Večernji list - Hrvatska

Na Viru dosad napravljen­o 2700 priključak­a na vodu i kanalizaci­ju

U tijeku su radovi u naselju Prezida na vodovodnoj i kanalizaci­jskoj mreži

- Frane Šarić

Kada radovi na vodovodnoj i kanalizaci­jskoj mreži u naselju Prezida budu gotovi u svim svojim fazama, a riječ je o projektu vrijednom 43 milijuna kuna, oko 35 posto otoka Vira bit će spojeno na virski sustav vode i odvodnje. Time će se kompletira­ti južni pravac, pa će najveći virski infrastruk­turni projekt gradnje vodovodne i kanalizaci­jske mreže ući u svoju posljednju fazu. No dotad se odrađuje dio po dio, odnosno trenutačno se na vodu i kanalizaci­ju spajaju objekti iz prve, druge i treće faze gradnje u Centru i naselju Miljkovica, izvijestil­i su iz virske lokalne uprave.

Novo gradilište kod kolodvora

– Kada završimo radove u Miljkovici XX, koje izvodimo s dvije ekipe, otvaramo novo gradilište kod kolodvora – kaže inženjer općinskog poduzeća Vodovod Vir Luka Zubčić za Virski list.

Vodovod Vir doveo je dosad vodovodnu i kanalizaci­jsku mrežu u naselja Centar, Radovanjic­a, Luka, Miljkovica i Prezida, a riječ je pedesetak kilometara kanalizaci­jske i vodovodne mreže s gotovo 2700 izvedenih priključak­a na vodu i kanalizaci­ju. Prva faza uključuje dosad izvedenih 1289 priključak­a na vodovodni i kanalizaci­jski sustav (653 objekta), druga faza 1189 priključak­a (625 objekata), a treća 207 priključak­a (120 objekata). Ukupno je dakle riječ o 2685 priključak­a na sustav vode i odvodnje, odnosno 1398 objekata na otoku, ističu s Vira.

– To je veliki opseg posla znatne investicij­ske vrijednost­i– ističe za Virski list direktor poduzeća Vodovod Vir Hrvoje Bašić činjenicu kako je dosad u gradnju mreže vode i odvodnje na otoku uloženo oko 150 milijuna kuna. To su sredstva koja su u prvom redu uložili Općina Vir i virska vodovodna tvrtka, a potom resorna ministarst­va i Hrvatske vode.

Izrađeni projekti

Za iduću fazu ovog milenijsko­g projekta, koja uključuje radove na svim preostalim dijelovima otoka koji još nemaju vodovodnu i kanalizaci­jsku mrežu, općinsko komunalno poduzeće Vodovod Vir izradilo je sve idejne projekte, ishodilo lokacijske dozvole te napravilo glavne projekte za dobivanje većeg dijela građevinsk­ih dozvola. Za onaj dio projekta koji nema građevinsk­u dozvolu još su otprije predani zahtjevi, pa se uskoro očekuje njihovo konačno dobivanje, ističu s Vira.

– Završili smo s izradom svih glavnih projekata, tako da smo predali zahtjev za dobivanje građevinsk­ih dozvola. Napravili smo i studiju izvodljivo­sti te pripremili kompletan aplikacijs­ki paket za prijavu projekta za financiran­je gradnje iz fondova EU. Svi su dokumenti spremni za proceduru koja će biti upućena Ministarst­vu zaštite okoliša i energetike – zaključuje direktor Bašić.

Procijenje­na vrijednost cjelokupno­g projekta iznosi 930 milijuna kuna uključujuć­i PDV, od čega najveći dio otpada na gradnju kompletnog vodovodnog i kanalizaci­jskog sustava. Kad e riječ o troškovima, precizna vrijednost projekta znat će se tek nakon procesa

Vira.• javnih nabava, ističu s

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia