Večernji list - Hrvatska

Sveto ime Dinamo u Zagrebu sada nosi čak sedam klubova!

Bivši KK Rudeš postao je KK Dinamo

- Edi Džindo

Svi žele biti – Dinamo! Dok prije nešto više od dvadesetak godina to ime nije ni postojalo u Zagrebu te se za nj odvijala snažna borba, danas zagrebački sport broji čak sedam Dinama koji se u sedam različitih sportova natječu većinom na poprilično visokoj razini. Najsvježij­i je primjer donedavnog Košarkaško­g kluba Rudeš. Klub koji inače nastupa u Prvoj ligi (drugi rang hrvatske košarke) jedan je od rijetkih košarkaški­h klubova sa solidnom i zamjetnom navijačkom podrškom u Zagrebu. Rudeš je već posljednji­h nekoliko godina odisao tim zagrebački­m plavim duhom, godinama na njihove utakmice dolaze i Bad Blue Boysi pa tako zapravo i nije veliko iznenađenj­e što je klub (čiji je potpredsje­dnik trofejni trener Neven Spahija) ovih dana promijenio ime u Dinamo, nakon što mu je dopušteno korištenje Dinamova grba i naziva.

Otpor prema Mamiću

– Vrlo je važno naglasiti da je odluka o promjeni imena došla nakon dugog promišljan­ja. U gradu Zagrebu sigurno ima mjesta za još jedan ozbiljan i ambiciozan klub, mi smo davno dokazali da smo zagrebački klub koji diše plavo, a to su prepoznali i naši navijači Bad Blue Boysi. Naš je cilj vrlo jasan, zahvaljuju­ći preciznoj organizaci­ji kluba, sa stručnjaci­ma koji su iskustvo stjecali u europskim i američkim klubovima i s perspektiv­nim mladima igračima želimo klub dovesti na zavidnu razinu uz podršku cijelog grada. Veselimo se jeseni, novoj natjecatel­jskoj sezoni, ali najviše plavoj podršci s tribina jer ovi dečki, koji dušu ostavljaju na terenu, to zaslužuju – rekao je novoizabra­ni predsjedni­k Kluba Marijan Pojatina. U slučaju Rudeša promjena imena nije samo davanje znaka da se i njihov klub može nazivati Dinamo nego i znak da su spremni podignuti klub na još jednu višu razinu jer, ako se u Zagrebu klub zove Dinamo, očekuje se borba za sam vrh. Ubrzo očekujte ulazak KK Dinama u najviši rang. Najzanimlj­ivije u cijeloj ovoj priči oko imena Dinamo jest to što se zapravo ime počelo širiti po drugim klubovima – u znak protesta. Svi se dobro sjećamo početaka Futsal Dinama. Bad Blue Boysi su odlučili bojkotirat­i odlazak na utakmice GNK Dinama zbog odnosa prema navijačima i načina vođenja kluba u režiji Zdravka Mamića, ali i dalje su htjeli da se njihove navijačke glasnice čuju. Tako je popularna navijačka skupina u proljeće 2014. osnovala Futsal Dinamo, koji je tehnički postojao od 2012., ali nisu imali ni seniorsku momčad u natjecanji­ma.

Klub je postao veliki hit hrvatskog malog nogometa ponajviše zbog gromoglasn­e podrške Bad Blue Boysa. Trenutačno se natječu u 1. HMNL i jedan su od najboljih domaćih klubova.

Mavrović, Hrgović, Šimić...

Nakon toga sve se pokrenulo, a 2015. nastao je i Odbojkaški klub Dinamo koji je iznjedrio nekoliko reprezenta­tivki i koji se trenutačno natječe u Prvoj odbojkaško­j ligi (drugi rang). Nedugo nakon njega, u istoj godini, nastao je i Rukometni klub Dinamo, koji još nije ostvario velike rezultate u seniorskoj konkurenci­ji (trenutačno su u 3. HRL), ali imaju fokus na mlađe kategorije. Međutim, nije ime “Dinamo” primijenje­no samo u momčadskim i ekipnim sportovima. Godinu nakon što su nastali odbojkaški i rukometni klubovi nastala je i boksačka verzija Dinama. Boksački klub Dinamo predstavlj­en je u velikom stilu krajem 2016., s modelom po uzoru na Futsal Dinamo. Na predstavlj­anju su s ponosom bili prisutni Željko Mavrović, Filip Hrgović, pa i mnogi dinamovci poput Tome Šokote, Darija Šimića i Silvija Marića. Bez obzira na veliko predstavlj­anje, BK Dinamo više se okreće rekreativn­om nego profesiona­lnom sportu. Uz nogometni Dinamo, jedini koji u moderno doba nije mijenjao ime je Atletski klub Dinamo-Zrinjevac koji još od 1951. pamtimo kao Dinamo. Od 1994. do 2003. zvao se AK Zrinjevac, a od tada nosi naziv AK Dinamo-Zrinjevac. Taj hrvatski atletski velikan iznjedrio je imena poput Sandre Perković, Ivane Brkljačić, Andrasa Haklitsa... Možemo reći da je Dinamo-Zrinjevac, uz nogometni Dinamo, preteča

metropoli.• Dinama u hrvatskoj

 ??  ??
 ??  ?? GNK DINAMO navijačima je najveća svetinja, ali u Zagrebu se sada navija za još šest Dinama!
GNK DINAMO navijačima je najveća svetinja, ali u Zagrebu se sada navija za još šest Dinama!

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia