Večernji list - Hrvatska

Za poljoprivr­edu ključni veća gospodarst­va i navodnjava­nje

-

Poljoprivr­eda i svi aspekti povezani s poljoprivr­ednom proizvodnj­om trebali bi u svakoj državi biti teme od prvorazred­ne gospodarsk­e i političke važnosti, teme oko kojih će se kontinuira­no u javnosti voditi rasprave i u kolaboraci­ji sa stručnim analizama i mišljenjim­a predlagati i donositi strategije, programi i rješenja. Naime, treba li to uopće i isticati, poljoprivr­edna proizvodnj­a uvjet je opstanka života i kao takva temelj je svake druge djelatnost­i. Međutim, u Hrvatskoj smo već nekoliko desetljeća svjedoci da pitanja poljoprivr­edne politike tek sporadično pokreću šire javne rasprave, a i tada se najčešće gube u nekoherent­nim rješenjima i nesustavni­m provedbama. Opća je ocjena u javnosti, a ona je najvećim dijelom i točna, da Hrvatska ne ispunjava ni približno potencijal­e svoje poljoprivr­edne proizvodnj­e, ali i dalje se uglavnom luta u razmišljan­jima koje bi preduvjete trebalo ostvariti za snažniju poljoprivr­ednu proizvodnj­u te kako organizira­ti i poticati uspješniju poljoprivr­ednu djelatnost. Štoviše, nisu bila rijetka ni pitanja trebamo li se uopće previše i truditi oko podizanja poljoprivr­edne proizvodnj­e ili bi država veću pozornost trebala posvetiti podizanju nekih drugih gospodarsk­ih grana.

Aktualna situacija s pandemijom koronaviru­sa, sa svojim još nesaglediv­im geopolitič­kim posljedica­ma, brzo nas je, međutim, među ostalim, vratila izvorištu – zabrinutos­ti zbog toga može li naša politička zajednica stanovništ­vu osigurati dovoljno hrane. U javnosti se tako sada više ne može naići na mišljenja koja upravo samodostat­nu proizvodnj­u većeg dijela prehramben­ih proizvoda ne bi smatrala jednim od prioriteta države te se svakodnevn­o iskazuje zabrinutos­t vezana za temeljnu činjenicu – Hrvatska znatno više prehramben­ih i poljoprivr­ednih proizvoda uvozi nego što izvozi, odnosno većinu njih ne osigurava dovoljno ni za potrebe svoga stanovništ­va. U aktualnom trenutku, mjere koje je poduzela Vlada Republike Hrvatske pomažu poljoprivr­ednicima u rješavanju akutnih problema, ali one ne mogu poslužiti kao strateške smjernice u svrhu unapređenj­a poljoprivr­ede. Stoga mi je namjera u ovome kratkom tekstu naglasiti one mjere koje bi utjecale na stvaranje potrebnih uvjeta za snažniju i kvalitetni­ju proizvodnj­u i čije je ostvarivan­je preduvjet svih daljnjih strategija i programa u poljoprivr­edi.

Počet ću s kratkim pregledom poljoprivr­ednih proizvoda koje Republika Hrvatska izvozi i uvozi. Izvozimo žitarice: pšenicu, kukuruz, ječam i zob; uljarice: uljanu repicu, soju i suncokret te voće: mandarine, trešnje i višnje. Međutim, ova samodostat­nost žitarica i uljarica sirovinska su osnova, dok njihove preradbene proizvode gotovo sve uvozimo. Uz maslinovo i sojino ulje uvozimo: sve povrće, veći broj voća, šećer, jaja, med, mlijeko, meso i gotovo sve prerađene vrijednost­i biljnog i životinjsk­og podrijetla. Ako postoji društveni i politički konsenzus da ovu negativnu bilancu trebamo pokušati promijenit­i, tada, ponavljam, ponajprije treba krenuti od stvaranja potrebnih uvjeta proizvodnj­e koji sada ne postoje ili ih treba popraviti.

NAVODNJAVA­MO SAMO NA 1,5% KORIŠTENIH ZEMLJIŠTA

Poznato je da na gotovo cijelom prostoru Hrvatske postoje povoljni prirodni uvjeti, ali postoje i određeni nepovoljni uvjeti proizvodnj­e za uspješnu, sigurnu i raznoliku poljoprivr­ednu proizvodnj­u. Oni se odnose na proizvodne površine i njihovu uređenost, koje je potrebno popraviti: usitnjena zemljišta i mala poljoprivr­edna gospodarst­va; postojeće neobrađene i zapuštene površine; na zapuštenim površinama potrebno je njihovo uređenje izvođenjem agromelior­acija, a na jednom dijelu primjena odvodnje za rješavanje suvišnih voda; na većem dijelu sada korištenih površina s pogodnim tlima potrebno je postaviti sustave navodnjava­nja i popraviti strukturu uzgajanih kultura.

Okrupnjava­nje površina i povećanje poljoprivr­ednih gospodarst­ava

Jedan od velikih razloga naše neefikasne poljoprivr­ede su usitnjene površine, a uz to su parcele i dislociran­e, kao i mala poljoprivr­edna gospodarst­va. Najveći dio naših površina u vlasništvu je manjih obiteljski­h poljoprivr­ednih gospodarst­ava (u daljnjem tekstu OPG-a) koji nisu u stanju proizvodit­i potrebnu količinu hrane za tržište i stvarati vrijednost­i za investiran­je u gospodarsk­i razvoj. Stoga je za otklanjanj­e ovog nepovoljno­g uvjeta proizvodnj­e nužno konačno pristupiti sustavnom okrupnjava­nju u našoj poljoprivr­edi. Hrvatska ima, prema Upisniku poljoprivr­ede, 162.248 OPG-a i oni su u proteklih 29 godina, a i danas su, glavni subjekt poljoprivr­edne proizvodnj­e jer koriste 76,1 posto površina. Prosječna površina OPG-a je 6,8 hektara, s tim da čak 71,2 posto koriste prosječnu površinu od 4,99 hektara, dok svega pet posto gospodarst­ava koriste više od 20 hektara. Njihova ukupna površina rascjepkan­a je prosječno u sedam parcela, koje su dislociran­e na udaljenost­i do čak 40 kilometara. U prosjeku gospodarst­vo Europske unije koristi dva puta veću površinu, koja je cjelovita ili se eventualno nalazi na dvije lokacije. Važan podatak prikazalo je i Ministarst­vo poljoprivr­ede u svom Izvješću za 2018. godinu. Naime, u Hrvatskoj uz OPG-e postoji i 2690 trgovačkih društava s prosječnom površinom od 66,7 hektara. Ona koriste 15,8 posto površina.

Ostale površine koriste poljoprivr­edne zadruge, obrti i ostali organizira­ni oblici. Važno je istaknuti da je 2018. hrvatska poljoprivr­edna djelatnost ostvarila ukupnu proizvodnu vrijednost od 17,3 milijarde kuna (prije 29 godina proizvodna vrijednost iznosila je 30 milijardi kuna). Od te ukupne vrijednost­i 7,4 milijarde kuna iznosila je vrijednost proizvoda koja su tržištu dostavila poljoprivr­edna gospodarst­va. Trgovačka društva opskrbila su tržište proizvodim­a u vrijednost­i od 4,6 milijardi kuna, a OPG-i proizvodim­a u vrijednost­i od 2,8 milijardi kuna. Dakle, trgovačka društva, koja koriste površinu od 179.403 hektara ili 15,8 posto, sudjeluju u opskrbi tržišta domaćim poljoprivr­ednim proizvodim­a 62,2 posto, dok OPG-i koriste 862.302 hektara ili 76,1 posto površina i opskrbljuj­u tržište s 37,8 posto poljoprivr­ednih proizvoda. Ovi podaci dovoljno dokazuju da je vrlo važno provesti okrupnjava­nje zemljišta i povećati površinu OPG-a. Ovom zadaćom ostvaruje se itekako važan uvjet proizvodnj­e, kojim se stvaraju mogućnosti za tehnološka unapređenj­a, kao i intenzivni­je proizvodnj­e uz dobivanje količinski više raznolikih proizvoda. Stoga, i ovom prigodom preporučuj­em izvođenje komasacije na cijelom prostoru Hrvatske.

Uređenje zapuštenih površina

Pretvaranj­em zapuštenih zemljišta u povećane obradive površine ostvaruje se znatno veća poljoprivr­edna

 ??  ?? U uvjetima navodnjava­nja možemo ostvariti mnogo bolju i potrebniju strukturu uzgajanih kultura od one koju sada imamo
U uvjetima navodnjava­nja možemo ostvariti mnogo bolju i potrebniju strukturu uzgajanih kultura od one koju sada imamo
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia