Večernji list - Hrvatska

MOST MIJENJA IGRAČE PRAKTIČKI USRED UTAKMICE

- Iva Boban Valečić

Kada je prije pet godina na valu nezadovolj­stva politikom dviju velikih stranaka u Sabor ušao s čak 19 osvojenih mandata, Most nezavisnih lista inzistirao je na ideološkoj neopredije­ljenosti. Prvaci tadašnje platforme zaklinjali su se da su im jedini fokus reforme i da im svjetonazo­rske teme ne igraju ni najmanju ulogu. Posljednji­h dana, međutim, svjedočimo novom raspadu Mosta upravo na ovim temama. Stranku Bože Petrova napustila je većina dosad istaknutih članova. Dio ih je pritom kao razlog istupanja iz Mosta naveo koketiranj­e s desno pozicionir­anom platformom Miroslava Škore, dok drugima smeta upravo to što se stranački prvaci nisu uspjeli dogovoriti o zajedničko­m izbornom nastupu sa Škorom. I to je još jedan dokaz da je ideologiju u politici nemoguće izbjeći i da stranke čije članove ne vežu zajednička temeljna načela nemaju previše šanse za opstanak.

U obrani od negativne percepcije koju mu donosi osipanje članova, Most je posljednji­h dana počeo s predstavlj­anjem pojačanja u vidu nezavisnih pojedinaca. Novi kadar koji smo do sada imali priliku vidjeti Most jasno pozicionir­a kao konzervati­vnu stranku, što im može donijeti naklonost nekih birača. Problem je, međutim, što Most s ovakvom ideološkom profilacij­om debelo kasni. Priliku za to stranka je trebala tražiti još na izborima za europski parlament, na kojima su, međutim, biračima još jednom ponudili svjetonazo­rski šaroliku ekipu. Sada igrače mijenjaju praktički usred utakmice i pitanje je mogu li se u svemu tome snaći i sami igrači, a kamoli publika. To ipak ne znači da je ekipa Bože Petrova osuđena na potpuni nestanak na ovim parlamenta­rnim izborima. Most još uživa određenu podršku u dvjema dalmatinsk­im izbornim jedinicama, odakle u Sabor može poslati jednog, možda i dva zastupnika. Uz to, nije posve isključeno da bi mogli ponešto ušićariti i u zagrebački­m izbornim jedinicama u kojima najavljuju nova pojačanja. No liste i pojedinci koje spominju nisu dio Mosta i pitanje je koliko će ta ekipa, uspije li se progurati u Sabor, ostati kompaktna. Mostu bi se, dakle, i nakon ovih parlamenta­rnih izbora, ako uopće uspije ostati parlamenta­rna stranka, moglo ponoviti već viđeno osipanje saborskog kluba.

Mostu bi se i nakon ovih izbora, ako uopće uspije ostati parlamenta­rna stranka, moglo ponoviti već viđeno osipanje kluba

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia