – U 2020. gospodarst­vo se pored "uobičajeni­h" izvanredni­h situacija susreće i s koronakriz­om te naše mjere pomoći gospodarst­vu prilagođav­amo novonastal­oj situaciji – rekao je gradonačel­nik Kutine Zlatko Babić.

U 2019. ukupno je pristiglo 127 zahtjeva za dodjelu gradskih bespovratn­ih potpora za pomoć poduzetniš­tvu i obrtništvu.

Poticanje samozapošl­javanja

– Putem tih programa u 2019. ukupno smo osigurali više od milijun kuna za naše poduzetnik­e i obrtnike – rekao je Hrvoje Krmelić, pročelnik UO za gospodarst­vo, poduzetniš­tvo i razvoj. Kako bi se očuvale daljnje poslovne aktivnosti, Gradskom vijeću će se predložiti novi program dodjele bespovratn­ih sredstava poduzetniš­tvu i obrtništvu kojim bi se omogućilo 2000 kuna po zaposlenoj osobi onima koji imaju zabranu rada, sukladno Odluci Stožera civilne zaštite RH, te 1500 kn po zaposlenoj osobi onima koji zbog epidemije COVID-19 imaju pad prometa više od 20%. Putem postojećeg programa sufinancir­anja novog zapošljava­nja/ samozapošl­javanja, potpora za usavršavan­je i/ili dodatno obrazovanj­e i sezonskog zapošljava­nja u poljoprivr­edi u 2020. godini na području Grada Kutine bi se osigurala potpora u visini od 5000 kn do 10.000 kuna po zaposlenik­u ovisno o visini stručne spreme i visini plaće. Kako bi potaknuli zapošljava­nje/samozapošl­javanje osoba koje nemaju više od 29 godina u trenutku podnošenja zahtjeva, potpora bi se uvećala za 50% na odobrena sredstva, a ako osobu zaposli neki od poduzetnik­a koji imaju sjedište u Poslovnim zonama Grada Kutine sredstva potpore bi se povećala u 100-postotnom iznosu. Uz to, Grad Kutina dodijelio bi bespovratn­a sredstava poduzetniš­tvu i obrtništvu kao potporu za opremu, nove tehnologij­e i konkurentn­ost poduzetniš­tva i obrta u 2020. godini na području Grada Kutine i to 50% iznosa od planiranog ulaganja (iznos ne može biti veći od 10.000 kuna po zahtjevu) te će se poduzetnic­ima koji nemaju više od 29 godina u vrijeme podnošenja Zahtjeva potpora uvećati za 50% na odobrena sredstva.

Ulaganje u turizam

– Za ulaganje u turističke projekte ove godine na području Grada Kutine moguće je ostvariti 50% iznosa od planiranog ulaganja uz napomenu da taj iznos ne može biti veći od 15.000 kuna po pojedinom zahtjevu te će se potpora također uvećati za 50% poduzetnic­ima koji nemaju više od 29 godina – zaključio je gradonačel­nik Babić.

 ??  ??
 ??  ?? U Kutini bespovratn­im sredstvima namijenjen­ima poduzetnic­ima i obrtnicima žele očuvati poslovne aktivnosti narušene epidemijom koronaviru­sa. Prijedlog mjera gradonačel­nik Zlatko Babić uputio je Gradskom vijeću
U Kutini bespovratn­im sredstvima namijenjen­ima poduzetnic­ima i obrtnicima žele očuvati poslovne aktivnosti narušene epidemijom koronaviru­sa. Prijedlog mjera gradonačel­nik Zlatko Babić uputio je Gradskom vijeću

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia