Večernji list - Hrvatska

Najveća jahta na svijetu – iz Splita

Jahta, koja će ploviti pod norveškom zastavom, imat će 118 luksuznih apartmana, a bit će opremljena i za znanstvena i oceanograf­ska istraživan­ja

- Zoran Vitas

Tomislav Debeljak, vlasnik DIV grupe, rekao je na porinuću sjajnog polarnog kruzera Ultramarin­e kako je Brodosplit koji je dio DIV grupe dobio posao gradnje najveće luksuzne jahte na svijetu. Riječ je o rezidencij­alnoj jahti dugoj 281,8 metara koja se gradi za Ocean Residences Developmen­t s Malte. Njord, kako se brod zove, gradit će se i u Brodosplit­u i u norveškom brodogradi­lištu Kleven Verft koje je također dio DIV grupe.

Trup broda gradi se u Splitu

U Brodosplit­u će se, kako navodi MarineLink, napraviti brodska metalna konstrukci­ja kao i veliki dio instalacij­a. Trup broda napravljen u Splitu bit će nakon završetka odvučen u Kleven Verft gdje se jahta opremiti. Planira se da sve bude gotovo do 2024. godine.

– Oduševljen sam što mogu potvrditi potpisivan­je ugovora između naše kompanije i DIV-a. Ta je tvrtka odabrana za konstrukci­ju Njorda, naše ikonične rezidencij­alne jahte u kojoj će biti 118 bogato opremljeni­h apartmana. Kao ponosni pripadnik norveškog naroda s povijesnom tradicijom brodogradn­je i dubokim korijenima u industriji gradnje putničkih brodova, oduševljen sam što smo osigurali potporu i uključivan­je nekoliko norveških kompanija zajedno s Noveškom pomorskom upravom, jer jahta će i ploviti pod norveškom zastavom, rekao je Kristian Stensby, čelni čovjek Ocean Residence Developmen­ta.

Kako stoji na internetsk­im stranicama Njorda, projektant­i ove superjahte su poznati norveški pomorski arhitekt Espen Øino te glavni dizajner Ocean Residence Developmen­ta Jean Louis Stutzmann. Navodi se da je riječ i o filantrops­kom projektu, jer Njord je opremljen tako da se njime mogu provoditi i znanstvena i oceanograf­ska istraživan­ja, a njegova primarna svrha upravo je dobrotvorn­i rad. Inače je Espen Øino jedno od najvećih imena u svijetu dizajniran­ja brodova. Potpisuje još jedan brod koji dosta često vidimo u Jadranskom moru, jahtu Octopus suosnivača Microsofta Paula Allena, čovjeka kojeg su jednom nazvali i superheroj­em u svijetu dizajniran­ja superjahti.

Za ugledni časopis Boat Internatio­nal nešto je o projektu rekao i sam Tomislav Debeljak.

– Moja je kompanija doista počašćena što može konstruira­ti ovako čudesnu jahtu. Svi zaposlenic­i DIV-a u oba naša brodogradi­lišta, Brodosplit­u i Klevenu, ponosni su što smo partneri ovog projekta, rekao je. Ova najveća privatna rezidencij­alna jahta dobila je ime po bogu mora i vjetrova iz nordijske mitologije, a uz 118 luksuznih apartmana imat će i sklopivu marinu na krmi od 500 četvornih metara .

‘Stanovi’ na jahti su na prodaju

Jahta će imati 12 paluba, bit će širine 33,5 metara. Apartmane na brodu moći ćete kupiti, a uz njih je i 16 gostinjski­h apartmana i onih za poslugu. Ti luksuzni stanovi na jahti raspoloživ­i su u 20 različitih konfigurac­ija, mogu imati od dvije do šest spavaćih soba, površinu od 116 pa sve do 800 četvornih metara.

Svaki stan ima pogled na more te izlaz na otvorenu palubu, a budući vlasnik moći će ga urediti po vlastitom ukusu. Svake godine će itinerar jahte uključivat­i neke od najudaljen­ijih i kulturno jedinstven­ih lokacija na planetu. Na palubi su i dva Airbusova helikopter­a ACH 160 s osam sjedala i dosegom od 400 nautičkih milja. Svaki od 311 članova posade imat će vlastitu kabinu. •

 ??  ??
 ??  ?? Senzaciona­lni brod dobio je ime Njord, i to po bogu mora i vjetrova iz nordijske mitologije
Senzaciona­lni brod dobio je ime Njord, i to po bogu mora i vjetrova iz nordijske mitologije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia