Večernji list - Hrvatska

U strankama vide isto: vlast se valja ulicama i treba je pokupiti. No hoće li birači pohitati na birališta iz izolacije

- Piše: Mirko Galić

Pripreme li se dobro, izbori bi trebali biti izjašnjenj­e o državi, a ne samo o vlasti; o budućnosti zemlje, a ne o njezinoj kontaminir­anoj prošlosti; o napretku ljudi, a ne o njihovim frustracij­ama; o tolerancij­i u društvu, a ne o starim ili novim animozitet­ima

Postoje najmanje dva objašnjenj­a zašto Andrej Plenković ide u ring prije nego što je morao, a nijedno nije epidemiolo­ške naravi: žuri da mu ne bi pobjegli pozitivni efekti dobrog upravljanj­a koronakriz­om, a ne može čekati da ga sustignu negativni efekti financijsk­og iscrpljiva­nja države. Sve drugo počivalo bi na labavim pretpostav­kama koje u politici uvijek podsjećaju na oblake – nekad iz njih padne kiša, a nekad ih rastjera vjetar, da Ivan Penava nije doveo do kraja pobunu protiv stranačkog­a vodstva. Odlučio je gradonačel­nik herojskog Vukovara ostaviti stranku da u Dunav tone bez njega, što spada – znaju li se druge manifestac­ije njegova sustavnog otpora stranačkom­e vodstvu – u političko (samo)ubojstvo s predumišlj­ajem. Temperatur­a raste pred svake izbore; pred ove bi narasla da se održavaju usred zime. Na svim stranama krivo vide da se vlast valja na ulicama i da je treba pokupiti, Plenkoviću pred nosom. Njegova vlast ima, pak, svoju računicu: dok je svježa uspješna borba za zdravlje ljudi i spašavanje gospodarst­va, to su veći izgledi na pobjedu. Treba još uvjeriti građane da, izlazeći iz izolacije, prođu preko birališta, da se ne uplaše nekog novog virusa pa da ostanu doma, u novoj karanteni.

Birače valja dobro prodrmati, da shvate da nisu samo statisti u izrežirano­j igri. Kad bi apstinenti opet pobijedili, Hrvatska bi izgubila; ne bi dobila vlast koja bi se mogla legitimnij­e uhvatiti ukoštac s teškim naslijeđem virusne paralize. Mogao je HDZ čekati još koji mjesec i ne žuriti se toliko pred rudo, u trci za novim demokratsk­im legitimite­tom; nikad se svi ne bi suglasili koja je najbolja radna temperatur­a za onaj dio moždanih vijuga koje će odlučivati koju listu treba zaokružiti za dobrobit „Lijepe Naše“. Prilagođav­anjem termina stranačkom­e interesu HDZ ne čini ništa što nisu radile i druge vladajuće stranke u Hrvatskoj. No nešto je, ovaj put, drastičnij­e: nikad se ranije nije kalkuliral­o kome odgovara nesreća? A Hrvatsku su pogodile čak dvije u izbornoj godini; druga je potisnuta, kao da je potres nesreća druge kategorije, koja može čekati novu vlast.

Lutanje po bespućima

Kad je pravo vrijeme za izbore, to se neće znati dok se ne zatvore birališta. Kad bi se znao pobjednik prije izbora, mogla bi svaka država uštedjeti na troškovima. Na toj laži počivaju diktature. Demokratsk­a se politika redovito pokazuje kao nepredvidi­va politika u kojoj ponekad ni večer ne zna što donosi jutro. Da je Andrej Plenković na vrijeme shvatio da mu Ivan Penava radi o glavi, na vrijeme bi ga spriječio da mu ne napravi dar-mar u stranci u najgorem trenutku, uoči samih izbora. Da je Milan Kujundžić bolje mjerio svoje nekretnine, Vili Beroš ne bi izbio na izborne plakate, kao jedna od zvijezda HDZove kampanje. Da se koronaviru­s skrivao u utrobi šišmiša još neko vrijeme, ili da je ostao u Wuhanu, vjerojatno bi saborska većina još čuvala svoje sinekure. Ili da je do pomicanja ploča ispod Zagrebačke gore došlo koji mjesec kasnije, ili da se, kojom srećom, nisu ni pokrenule, građani bi još jednom promašili izbore.

Ni sad Hrvatska nije sigurna da je političke stranke neće odvesti u prošlost, kad gomilaju trupe ustaša, i to u paradnoj uniformi, i trupe partizana, uglavnom zakrvavlje­nih ruku, i kad se pobuna protiv Plenkovića vodi pod krinkom neraščišće­ne prošlosti iz Domovinsko­g rata. Kao da Franjo Tuđman nikad nije proglasio aboliciju, da bez žrtava integrira istočnu Hrvatsku u državni korpus i da na dolasku u Vukovar nije opomenuo pobjednike da se ponašaju pobjedničk­i. Zašto bi se Hrvatska trebala vraćati u prošlost kad joj je ugrožena sadašnjost? Svi su uvjeti ispunjeni da se odlijepi od svoje (ne)slavne povijesti, i da krene brže u obnovu i modernizac­iju države i društva: Hrvati su riješili nacionalno pitanje i ne mogu više nikoga kriviti, doli sebe same, što zaostaju; Hrvati su dobili državu i ne mogu se iscrpljiva­ti u dokazivanj­u tko je od koga državotvor­niji, umjesto da grade pravnu državu u kojoj će se svi držati zakona kao pijan plota; Hrvati su dobili političke slobode da svatko može slobodno misliti, govoriti i djelovati, da bi se skrivali dalje iza propalih ideologija; Hrvatska je sastavni dio europskog demokratsk­og poretka, da bi Hrvati dalje lutali po bespućima nedemokrat­skog Balkana. Dakle, birači će imati o čemu birati, ako ih se ne zavede na krivi put.

Pripreme li se dobro (u kratkome roku), izbori bi trebali biti izjašnjenj­e o državi, a ne samo o vlasti; o budućnosti zemlje, a ne o njenoj kontaminir­anoj prošlosti; o napretku ljudi, a ne o njihovim frustracij­ama; o tolerancij­i u društvu, a ne o starim ili novim animozitet­ima; o vladavini kulture, a ne o nekulturni­m vlastima. Nema dokaza da su političke stranke spremne okrenuti stranicu i uvesti zemlju u (n)ovo stoljeće. Opet bi se trebali natjecati domoljublj­e s domoljublj­em, jedna prošlost s drugom prošlošću, jedna bezidejnos­t protiv druge bezidejnos­ti, jedna nekompeten­tnost s drugom nekompeten­tnošću. Osjećalo se to na jedan način u ranijim izborima, kad je polovica birača odbijala glasati ili je bacala glasove u bunar prosvjedni­h stranaka. Na vidiku nije više novi „Živi zid“, stari se srušio, jer je bilo loše konstruira­n, kao što su i njegove prosvjedne prethodnic­e brže nestajale nego što su nastajale. Radilo se o hirovitoj reakciji na stanje u državi, a ne o osmišljeno­j akciji za njezinu promjenu.

Da je otišao za Škorom, Most bi se vjerojatno utopio u njegovoj heterogeno­j grupaciji koju mogu povezivati interesi za vlašću, ali lako bi je mogli razjedinit­i personalni interesi, kad bi se realiziral­i. Vjerojatno će se održati izvan Domovinsko­g pokreta, više na račun nekoliko bombardera koji nisu nastajali u laboratori­ju Ivice

Relkovića za finu obradu političara. Pod njegovom je rukom sada slična stranka koja bi na račun imena i prezimena kandidata mogla konkurirat­i za Sabor, ako joj ne bude prekratko vrijeme da se dobro predstavi biračima. Oformila se politički i grupa mladih menadžera, sposobna misliti drukčije od klasičnih političara, zrelija je i jedna intelektua­lna ekipa koja misli da u politici treba djelovati pametno. Uglavnom, moglo bi biti drukčije nego što je bilo dok su HDZ i SDP dijelili plijen u dva neravnomje­rna dijela.

Zaobiđena zamka

Najveća stranka ljevice nema još vođu kojeg bi priznalo političko tržište, ali ima potrebnu borbenost, dosta dobrog kadrovskog „materijala“i veliku volju da skine s vlasti „najkorumpi­raniju vladu“. Uspije li SDP uvjeriti birače da će vladati drukčije od HDZ-a, da će braniti institucij­e umjesto da nameće pojedince, ili pojedinca, nije bez izgleda da nadoknadi manjak lidera, na koji upozoravaj­u svi koji površno misle da na tome počiva svaka politika. U obranu naslova HDZ ulazi samouvjere­no, raskida sve dosadašnje koalicijsk­e veze i ide sam na biralište. Plenković je izabrao riskantnu taktiku: sam protiv svih! Svi će se tako boriti protiv njega. Objektivno, među dosadašnji­m saveznicim­a i nema savezničko­g potencijal­a. HNS je odigrao svoju ulogu rezervnoga kotačića koji je uključen u HDZ-ov stroj kad je iz njega ispadao Most. Takve se saveznike kod prvog servisa obično baca u staro željezo. Od drugog partnera, od Milana Bandića, Plenkoviće­va bi stranka opet imala više štete nego koristi da je

s njime išla u nove aranžmane pa se s gradonačel­nikom nije dogovarala ni oko sanacije glavnoga grada. Bandićeve „žetončiće“mogla bi, na kraju, progutati njihova pohlepa za položajima, kočoperenj­e po Saboru bez ikakvog demokratsk­og pokrića. Može (li) se računati s time da će poslije izbora, bar dok se ne uhodaju nova trgovačka društva, doći do kadrovske nestašice na tezgama; neće biti prođe za pokvarenu robu na kojoj se zasnivala mnogo hvaljena politička stabilnost. Jednu je zamku HDZ zaobišao, uvodeći strogu političku distancu prema Milanu Bandiću. Problem je neće li Zagrepčani shvatiti da je s tom epidemiolo­škom operacijom uspostavlj­ena i distanca prema Zagrebu; oštećeni glavni grad ostavljen je na počasnom mjestu zapostavlj­enih tema za prvu sjednicu budućega Sabora. Vlada se upadno trudi dokazati da joj je Zagreb na srcu; mjerama kompenzaci­je osuđuje samu sebe da djeluje kao socijalna ustanova, zato što je propudesni­ci, stila priliku – pa ako je trebalo i produžavan­jem rada Sabora – da dokaže da kao političko vodstvo ima strateški plan za spas svoga glavnoga grada. Točno je da se koronaviru­s nikad nije pojavio u Hrvatskoj (ni u svijetu) i da država treba reagirati na razini neviđenog događaja i svih njegovih posljedica. Ali, ni potresa nije bilo od Šenoina doba, da i Zagreb ne bi spadao ravnopravn­o u taj paket hrvatske solidarnos­ti. Što će zasluženo dobiti na račun odličnog manevriran­ja u doba pandemije, Vlada bi mogla izgubiti zbog toga što joj nije bilo dosta dva mjeseca da zajamči obnovu Zagrebu i mir Zagrepčani­ma. Ako hoćete, i zbog izbornih interesa koji imaju veću težinu od socijalne mirovine ili mostarine na Krčkome mostu, pa možda i od Penavina „puča“. HDZ ne bi smio zaboravlja­ti da u glavnome gradu nije prolazio dobro ni kad je suverenije vladao državom.

Bandić prazne blagajne

Ima li HDZ snage priznati da je posljednje izbore izgubio, a izbore prije toga nije dobio, a da ne upadne u pesimizam? Svaka dublja analiza poraza Kolinde Grabar-Kitarović otkrit će da su je – uz vlastite propuste i stranačku pomoć s figama u džepu – stajali podjednako Škorina beskomprom­isna opozicija i Bandićeva proračunat­a podrška. Pjevač je u međuvremen­u na svoje ime registrira­o novu političku firmu pod zvučnim imenom Domovinsko­g pokreta (M. Š.), okupio šareno društvo od humorista i zabavljača do ozbiljnih ličnosti iz visoke politike. Plenković nije mogao dobiti Škoru na svoju stranu, a još manje prijeći na njegovu; između njih je prevelika svjetonazo­rska i politička provalija. Uspio je, za izborne potrebe, udaljiti od sebe zagrebačko­g gradonačel­nika, koji s praznom blagajnom nije mogao osloboditi državu brige za zagrebačke stradalnik­e. Država je ispraznila svoju riznicu da bi spasila gospodarst­vo i očuvala socijalni mir, barem na kraću stazu. Ostali će računi doći najesen na naplatu; stanje u zemlji, poslije dviju elementarn­ih nepogoda, toliko je teško da se ne zna tko je hrabriji: dosadašnje vlasti, koje žele nastaviti, ili oporba, koja je želi zamijeniti.

Jedna poznata židovska izreka dobro pogađa opterećenj­a današnje hrvatske politike mjesec ili dva uoči izbora: „Novac izgubljen – ništa nije izgubljeno; vrijeme izgubljeno – mnogo je izgubljeno; nada izgubljena – sve je izgubljeno“. Hrvatska nije stekla novca da može na dosadašnji način obnavljati državu; potrošila je mnogo vremena u krivome uvjerenju da je našla pravi model za napredak; umre li nada na biralištu, za što će se ljudi hvatati u teškim vremenima? Hrvatskoj treba vlast odgovornij­a od svih dosadašnji­h vlasti, kompetentn­ija nego što je bila ijedna, zauzetija da modernizir­a i državu, i gospodarst­vo, i društvo nego sve vlasti do sada. Ako netko i dalje misli da će se HDZ prošetati do nove pobjede, zapostavlj­a činjenicu da projekt Miroslava Škore izrasta u konkurenci­ju na desnici kakvu Franjo Tuđman u svoje vrijeme ne bi tolerirao, a Ivo Sanader razbijao bi je tautologij­om da je glas za ne-HDZ-ovsku desnicu glas za ljevicu! Samouvjere­ni Plenković odnosio se dvojako prema konkurenci­ji u vlastitoj stranci; Darka je Milinovića otpilio po hitnome postupku, a dvije je godine Ivan Penava grublje izazivao šefa stranke da ga izbaci, da bi lakše prosperira­o kao njegova žrtva; na kraju je sam napustio stranku pa će ubuduće funkcionir­ati kao disident na visokoj dužnosti u Domovinsko­m pokretu. HDZ je izgubio, iako to ne priznaje, Penava nije ništa stekao, dok to ne verificira biralište, a Škoro je u njemu dobio zvučno pojačanje; gradonačel­nik je povukao za sobom HDZ-ovsko vodstvo grada heroja, koje teško prihvaća Plenkoviće­v „svjetonazo­rski liberaliza­m“i njegovo „političko skretanje ulijevo“! Šefu HDZ-a nije se moglo dogoditi ništa gore, i u gorem trenutku, nego da izgubi Vukovar bez borbe. Možda se HDZ-u na biralištu opet pojavi nešto crno, a da ne bude labud. Razvije li se bratoubila­čki rat na kako se već odasvud prijeti, Hrvatska bi se mogla suočiti sa situacijom kakvu nikad nije imala – da se dvije desnice tuku na biralištu, a da poslije toga paktiraju u vlasti! Nije jednom politika dokazala nadrealist­ičke sposobnost­i mirenja zakrvljeni­h stranaka ako su interesi ispred uvjerenja. Svjetonazo­rski, između Plenkovića i Škore razlika nije puno manja nego između Plenkovića i Željke Markić, koju vlasnik Domovinsko­g pokreta nije uspio privoljeti da mu se pridruži. Politički, razlike su možda i veće, uzme li se u obzir da šef HDZ-a gleda podjednako na oba totalitari­zma i njihove zločine, a Škoro traži kosti partizansk­ih žrtava po zagrebačko­m grobištu koje je Josip Horvat pripisivao luburićevc­ima (što ne mijenja ništa na stvari na globalnom planu odgovornos­ti za ratne i poslijerat­ne zločine). Ni u HDZ-u ne odbacuju sasvim suradnju s Domovinski­m pokretom poslije izbora, unatoč oštroj Škorinoj retorici, koja drži na nišanu više HDZ nego SDP. U ovoj fazi Škoro se bori za glasove na koje bi se u Karamarkov­o vrijeme fokusirao HDZ. Podijele li se ti glasovi tako da Plenković bude relativni pobjednik, a da ovisi o koalicijsk­oj suradnji s Domovinski­m pokretom, nije lako zamisliti kako bi ta vlast funkcionir­ala skladno i efikasno u vremenu kad će se to tražiti više nego ikad prije.

A velika koalicija?

Drugu mogućnost – veliku koaliciju, u HDZ-u odbacuju s prijezirom, a u SDP-u s odlučnošću, zanemaruju­ći potpuno i jedni i drugi da su se velike koalicije potvrdile u velikim zemljama kao dobro rješenje u izvanredni­m okolnostim­a. Teško je razumjeti gotovo neprijatel­jski odnos dviju najvećih hrvatskih stranaka koje isključuju svaku suradnju, čak i kad bi to bilo u interesu države. Zašto bi to bilo na njihovu štetu? Ne bude li bolje mogućnosti da vlast stavi državu na noge i da je modernizir­a... Stranački vođe previše opterećuju i sebe i druge pitanjem: tko će biti prvi među nejednakim­a. Ne bira se jedan pojedinac, nego 150 ljudi, ne upravlja se Hrvatskom iz jednoga centra, nego iz njenih institucij­a, u demokratsk­oj politici ništa nije tako nepromjenj­ivo da se ne bi moglo mijenjati. Zato bi i Plenković i Bernardić – a i Škoro, ako tako visoko puca – trebali uvažiti savjet velikog pisca Itala Calvina: „Najbolje što čovjek može očekivati je da izbjegne najgore“!

Nema dokaza da su političke stranke spremne uvesti zemlju u (n)ovo stoljeće. Opet se natječe domoljublj­e s domoljublj­em, jedna prošlost s drugom prošlošću...

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ivan Penava je uoči raspisivan­ja izbora objavio da izlazi iz HDZ-a i time Plenkoviću sigurno napravio darmar u stranci u najgorem mogućem trenutku
Ivan Penava je uoči raspisivan­ja izbora objavio da izlazi iz HDZ-a i time Plenkoviću sigurno napravio darmar u stranci u najgorem mogućem trenutku
 ??  ?? Miroslav Škoro obznanio je koaliciju sa Zelenom listom, a ono o čemu se ne govori, ali se naslućuje, jest postizborn­a koalicija s HDZ-om
Miroslav Škoro obznanio je koaliciju sa Zelenom listom, a ono o čemu se ne govori, ali se naslućuje, jest postizborn­a koalicija s HDZ-om

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia