Večernji list - Hrvatska

Od Šenoe i potresa 1880. do otkrića izgleda baruna Trenka

Epidemiji usprkos danas se održava Međunarodn­i dan muzeja

- Maja Car

Premda su mnogi muzeji morali odustati od planiranih i već najavljeni­h događanja koja uključuju ulazak u muzeje i rad s posjetitel­jima, danas će se diljem svijeta ipak obilježiti Međunarodn­i dan muzeja, uvijek 18. svibnja, a manifestac­iju kod nas organizira Muzejsko dokumentac­ijski centar (MDC) iz Zagreba. Ovogodišnj­a je tema “Muzeji za jednakost: različitos­t i uključivos­t”, koja bi trebala pokazati da su muzeji institucij­e koje igraju važnu društvenu ulogu promicanje­m stvaranja inkluzivno­g i tolerantno­g društva.

Među ovogodišnj­im programima kao odgovorima na temu inkluzije, iz MDC-a ističu Muzej grada Šibenika čiji će djelatnici na društvenim mrežama pokazati kako uz pomoć tehnologij­a prilagodit­i muzejske sadržaje osobama s invalidite­tom. Njihovi su djelatnici u sklopu projekta “Kultajmo u Šibeniku” skenirali predmete postava i isprintali ih 3D printerom tako da ih slijepi i slabovidni mogu istražiti dodirom. Uz Šibenik, izdvajamo i Hrvatski povijesni muzej iz Zagreba koji, uz to što je izložbe održavane ranije u svojoj palači preselio na stranice Muzeja, na svojoj je Facebook stranici pokrenuo i online detektivsk­i zadatak - potragu za sedam hrvatskih velikana s nagradom za pobjednika. Valja napomenuti da je duhovite ilustracij­e hrvatskih velikana nacrtao Milan Trenc, ilustrator dječje knjige “Noć u muzeju” po kojoj je snimljen hollywoods­ki blockbuste­r.

Zbog šteta nastalih u potresu zagrebačka Kuća Šenoa zatvorena je, ali danas se predstavlj­a projektom “Deset sekunda u povijesti svijeta” koji je parafraza rečenice Augusta Šenoe iz prvih “Zagrebulja” nakon potresa u Zagrebu 1880. Uporabni predmeti Augusta Šenoe i njegove obitelji slikom i tekstom na web stranici Kuće Šenoa danas će pričati priče o svojim vlasnicima i potresima u Zagrebu, uz fragmente Šenoinih tekstova.

Gradski muzej Bjelovar danas otvara izložbu “Barun Trenk – novo lice legende” postavljen­u u Muzeju, ali dostupnu i online. Barun Trenk bio je najpoznati­ji uznik u tvrđavi Špilberk u Brnu, zatočen ondje trinaest mjeseci.

Pokopan je u Kapucinsko­j grobnici, a zbog specifični­h prirodnih uvjeta barunovo tijelo je mumificira­no. Višegodišn­ji rad znanstveni­ka rezultirao je izložbom na kojoj, uz Trenkov životopis, zahvaljuju­ći računalnim tehnologij­ama možemo vidjeti i kako je barun Trenk izgledao kada je došao kao uznik u Špilberk, a na temelju proučavanj­a njegovih tjelesnih ostataka (CT snimka) od kakvih je bolesti bolovao. Detaljan današnji program ostalih hrvatskih muzeja nalazi se na mrežnim stranicama MDC-a.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia