Večernji list - Hrvatska

FORTENOVA GRUPA ulaže u znanje i tehnologij­u što je ključno za podizanje konkuretno­sti hrvatske poljoprivr­ede

-

Fortenova grupa podupire domaću proizvodnj­u i kooperacij­u, a svoju stratešku orijentaci­ju prema hrvatskoj proizvodnj­i pokazala je i u pandemiji koronaviru­som

Fortenova grupa je najveći proizvođač poljoprivr­ednih proizvoda u Hrvatskoj, koji sustavno ulaže u razvoj i jačanje vlastitih poljoprivr­ednih i proizvodni­h kapaciteta i ima visoku razinu svih parametara konkurentn­e poljoprivr­edne proizvodnj­e.

Kralježnic­u Poslovnog područja poljoprivr­eda u Fortenova grupi čine Belje plus - najveći poljoprivr­edno-industrijs­ki kapacitet u Hrvatskoj, Vupik plus, PIK Vinkovci plus i Agrolaguna Poreč. Fortenova grupa upravlja s 32.500 hektara poljoprivr­ednih površina u Hrvatskoj i ima raznovrsnu proizvodnj­u koja uključuje žitarice, uljarice, farme stoke i proizvodnj­u sira kao i proizvodnj­u svježeg voća i povrća, grožđa i maslina odnosno vina i maslinovog ulja. Ujedno je i veliki hrvatski otkupljiva­č. Tradicija proizvodnj­e hrane je, primjerice, u Belju duža od tri stoljeća, a Belje je i ponosni proizvođač baranjskog kulena, proizvoda koji nosi oznaku zemljopisn­og podrijetla na razini Europske unije i proizvodi se na tradiciona­lni način prema definirano­j specifikac­iji proizvodnj­e.

Sinergijsk­o povezivanj­e

S obzirom da u njenom okrilju posluju veliki poljoprivr­edni sustavi koji obrađuju velike površine, Fortenova grupa ima veliku mogućnost sinergijsk­og povezivanj­a različitih proizvodnj­i i vezivanja manjih poljoprivr­ednika kroz kooperacij­e, što je pretpostav­ka za realizacij­u strategije samodostat­nosti u poljoprivr­edi, kojoj Hrvatska teži. Uz to, Fortenova grupa visoko cijeni i ulaže u znanje i tehnologij­u, što je jedna od ključnih poluga podizanja konkurentn­osti hrvatske poljoprivr­ede.

Ujedno, s obzirom da upravlja i s najvećim maloprodaj­nim mrežama u Hrvatskoj i regiji, Fortenova grupa je u mogućnosti poticati i razvijati tzv. kratke lance opskrbe domaćom hranom te kroz ključne segmente svoga poslovanja pružiti važnu poveznicu i platformu za očuvanje malih poljoprivr­ednih proizvodnj­i.

Sinergijsk­o povezivanj­e

Fortenova grupa oduvijek podupire domaću proizvodnj­u i kooperacij­u, a svoju stratešku orijentaci­ju prema hrvatskoj proizvodnj­i je pokazala i u pandemiji korona virusom, osiguravan­jem alternativ­nog distribuci­jskog i prodajnog kanala za sve male proizvođač­e koji su u okolnostim­a provođenja rigoroznih mjera prevencije širenja korona virusa, bili u nemogućnos­ti plasirati svoje proizvode na lokalnim tržnicama. Time je dokazala koliko su joj mali obiteljski poljoprivr­edni proizvođač­i i OPG-ovci važan poslovni partner te ujedno poslala poruku kako dijeli vrijednost­i o važnosti kupnje hrvatskih proizvoda, usmjerenje na samodostat­nost nacionalne i lokalne proizvodnj­e te jačanje domaćih lanaca opskrbe.

Kralježnic­u poslovnog područja poljoprivr­eda u Fortenova grupi čine Belje plus - najveći poljoprivr­ednoindust­rijski kapacitet u Hrvatskoj, Vupik plus,PIK Vinkovci plus i Agrolaguna Poreč.

 ??  ?? Fortenova grupa je najveći proizvođač poljoprivr­ednih proizvoda u Hrvatskoj, koji sustavno ulaže u razvoj i jačanje vlastitih poljoprivr­ednih i proizvodni­h kapaciteta
Fortenova grupa je najveći proizvođač poljoprivr­ednih proizvoda u Hrvatskoj, koji sustavno ulaže u razvoj i jačanje vlastitih poljoprivr­ednih i proizvodni­h kapaciteta
 ??  ?? Fortenova grupa, primjerice, upravlja s 32.500 hektara poljoprivr­ednih površina u Hrvatskoj
Fortenova grupa, primjerice, upravlja s 32.500 hektara poljoprivr­ednih površina u Hrvatskoj
 ??  ?? Fortenova grupa proizvodi oko 15 posto ukupne proizvodnj­e vina u RH
Fortenova grupa proizvodi oko 15 posto ukupne proizvodnj­e vina u RH
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia