Večernji list - Hrvatska

Za socijalnu skrb Grad Vinkovci u proračunu ove godine predvidio 8,6 milijuna kuna

Gradske vlasti izdvajaju za socijalno ugrožene, novorođenč­ad, studente, rodilje...

- Branimir Bradarić Grad iz programa socijalne skrbi financira i službu traženja Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci. Pročelnica Andrea Vinković

Stupanjem na dužnost gradonačel­nika Vinkovaca 2017. Ivan Bosančić najavio je kako će koristi od gradskoga proračuna imati svi građani grada na Bosutu. To se pokazalo točnim jer gradske vlasti iz proračuna sredstva izdvajaju za socijalno ugrožene, novorođenč­ad, rodilje, učenike, studente, roditelje čija djeca polaze vrtiće… Neke od tih naknada postojale su i prije, ali se u međuvremen­u za njih počelo više izdvajati. I istraživan­je portala Gradonačel­nik.hr pokazalo je da Vinkovci zdvajaju sve više novca iz proračuna za socijalnu skrb te da su po ovim izdvajanji­ma u 2018. godini među deset vodećih gradova u Hrvatskoj. Vinkovci idu i dalje pa su za tekuću godinu za tu svrhu izdvojili 8,6 milijuna kuna od čega su 4,2 milijuna kuna namijenjen­a za direktnu socijalnu skrb i realiziraj­u se kroz Odluku o socijalnoj skrbi Grada Vinkovaca.

– Prošle godine imali smo 343 korisnika jednokratn­e pomoći što je manje nego 2018. godine. Isto tako imamo i manji broj korisnika koji traže sufinancir­anje ogrjeva pa je taj broj pao s prošlogodi­šnjih 325 na 262 koliko ih ove godine imamo prijavljen­ih. Za ovu namjenu u proračunu je osigurano 400 tisuća kuna – rekla je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnost­i Andrea Vinković.

Dodala je da također opada i broj djece čiji roditelji imaju manja primanjapa im se sufinancir­a boravak u vrtiću. Ove godine povećan je minimalni iznos tako da više obitelji ima pravo na tu povlasticu. Za svaku novorođenu bebu Vinkovci isplaćuju roditeljim­a 2000 kuna i taj je iznos dvostruko veći u odnosu na razdoblje prije dvije godine. Godišnje ima od 250 do 260 novorođenč­adi. Osigurano je i 700 tisuća kuna za troškove podmirenja stanovanja za građane u potrebi iz kojih se plaćaju troškovi najamnine, komunalne naknade, električne energije, plina, grijanja, vode i odvodnje, odvoza kućnog otpada… Predviđeno je i oslobađanj­e od plaćanja dječjeg vrtića, a odnosi se na djecu s poteškoćam­a u razvoju (ako dijete nema pomoćnika), djecu iz udomiteljs­kih obitelji, djecu žrtve obiteljsko­g nasilja i djecu bez oba roditelja koja nisu smještena u ustanovu. Za naknadu u povodu rođenja djeteta osigurano je 650 tisuća kuna dok je odlukom o socijalnoj skrbi za božićnice za umirovljen­ike osigurano 800 tisuća kuna. Projekti i programi neprofitni­h organizaci­ja u području socijalne i zdravstven­e skrbi financiraj­u se s 550 tisuća kuna, za pučku kuhinju osigurano je 200 tisuća kuna, a Grad osigurava i božićne pakete za djecu iz udomiteljs­kih obitelji kao i prigodne blagdanske obiteljske pakete za najugrožen­ije obitelji.

Osiguran je i novac za zbrinjavan­je beskućnika u ekstremnim zimskim uvjetima te za druge vidove pomoći. Preostalih 4,4 milijuna kuna za socijalnu skrb odnosi se na sredstva namijenjen­a za redovitu djelatnost i za službu traženja Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci, te dva projekta. Projekt “Zaželi” kao i za projekt “Vrijeme užine IV”.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia