Večernji list - Hrvatska

Zbijaju redove kako bi pokazali da su oni taj ‘treći put’

OSIM HDZ-a, I SDP BI MOGAO IMATI PROBLEMA S KONKURENCI­JOM

- Petra Maretić Žonja

ANKICA MAMIĆ SMATRA DA ĆE LIJEVE OPCIJE TEŠKO DOĆI DO MANDATA, NO IPAK ĆE UZETI DIO SDP-ovih GLASOVA

IZBORI ĆE BITI ZANIMLJIVI JER I ONI BIRAČI KOJI SE SMATRAJU “PRAVIM” LJEVIČARIM­A NE MOGU REĆI DA NEMAJU IZBORA

Svakim je danom sve jasnije da će parlamenta­rni izbori pred nama, koji se trebaju održati 5. srpnja, biti vrlo zanimljivi i da neće samo HDZ imati problema jer njihovi birači skreću pogled i prema Domovinsko­m pokretu Miroslava Škore i Mostu. I koalicija Restart koja okuplja SDP te HSS, HSU, GLAS i Snagu dobiva iz dana u dan sve više konkurenat­a. Iako je riječ o strankama ili koalicijam­a čija snaga u ovom trenutku nije izmjerena u anketama, činjenica je da te stranke koalicije iz dana u dan jačaju, pridobivaj­u nove ljude na svoju stranu te mogu računati na svoj dio kolača s tog političkog spektra. To može biti problem za SDP jer mnogi koji su nezadovolj­ni

tom opcijom gledaju što je još u ponudi.

A u ponudi su trenutačno najmanje četiri stranke i koalicije. Jedna je Stranka s imenom i prezimenom koja okuplja ugledne pojedince dokazane u svojim profesijam­a, kao i jake ljude u svojim lokalnim sredinama.

Bivši Mostov ministar

Stranku vodi bivši Mostov ministar uprave Ivan Kovačić kojemu je lidersku poziciju de facto prepustila Dalija Orešković nakon što je pristala da se njena stranka Start preimenuje u Stranku s imenom i prezimenom. Tu je i bivši HSLS-ov gospodarsk­i strateg Josip Budimir, savjetnik im je tvorac Mosta Ivica Relković, a „ulovili“su i Boru Nogala, bivšeg ravnatelja bolnice Srebrenjak koji je u Zagrebu, nakon smjene s čela bolnice, postao simbol otpora protiv Milana Bandića. Stranka je jučer predstavil­a i nova pojačanja. Među tim pojačanjim­a najzvučnij­a su imena Ive Žuvele, uglednog liječnika i bivšeg HSLS-ovca te Daše Dragnić, profesoric­e s Ekonomskog fakulteta u Splitu, koja je svojedobno s Marijanom Puljak, lidericom stranke Pametno, osnivala u Splitu nezavisnu listu „Za pametne ljude i pametan grad“.

I dok će Daša Dragnić na izbore sa Strankom s imenom i prezimenom, Marijana Puljak sa svojom strankom Pametno sklopila je koaliciju sa strankom Fokus koju vodi zamjenik gradonačel­nika Svete Nedelje Davor Nađi, bivši HNS-ovac koji je tu stranku napustio krajem siječnja. Ova opcija smatra se liberalnom opcijom, zalaže se za manje poreze i manju državnu administra­ciju s manje zaposlenih. S ovom je „ekipom“pregovarao i šef HSLS-a Dario Hrebak, no čini se da nije postignut dogovor i da je Hrebak ipak najbliži opciji da na izbore ide na listi HDZ-a u drugoj izbornoj jedinici.

Izbori pred nama zanimljivi su i zbog toga što oni birači koji se smatraju “pravim” ljevičarim­a ovog puta doista ne mogu kazati da nemaju izbora. Više-manje sva ljevica u državi uspjela se okupiti u koaliciju koja okuplja stranke kao što su

Zagreb je naš, Za grad, Možemo, Nova ljevica, ORaH i Radnička fronta. Ta koalicija ima “publiku” u osmoj izbornoj jedinici, ali i u četiri zagrebačke jedinice.

Riječ je o “ekipi” koja je aktivna već dulje vrijeme i čiji lideri u zagrebačko­g skupštini zadaju glavobolje gradonačel­niku Zagreba, a zadnjih dana ne štede ni premijera zbog raspuštanj­a Sabora prije donošenja zakona o obnovi Zagreba nakon potresa.

Tu je jedan od aduta i Katarina Peović, šefica Radničke fronte, koja je bila i kandidatki­nja za predsjedni­cu države. Po birače od centra prema lijevo ide i koalicija koja bi se ovog tjedna trebala potpisati. Riječ je o koaliciji stranaka Demokrati koju vodi bivši SDP-ov ministar Mirando Mrsić te Laburistim­a kojima je na čelu načelnik Fužina David Bregovac.

Potpis je formalnost

Stranačka tijela odluku o koaliranju već su donijela tako da je potpis tek formalnost, a kako se čuje od glavnih protagonis­ta, novi savez otvoren je i za još neke stranke slična svjetonazo­ra poput Primorsko-goranskog saveza s kojim također razgovaraj­u.

Ankica Mamić, stručnjaki­nja za političku komunikaci­ju, kaže da je ponuda slabašna kao i uvijek. Objašnjava da će te opcije teško doći do mandata, ali smatra i da će dio glasova SDP-u sigurno uzeti. Posebno joj je zanimljivo što se ljevica prvi put do sada ujedinila i sada ćemo, kaže, izmjeriti koliko u Hrvatskoj te prave, tvrde ljevice doista i ima.

– Ta se ekipa pokazala kao najjača oporba Milanu Bandiću koji je postao toksičan za sve u svojoj blizini, što je na svojoj koži iskusila i bivša predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović. Baš zbog toga oni bi mogli računati možda i na rezultat u prvoj izbornoj jedinici, ali i u osmoj gdje tradiciona­lno ima lijevih birača – kaže Ankica Mamić.

Objašnjava da je za ostale problem to što su se u startu ograničili izjavama kako nema šanse da idu s HDZ-om što nije dobra pozicija za stanke centra.

– Šteta je što se takve stranke poput stranke Pametno, Fokus, Stranke s imenom i prezimenom... nisu okupile u uniju centra, što bi mogla biti puno ozbiljnija priča – zaključuje Ankica Mamić.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? BIVŠI MOSTOVCI Ivan Kovačić i Ivica Relković glavni su aduti Stranke s imenom i prezimenom
BIVŠI MOSTOVCI Ivan Kovačić i Ivica Relković glavni su aduti Stranke s imenom i prezimenom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia