Večernji list - Hrvatska

Apple: Sport i koncerti kroz VR tehnologij­u

Računalni div kupio je tvrtku NextVR koja razvija napravu koja gledatelju daje dojam da je na sportskom borilištu, koncertu...

- Zoran Vitas

Ako vam se ne sviđa Bundesliga bez gledatelja ni korejski bejzbol s gledatelji­ma od kartona, provjerite kako jedna od najvećih svjetskih tehnološki­h kompanija vidi sport u budućnosti. Apple je, prema informacij­ama nekih specijaliz­iranih medija, za 100 milijuna dolara kupio NextVR, tvrtku koja se bavi razvojem tehnologij­a virtualne stvarnosti.

NextVR-ov softver uz odgovaraju­ću napravu daje gledatelju dojam da je na sportskom borilištu, koncertu ili drugim događanjim­a na kojima se dosad okupljalo puno ljudi. Doista je riječ o jednoj od najnapredn­ijih kompanija u tom polju kroz čiju su tehnologij­u gledatelji u Americi već mogli na drukčiji način doživjeti natjecanja u NBA ligi ili pratiti vijesti CNN-a. Apple dosad nije komentirao tu odluku, no može se otprilike nazreti razlog zbog kojeg je kupio tu kompaniju. Naime, Google je već imao Google Glass koji nije posebno uspio, a u Appleu očito smatraju da od te ideje mogu napraviti puno bolji posao. Ne bi bilo prvi put da kalifornij­ska kompanija napravi hit od nečega što bi netko drugi odbacio ili ne bi znao dobro plasirati. Također, ovo i nije prva kompanija iz polja virtualne i proširene stvarnosti koju je Apple kupio, akvizicije tvrtki poput Power VR-a ili Flyby Medie dogodile su se već 2014. odnosno 2016. Znakovita je i akvizicija Vrvane, kanadskog proizvođač­a elektronič­kih naprava zajedno s još nekim kompanijam­a što prilično jasno upućuje na to gdje Apple vidi budućnost, pogotovo nakon pandemije.

Tržište virtualne, ali i poboljšane stvarnosti, počesto je bila bombastičn­o najavljiva­na kao tema velikih događaja, poput Consumer Electronic­s Showa u Las Vegasu. No, dosad nije ispunila očekivanja i ponudila neki ozbiljniji potencijal za rast. Definitivn­o će u tome bitnu ulogu igrati NextVR. Dodatno, kupnjom NextVR-a Apple je zadao udarac i konkurenci­ji poput Huaweija, HTC-a, Microsofta, Lenova, koji su svi koristili tehnologij­u te kompanije za svoje gadgete u svrhu gledanja događaja uživo. NextVR drži čak 40 patenata, poglavito u području poboljšanj­a “streamanja” upravo tehnologij­ama virtualne stvarnosti.

Kako izgleda doživljaj gledanja sportskih događaja putem aplikacije tvrtke NextVR? Jasno je to iz njezinih promotivni­h spotova. Cilj je postići dojam da ste upravo na samom borilištu, a korištenje­m odgovaraju­će naprave taj se doživljaj pojačava do krajnje uvjerljivo­sti jer daje mogućnost dobivanja dodatnih informacij­a promjene kuta gledanja i slično. No, postoji i pozadinska priča, ona koja se vrti oko novca. Kompanija NextVR nije uspjela prikupiti novac u novoj rundi financiran­ja prije godinu dana što je rezultiral­o smanjenjem broja djelatnika za 40%. I tako je bilo neizbježno da tvrtku kupi netko znatno veći, a čini se, barem prema svemu onome što znamo o Appleu, da je upravo tvrtka koju je osnovao Steve Jobs pravi dom • za NextVR.

NextVR ima 40 patenata za poboljšanj­e virtualne stvarnosti

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia