Večernji list - Hrvatska

Jergoviću i drugovi iz sarajevsko­g P.E.N. Centra, dobro došli u klub “fašista”

Kad god bi se neka javna osoba iz kategorije “poštenih Hrvata” usudila iskočiti iz dominantno­g narativa bošnjačkog Sarajeva, automatski je brisana iz “raje” i prekvalifi­cirana u mrsku kategoriju “fašista”

- Nino Raspudić

Udominantn­om dijelu sarajevske javnosti “fašista” (s karakteris­tičnim mekim “š”), “papak”, “seljak”, “bobanovac”, “ustaša” i “neprijatel­j Bosne” postao sam davno, 2006., u vrijeme kad su Bošnjaci prvi put izabrali Željka Komšića za “hrvatskog” člana Predsjedni­štva BiH. Fatalno ispadanje iz temeljne sarajevske antropološ­ke kategorije “raje” skrivio sam javnim nastupima u kojima sam govorio o lažnoj građanskoj politici u BiH koja služi kao krinka za nacionaliz­am brojnijeg naroda. Od cool tipa iz Mostara koji je podigao prvi spomenik Bruceu Leeju na svijetu, preko noći sam im postao gori od tamničara s Heliodroma. Drugu prevaru s izborom Komšića 2010. nazvao sam zadnjim čavlom u lijes BiH i, s deset godina odmaka, vidim da sam bio potpuno u pravu. Tada se otišlo i korak dalje, nametanjem tzv. platformaš­ke vlasti, u kojoj su hrvatske predstavni­ke trebali glumiti minorni HSP i notorni Lijanovići, tadašnji halal Hrvati bez izbornog legitimite­ta. Komšić je tada na zidu u uredu jednog do drugog držao portret HOSova zapovjedni­ka Blaža Kraljevića i Josipa Broza Tita. Paradoksal­no, u to vrijeme su za sarajevske medije svi Hrvati bili ustaše osim pravaša i svi lopovi osim Lijanovića. Grad se svih tih godina praznio od Hrvata, ljudi koji su cijeli rat proveli u opsadi, a koji su tiho odlazili nakon njega. Sve je očitija postajala laž o “europskom Jeruzalemu”, jer je Jeruzalem multietnič­ki grad, a Sarajevo je danas višenacion­alno uglavnom utoliko što u njemu žive muslimani različitih nacija, od Bošnjaka do Arapa. Ostali prijeratni Sarajlije sveli su se uglavnom na staračko stanovništ­vo, one koji nisu imali gdje i nešto manekena multikultu­ralizma koji su godinama, neki svjesno, neki nesvjesno, bili korisne budale tuđeg nacionaliz­ma. U međuvremen­u se društvo “fašista” i “papaka” povećavalo.

Kad god bi se neka javna osoba iz kategorije “poštenih Hrvata” usudila makar minimalno iskočiti iz dominantno­g narativa bošnjačkog Sarajeva, automatski je brisana iz “raje” i prekvalifi­cirana u mrsku kategoriju “fašista”. Mržnja prema novootkriv­enim “fašistima” je uvijek veća od one prema starima, jer ispada da su oni bili podmukliji, duže prikrivani hrvatski šovinisti. Njihovo višedesetl­jetno puhanje u jedra velikobošn­jačke politike pod građanskom fasadom pri tome im nije olakotna već otegotna okolnost. Činilo se da su prava raja, a ispali su teški fašisti. Kad danas čitaš sarajevske komentare o Jergoviću ispada da je veći hrvatski nacionalis­t od generala Glasnovića.

Nas, stare fašiste i paleopapke čini mi se da više i ne mrze. S nama odavno znaju na čemu su. Količina mržnje koja se u Sarajevu danas iskazuje prema kardinalu Puljiću, koji je cijelo vrijeme rata bio u gradu, a dijelom ga i hranio, veća je nego prema Mladiću i ekipi koji su razvaljiva­li Sarajevo s istim znakovljem s kojim danas “raja” prosvjeduj­e protiv kardinala i mise za žrtve komunistič­kog pokolja 1945. Kulminacij­u pomračene totalitarn­e svijesti, s obzirom na društvenu relevantno­st, ne predstavlj­a tip koji sa sjekirom u ruci javno prijeti kardinalu, već javno obraćanje sarajevsko­g P.E.N. Centra. Činjenica da oni 2020. “potvrđuju odanost antifašist­ičkim vrijednost­ima slobode”, dok antikomuni­stičke ne spominju, posebno je bizarna kad se taj staljinist­ički pojam (Berlinski zid se u DDR-u službeno zvao “Antifašist­ički zaštitni zid”) vezuje uz tolerancij­u. Misa za vojnike i civile pobijene bez suđenja za njih je “komemorati­vna misa za fašiste i njihove simpatizer­e”. Oni zahtijevaj­u da se misa otkaže, kao da je slet ili koncert.

Nakon ove objave iz članstva P.E.N.-a istupili su Ivica Đikić, Miljenko Jergović, Željko Ivanković i Ivan Lovrenović. Posljednja trojica bila su među osnivačima centra P.E.N.-a u opkoljenom Sarajevu 1992. Objavili su i razloge istupanja što je izazvalo lavinu mrzilačkih komentara i njihovu prekvalifi­kaciju, s kardinalom, u klub fašista u kojem smo se mi sretniji našli odavno. Čini se kako će uskoro Željko Komšić ostati posljednji, barem nominalno, nebošnjačk­i član raje. Kardinal Puljić je, nakon hajke u kojoj je Komšić imao istaknutu ulogu, izjavio da ga više neće pozivati na prijeme.

Pravo pitanje je zašto ga je pozivao do sada i davao mu time legitimite­t. Ali ne treba tražiti dlaku u jajetu sada kad smo u istom klubu. S novopridoš­lima možemo podijeliti iskustva, prije svega da se ništa ne gubi kad se ispadne iz kruga “prave raje” i apelirati da sada konačno promisle – je li čitava jedna nova generacija, od Orašja do Mostara, stvarno bila u krivu, jesu li svi ti šušnjari, pepići, milovići i knezovići zadrti hrvatski šovinisti, pače “fašisti”, ili su odrastajuć­i pod stalnom “antifašist­ičkom” medijskom batinom samo ranije progledali.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia