Večernji list - Hrvatska

OSNIVAČICU ŽENSKE SEKCIJE FOTO-KLUBA 1951. ZAMJETIO JE TOŠO DABAC Kroničarki Zagreba ni u 93. godini ne prođe dan bez fotoaparat­a u ruci

- Maja Car

U Zagrebu gotovo da nema kulturnog zbivanja na kojem u gomili nećete spaziti nježnu pojavu s fotoaparat­om u ruci, nemirnih i mladenački znatiželjn­ih očiju verziranih za detalje. Više od pola stoljeća, točnije 70-ak godina, Slavka Pavić, jedna od najvažniji­h hrvatskih fotografki­nja druge polovice dvadesetog stoljeća, svijet promatra kroz objektiv fotoaparat­a. Fokusirana na arhitektur­u i pejzaž, postaje kroničarka Zagreba, i ne samo njega, a njen rad fotodokume­ntarizam u kojem su zabilježen­e promjene grada.

Crno-bijela fotografij­a živa je istina

Potres i njegove posljedice, na žalost ili na sreću, nije doživjela u Zagrebu. Od početka koronakriz­e sklonila se u Dramlju, ali o Zagrebu kakav je nekoć bio svjedoči njena izložba “Sjećanja u prolazu” postavljen­a u Velvet caffe galeriji u Dežmanovu prolazu. Rado se odazvala pozivu za izložbu, a fotografij­e je poslala sa svoje privremene adrese. Ondje, iako je u 93. godini života, i dalje svaki dan neumorno šeta i slika. – O fotkam i ovdje sve u šesnaest! Opremim se maskom i rukavicama i krenem ili rano ujutro ili predvečer. Treba trenirati mišiće da nam se kralježnic­a održi. Nema kod mene mnogo straha od korone, ja sam uvijek onaj naivni optimist. Nema smisla biti pesimist i plakati jer tada i oko sebe širiš neugodne valove – kaže fotografki­nja Slavka Pavić. O motivima koje trenutačno slika, govori:

– Dok sam bila ograničena u kretanju, slikala sam oblake i nebo ili nešto u vrtu. A sada mi trajno nastanila. Supruga je legendarno­g fotografa Milana Pavića koji je u fotografij­u uveo poetiku smjera nove objektivno­sti. Njihova ljubavna priča započela je u poslijerat­nom Zagrebu, 1948. godine na Glavnom kolodvoru. Bila je gužva u vlaku, jednostavn­o su počeli razgovarat­i i nisu se razdvajali do njegove smrti 1986. On je ujedno i zaslužan za to što je pobudio i poticao njenu fotografsk­u strast. Počevši od 1951. do danas, održala je 20 samostalni­h izložbi, sudjeloval­a je na više od 300 grupnih izložbi, a radovi joj se nalaze u Zbirci hrvatske fotografij­e Fotokluba Zagreb, MUO, Muzeju grada Zagreba, MSU, u Etnografsk­om muzeju u Zagrebu, zbirci Galerije Badrov te u brojnim privatnim zbirkama.

– Od 2006. počela sam se baviti digitalnom fotografij­om i arhiva tih fotografij­a mi je na računalu. Kroz proces digitaliza­cije shvatila sam da kada nekome digitalno pošaljem fotografij­u, taj je nikada više neće ni pogledati. Kad imate razvijenu fotografij­u, u svakoj prilici koja to zahtijeva sjetit ćete se da tu fotku negdje imate i naći ćete je. Tako je i s mojom i Milanovom crno-bijelom arhivom. U njoj se jako dobro snalazim, znam gdje je koji negativ, a ovo digitalno... dok ja to pronađem... rekla bih da svaka škola ima svoj odraz, a ja sam kasno ušla u digitaliza­ciju i to se vidi. Vrijeme čini sve, i nas i sve oko nas – kaže Slavka. Zadnju fotografij­u razvila je, kaže, prije tri godine. To je jednostavn­o postalo preskupo. Prihvatila je novu tehnologij­u, no dodaje:

– Prava, analogna crno-bijela fotografij­a ipak ima svoju posebnu ljepotu, svoju vrijednost i draž jer svi mi, gledajući je, na svoj način zamišljamo kako iza nje nešto izgleda i u boji. Mirna je, romantična, osvježavaj­uća i djeluje kao živa istina, na njoj ništa nije uljepšano. I volim klasično razvijanje slike, ono koje daje sve slojeve koje neki film ima, što je danas rijetko. Ali eto, vremena se mijenjanju, a i mi s njima. Prvi fotoaparat Rolleiflex godine 1950. darovao joj je suprug Milan Pavić.

– Bila sam presretna, trčala sam prema kazalištu k bratu da ga slikam, slikala sam i rublje koje se sušilo u našim gradskim dvorištima... I

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? GLASOVITE FOTOGRAFIJ­E Slavke Pavić “Dolazi novi grad” iz 1960. i “Kompozicij­a” iz 1956.
GLASOVITE FOTOGRAFIJ­E Slavke Pavić “Dolazi novi grad” iz 1960. i “Kompozicij­a” iz 1956.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia