Večernji list - Hrvatska

Ribić: Ne uskraćuje se nijedno pravo, riječ je o jednoj suspenziji

-

Ministar rada i mirovinsko­g sustava Josip Aladrović ustvrdio je jučer da su sindikati zadovoljni pregovorim­a, ali napominje kako se mora pronaći kompromis između očekivanja i onoga što javne financije mogu pretrpjeti.

– Za srijedu smo dogovorili idući sastanak na kojem ćemo dodatno definirati ove pregovore. Želimo pronaći kompromis između očekivanja i onog što javne financije mogu podnijeti – rekao je Aladrović nakon sastanka sa sindikatim­a državnih i javnih službi. Ističe kako su revidirali prethodnu ponudu te su nametnuli kao ideju da se isplata regresa obavi putem Cro-kartice, s idejom da se stimulira domaća potrošnja.

– Što se tiče povećanja plaća, naš je prijedlog da se to suspendira do 1. siječnja 2021. Što se tiče božićnice, dogovoreno je da će se o tome razgovarat­i na jesen. Jubilarne nagrade ostale su nepromijen­jene – kazao je Aladrović. Objasnio je da će onda u siječnju rast plaća biti kao što je ugovoren te će osnovica biti 6044 kune.

Sa sindikatim­a obrazovanj­a, iza kojih je najdulji štrajk u hrvatskoj povijesti, dogovorili su da, ako pristanu na ove korekcije, sporazum nakon štrajka ostaje na snazi onako kako je pregovorim­a dogovoren. Izrazio je nadu da će sindikati prihvatiti ponudu te na taj način pokazati solidarnos­t prema nesigurnim dijelovima ekonomije.

Predsjedni­k Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić rekao je da će “zanimljivu” ponudu predstavit­i tijelima i članovima.

– Ne uskraćuje se ni jedno pravo, radi se o jednoj suspenziji – ustvrdio je Ribić. Objasnio je da će se, ako svi sindikati ne prihvate novu ponudu, gledati kako je odlučila većina.

– Ako postoji dovoljan broj sindikata, onda se potpisuje. Ako nemate dovoljnu većinu, takav dokument nije valjan i onda je na Vladi da odluči – kazao je Ribić.

 ??  ?? SINDIKATI će Vladin prijedlog dati svom članstvu na odlučivanj­e
SINDIKATI će Vladin prijedlog dati svom članstvu na odlučivanj­e

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia