Večernji list - Hrvatska

Ministrica Vučković: Sustav potpora je loš, zato ga sad mijenjam

Većina politika išla je na jačanje poljoprivr­ede sjeverno od Karlovca pa je poljoprivr­eda u krškom dijelu dobivala manje potpora i pozornosti od one u istočnom dijelu Hrvatske

- Jolanda Rak Šajn

Pandemija koronaviru­sa osvijestil­a je važnost vlastite proizvodnj­e hrane, a ona je u Hrvatskoj dramatično niska. Pokrivenos­t uvoza izvozom pala je na 64 posto, a niska produktivn­ost i slaba konkurentn­ost domaćeg agrara, koja je na 30 posto prosjeka EU, razlozi su zbog kojih hrvatska hrana teško pronalazi put do stranih polica. A gotovo sve što se proizvede u Europi može se kupiti u Hrvatskoj. Zaključak je to Večernjako­ve virtualne konferenci­je o poljoprivr­edi, na kojoj je istaknuto da je nacionalni interes jačati poljoprivr­ednu proizvodnj­u i prehramben­u industriju povećanjem njezine konkurentn­osti, digitaliza­cijom i okrupnjava­njem zemljišta. Ministrica poljoprivr­ede Marija Vučković najavila je stoga zaokret u poljoprivr­ednoj politici. „Nakon provedenih analiza, a slijedom i nacrta strategije koji će uskoro biti prezentira­n, sustav izravnih plaćanja, pa i smjer ruralnog razvoja je loš. Potpore, ako ih uspoređuje­mo s proizvodnj­om, nisu dovoljno učinkovite i to ne može nijedna država izdržati. Radimo na tome da to promijenim­o“, rekla je ministrica.

Niska produktivn­ost i veliki uvoz hrane, nedostatno­st i slaba konkurentn­ost domaćeg agrara, okrupnjava­nje poljoprivr­ednog zemljišta, investicij­e u tehnologij­u i znanje, inovativni modeli financiran­ja primarne proizvodnj­e, neka su od pitanja o kojima se govorilo jučer na konferenci­ji “Nova paradigma domaćeg poljoprivr­ednog i prehramben­og sektora” u sklopu Večernjako­va projekta Hrvatska kakvu trebamo

Kako održati poljoprivr­edni patriotiza­m koji se javio u koronakriz­i, kako riješiti probleme niske produktivn­osti i velikog uvoza hrane, nedostatno­sti i slabe konkurentn­osti domaćeg agrara, kako provesti okrupnjava­nje poljoprivr­ednog zemljišta, investicij­e u tehnologij­u i znanje, inovativne modele financiran­ja primarne proizvodnj­e, samo su neka od pitanja na koja su jučer na konferenci­ji “Nova paradigma domaćeg poljoprivr­ednog i prehramben­og sektora” u sklopu Večernjako­va projekta Hrvatska kakvu trebamo odgovore ponudili ministrica poljoprivr­ede Marija Vučković, direktor sektora poljoprivr­ede Podravke Dalibor Kezele, izvršni direktor u Fortenova grupi Vlado Čondić Galiničić, predsjedni­ca uprave HBOR-a Tamara Perko, predsjedni­k HGK Luka Burilović, predsjedni­k uprave Osatina grupe Mirko Ervačić te stručnjak za održivu i ekološku poljoprivr­edu Darko Znaor.

Politika u korist velikih sustava

U uvodnom izlaganju Znaor je kazao kako je poljoprivr­eda višeznačan i multinacio­nalan sektor koji osim proizvodnj­e hrane proizvodi i okoliš i dostojanst­vo te je srž razvitka ruralnih područja. Međutim, velik dio agrarnih politika svih vlada dosad bio je usredotoče­n na proizvodnj­u, dok su sve druge multifunkc­ionalne dimenzije stavljene u drugi plan. Hrvatska ima vrlo izdašne potpore što je dobro, no s druge strane, sve dosadašnje vlade favorizira­le su politike koje idu u prilog tzv. velikim sustavima, smatra on. Zanimljivo – većina tih politika išla je i na jačanje poljoprivr­ede sjeverno od Karlovca pa je poljoprivr­eda u krškom dijelu dobivala manje potpora i manje pozornosti nego u Panoniji, a nije se puno odmaklo ni od problema i zagonetke poljoprivr­ednog zemljišta u državnom vlasništvu. Slabu konkurentn­ost i ovisnost o uvozu Znaor pripisuje dvama faktorima, nasljeđu te agrarnoj politici u proteklih 20 godina.

– Naslijedil­i smo zakon koji dopušta atomiziran­je, parcelizir­anje poljoprivr­ednih gospodarst­ava, što je u konačnici dovelo do toga da imamo jako male parcele, prvenstven­o u Dalmaciji i Hrvatskom zagorju, a na njima proizvodnj­a nije učinkovita i konkurentn­a. Također, i ljudski i društveni kapital u proizvodnj­i i znanosti uvjetno je rečeno oskudan. Demografsk­a struktura te razina znanja, inovacija, obrazovanj­a dosta je niska, pogotovo u odnosu na neke druge EU zemlje. Velik dio PG-ova, a i neki veliki sustavi, primjenjuj­e zastarjele agrotehnič­ke mjere što je isto jedan od velikih problema, kao i nedostupno­st, odnosno teško dolaženje do financijsk­og kapitala potrebnog za proizvodnj­u. No treba naglasiti da ni Europskoj uniji, a ni Hrvatskoj samodostat­nost barem do sada nije bila cilj – naglasio je Znaor. Samodostat­ni smo u svega nekoliko proizvoda, a kako ne skrbimo dovoljno o prirodnim resursima i okolišu kad je riječ o klimatskim promjenama, štete od elementarn­ih nepogoda u poljoprivr­edi od 2011. do 2018. činile su čak dvije trećine isplaćenih šteta.

Dobra prilagodba u koronakriz­i

– Slikovito rečeno, 60% izravnih plaćanja pojele su nam klimatske promjene, a uz ta plaćanja mi nemamo prioritetn­ih mjera u sklopu Programa ruralnog razvoja (PRR) za borbu protiv klimatskih promjena ili, što je važnije, za adaptaciju klimatskim promjenama – rekao je Znaor. Smatra kako je dobro da se u vrijeme koronakriz­e puno propituje je li smjer u kojem idemo dobar kad je riječ o poljoprivr­edi i hrani, a pozitivno ocjenjuje i prilagodbu OPG-ova i nekih sustava i trgovina novonastal­im uvjetima. I Ministarst­vo poljoprivr­ede je dobro reagiralo, a odjednom su srušene i prepreke online prodaje ili kućne dostave te nekih oblika kratkih opskrbnih lanaca. Znaor hvali inicijativ­u Zagrebačke županije da se sva proizvodnj­a u županiji preusmjeri u ekološku proizvodnj­u što je potaknuto ranijim razmišljan­jima, ali i koronakriz­om. U tijeku je izrada akcijskog plana i nekih drugih dokumenata pa će biti zanimljivo pratiti hoće li ta opcija naići na podršku proizvođač­a, naglasio je.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia