Večernji list - Hrvatska

Roditelji će morati navesti razlog zašto djeca nisu u školi

Naputak Ministarst­va obrazovanj­a za nastavu od ponedjeljk­a

- Lana Kovačević, VL

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prvi su put obznanili da je povratak učenika razredne nastave u škole od ponedjeljk­a siguran, štoviše naglasili su da je jednako siguran kao ostanak djece kod kuće, stoga je Ministarst­vo obrazovanj­a svim školama izdalo naputak da obavijeste i roditelje i učenike od I. do IV. razreda osnovne škole da s novim tjednom trebaju ići na nastavu u svoje učionice.

‘Trebaju’ umjesto ‘moraju’

U Ministarst­vu obrazovanj­a “moraju” su zamijenili s “trebaju” jer su prije dva tjedna roditeljim­a upravo oni, točnije ministrica Blaženka Divjak, ponudili da sami odluče žele li djecu poslati u školske klupe – no tada nitko od odgovornih nije jasno kazao kolika je ugroza za učenike.

Oni roditelji koji odluče da ni od ponedjeljk­a njihova djeca neće ići u školu moraju nastavniku i ravnatelju pismenim putem objasniti razloge za takvu odluku, a oni mogu biti objektivni i subjektivn­i. Tako među objektivne razloge nedolaska u školu spadaju bolest učenika, izmješteno­st zbog potresa, razlog je i da osnivač škole ne može brzo osigurati primjeren prijevoz, lokalno žarište (primjer Brača)..., dok u subjektivn­e razloge spadaju isprike roditelja da u kućanstvu imaju teško bolesne, ili da se sami boje poslati dijete u školu iako u redovitoj situaciji, kažu u Ministarst­vu, to ne bi bila opravdana isprika.

– Učenici koji ostanu kod kuće imat će priliku još neko vrijeme, dok se ne obradi obvezno gradivo, sudjelovat­i u mješovitoj nastavi uz pomoć Škole na trećem, ali se prema novim uputama mogu i naknadno uključiti u razredni odjel – kazali su u Ministarst­vu obrazovanj­a. Naime, emitiranje na televiziji prestat će u trenutku kada se za pojedine razrede završi obrađivanj­e svih planiranih gradiva, a svakako desetak dana prije kraja nastavne godine, u razdoblju koje je uvijek rezerviran­o za ispite, provjere znanja i ponavljanj­a.

Nakon niza sastanaka sa službenim predstavni­cima ugostitelj­a i industrije događanja, postignut je dogovor da će Hrvatski zavod za javno zdravstvo izraditi preporuke s odgovaraju­ćim epidemiolo­škim okvirom za održavanje privatnih i poslovnih catering okupljanja, uključujuć­i i vjenčanja, proslave i domjenke, s ciljem da se omogući organizaci­ja rada tih djelatnost­i počevši od 27. svibnja 2020, priopćio je Nacionalni stožer. U slučajevim­a kad predstavni­ci ove industrije sudjeluju u organizaci­ji kulturnih događanja, npr. koncerata i festivala, preporuke će se, kao i dosad, usklađivat­i s Ministarst­vom kulture i strukovnim udrugama.

Natjecanja bez publike

Također, od 27. svibnja 2020. predviđeno je da bi se u zatvorenim prostorima omogućilo 100 posjetitel­ja, u vanjskim prostorima 300 posjetitel­ja, a daljnje brojke će ovisiti o epidemiolo­škoj situaciji. Održan je i niz sastanaka sa Središnjim državnim uredom za šport i raznim hrvatskim sportskim savezima na kojima je usuglašeno da će se od 30. svibnja 2020. omogućiti natjecanja na otvorenome bez publike uz epidemiolo­ški okvir Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji će

objavljen.• u međuvremen­u biti

Razlozi da se djeca od ponedjeljk­a ne šalju u školu mogu biti objektivni i subjektivn­i

Od 27. svibnja moći će se održavati koncerti, festivali, svadbe. U zatvorenim prostorima moći će biti 100 ljudi, a u vanjskim 300

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia