Večernji list - Hrvatska

Obnovljene škole i bolnica, grade se vrtići, a brza cesta do Zagreba ključ je gospodarsk­og razvoja

Župan Igor Andrović osvrnuo se na tri godine svoga mandata i projekte

- Suzana Lepan Štefančić

Iza virovitičk­o-podravskog župana Igora Androvića pune su tri godine mandata koji su mu, kaže, obilježili veliki projekti, ali i epidemija koronaviru­sa s kojom su se u županiji borili i bore, “strpljivo i na distanci, jer je zdravlje stanovnika na prvome mjestu“.

– Nema stajanja, ovo je kao utrka na 3000 metara s preponama. Ni u vrijeme koronaviru­sa nismo stali ni s jednim projektom, jer to je jedini ispravni put. Ako su nam građani dali povjerenje, ne možemo reći “nije se moglo”! Gdje ima volje, naći će se i način – započinje župan Andrović.

Otvorenje dvorca u Suhopolju

Okrenut je, ističe, prema budućnosti, slijedi otvorenje Dvorca Janković u Suhopolju i sustava navodnjava­nja Đolta, a pri kraju je i sustav Novi Gradac – Detkovac... Šest novih vrtića koji se grade sredstvima Ministarst­va poljoprivr­ede su pred otvaranjem (jedan je već otvorio svoja vrata u Gornjem Bazju), a obnovljena škola u Josipovu dočekat će danas učenike u novom izdanju. Podcrtava i energetske obnove Opće bolnice Virovitica, ambulanti Doma zdravlja Virovitičk­o-podravske županije, škola u Pitomači, Suhopolju, Gornjem Bazju, sportske dvorane Tehničke škole ....

Na Tehnološko-inovacijsk­om centru i Centru za istraživan­je u mljekarstv­u uglavnom su završeni grubi radovi.

– Nekada mi se čini kao da se zaboravilo da do prije nekoliko godina tu nije bio ni studentski restoran, ni studentski dom, kao ni nekoliko studijskih programa na našoj Visokoj školi. Danas i u Virovitici i u Orahovici naši studenti mogu stvarati svoju budućnosti, uz uvjete kakve imaju oni koji kroz studentski život koračaju u Zagrebu, Osijeku, Rijeci... Od jeseni kreće i Studij drvne tehnologij­e u Virovitici, zato što su to tražili naši poduzetnic­i. Virovitica i Orahovica danas su studentski gradovi, a prijašnje su generacije o tome mogle samo sanjati. I sve smo to ostvarili u sinergiji svih nas - Županije, općina i gradova u županiji, uz potporu naših saborskih zastupnika, ali i veliku potporu Vlade RH, posebice otkako joj je na čelu premijer Andrej Plenković. Potpora Vlade RH i resornih ministarst­va bila je ključna za velike infrastruk­turne projekte – govori Andrović.

U posljednji­h nekoliko godina u Virovitičk­o-podravsku županiju, nastavlja on, slilo se oko dvije milijarde kuna vrijednih projekata.

– Ova Vlada je pokazala koliko joj je stalo do Slavonije. Sjetimo se, prije nešto više od godinu dana, sredstvima Ministarst­va poljoprivr­ede, uz punu podršku Vlade RH, ali i sinergijom Virovitičk­o-podravske županije i Grada Virovitice, sagradili smo multifunkc­ionalnu halu za sajam Viroexpo. Bio je to prvi projekt ostvaren kroz Razvojni sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem. Kad nema sajma, tamo su sportski tereni. Do koronaviru­sa, tereni su bili “rasprodani”, a bit će i ubuduće. Iza nas su stotine projekata, ali čim jedan završimo, drugi započinjem­o – navodi on.

Kada je sagrađen Panonski drvni centar kompetenci­ja, podsjeća župan, krenuli su u gradnju bolničkog kompleksa za dnevne bolnice, uz opremanje, u vrijednost­i od 50 milijuna kuna.

Pregled u Virovitici

– Naši građani ne moraju više zbog mnogih pregleda ići u Zagreb ili Osijek jer u Virovitici, ali i našim ambulantam­a domova zdravlja, imaju svu moguću brigu i skrb kao u velikim gradovima. Nabavili smo, naime, i CT uređaj i magnetsku rezonancij­u. Nismo se nikad orijentira­li samo na jedan put, uvijek nas je zanimala “paleta proizvoda” za boljitak naših građana. Krenuli smo i sa sustavima navodnjava­nja Đolta i Novi Gradac – Detkovac, ali i asfaltiran­jem ceste do Jankovca, zbog čega je Park prirode Papuk lani zabilježio “erupciju” novih posjetitel­ja. Dogradili smo novim sadržajima Hotel Kuriju Janković, koja je prošle godine imala 4400 noćenja. Osim toga, energetski smo, među prvima u Hrvatskoj, obnovili većinu škola i zdravstven­ih ustanova. A kada smo s tim bili gotovi, europskim i županijski­m sredstvima sagradili smo tri poduzetnič­ka inkubatora, u Pitomači, Slatini i Orahovici, u kojima smo našim poduzetnic­ima besplatno dali “mjesto pod suncem”, jer nama je svako radno mjesto važno – naglašava Igor Andrović.

I danas su, dodaje, dizalice po cijeloj županiji. Obnavlja se željezničk­a pruga od Virovitice do Pitomače. Uskoro počinju radovi na aglomeraci­jama u Pitomači i Slatini. Gradit će se i “Kuća čaja” u Špišić Bukovici, kao i Centar za kulturu zdravlja u Cabuni. Orahovica će uz nove sadržaje na Orahovačko­m jezeru postati turistička oaza Slavonije.

– Čekamo završno opremanje Dravske priče u Noskovcima. Ona će modernisti­čki biti slična Aquaparku u Karlovcu, ali s naglaskom na rijeku Dravu koja je pod zaštitom UNESCO-a. U svim segmentima stvaraju se bolji uvjeti za život u Virovitičk­o-podravskoj županiji – poručuje župan.

– Iza velikog broja ovih projekata stoje vrijedni djelatnici županijske uprave, ali ponajprije naše razvojne agencije VIDRA-e. Tu je i istraživan­je geotermaln­ih izvora, Centar za pametnu poljoprivr­edu i ICT djelatnost­i... Stvaramo priču za sušaru poljoprivr­ednih proizvoda, koja će našim poljoprivr­ednicama, njihovim proizvodim­a, ponuditi dodatnu vrijednost. I jučer, i danas i sutra, imamo samo jedan cilj – bolji život svakog stanovnika naše županije – ističe.

Ponosan je što uskoro kreće javna nabava za prvu dionicu brze ceste od Virovitice do Špišić Bukovice.

– Brza cesta do Zagreba ključ je gospodarsk­og razvoja i Virovitičk­o-podravske županije i ovog dijela Hrvatske, a zahvaljuju­ći ovoj Vladi i podršci saborskih zastupnika, nikad nismo bili bliže da je dobijemo. Taj će projekt dati “finu glazuru” na budućoj gospodarsk­oj slici naše županije – zaključuje župan Andrović.

Ni u vrijeme koronaviru­sa nismo stali ni s jednim projektom. Ako su nam građani dali povjerenje, pa ne možemo im reći “nije se moglo”, ističe župan Gradit će se i “Kuća čaja” u Špišić Bukovici, kao i Centar za kulturu zdravlja u Cabuni. Orahovica će postati turistička oaza Slavonije

 ??  ?? BOLJI UVJETI U svim segmentima stvaraju se bolji uvjeti za život u Virovitičk­o-podravskoj županiji, poručuje župan Igor Andrović
BOLJI UVJETI U svim segmentima stvaraju se bolji uvjeti za život u Virovitičk­o-podravskoj županiji, poručuje župan Igor Andrović
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia