Večernji list - Hrvatska

Biljana Borzan odbija biti na listi jer to smatra prijevarom birača

Iblerov trg u problemima s listama jer dio europarlam­entaraca ne želi “varati birače”

- Petra Maretić Žonja

Iako je vodstvo SDP-a odlučilo će na izbornim listama za Sabor biti i sve četvero stranačkih europarlam­entaraca, takav scenarij za sada predsjedni­ku stranke Davoru Bernardiću i ne ide po planu. Naime, Biljani Borzan i Toninu Piculi takva se ideja nimalo nije svidjela i, kako doznajemo u SDP-u, i dalje joj nisu skloni. Borzan je već i javno objasnila da bi ona takav čin smatrala prijevarom birača jer nema smisla da bude na listi i da se nudi građanima za Sabor kada je jasno da ona u Sabor neće ulaziti s obzirom na to da joj je tek počeo drugi mandat u EU parlamentu.

Još će se razgovarat­i

S druge strane, Romana Jerković, koja bi vjerojatno “pojačala” listu u osmoj izbornoj jedinici, i Predrag Matić, koji se spominje kao nositelj liste u petoj jedinici, s odlukom vodstva nemaju nikakvih problema.

– Ako to od mene stanka traži, ja ću biti prvi na listi. Nemam s tim problem – kaže Predrag Matić.

O stavu dvoje europarlam­entaraca da ne idu na izborne liste u vrhu SDP-a svi imaju svoj stav, a nekakav generalan zaključak je da im je stranka u politici dala sve i da bi sada to na neki način trebali i vratiti. Posebno ih zabrinjava odbijenica Biljane Borzan s obzirom na to da im je njezin angažman, uz Matićev, zapravo i najvažniji uzimajući u obzir da u četvrtoj jedinici, tradiciona­lno teškoj za SDP, i nemaju neko jako ime koje bi moglo “povući” birače.

Zbog toga u vrhu stranke i dalje ne odustaju od ideje da na listama budu svi eurozastup­nici, a na pitanje što će s Borzan oprezno poručuju da će se još o tome razgovarat­i.

– Odluka je prije svega na našim zastupnici­ma u Europskom parlamentu, a ako se smatra da kolegica Borzan svojim imenom može pomoći u Slavoniji, onda bi bilo dobro da pomogne jer je najpoznati­ja europarlam­entarka. Stoga mi je jako žao ako je ona odbila pomoći SDP-u. Ponavljam, sve je na njoj, ali da je mogla pomoći, mogla je – kazao je jučer u studiju Večernjeg lista SDP-ov potpredsje­dnik Sabora Siniša Hajdaš Dončić.

Zanimljivo je da se u SDP-u kao najčešći argument za to da europarlam­entarci na listama ne znače prijevaru birača spominju bivši HDZ-ovi europarlam­entarci Andrej Plenković, Davor Ivo Stier i Ivana Maletić koje je HDZ 2016. godine stavio na svoje liste. Međutim, javnost je u tom trenutku znala da će Plenković, dobije li HDZ izbore, biti premijer, Stier ministar, dok se Maletić tada spominjala kao potpredsje­dnica Vlade, što se ipak nije dogodilo.

Nisu silili ni Obersnela

Ima u vodstvu SDP-a i onih koji drže da je Borzan u pravu.

– Glupo ju je tjerati da na pitanja hoće li biti u Saboru, s obzirom na to da ide na listu, mora govoriti da neće. Ne treba je prisiljava­ti da bude na listi ako to ne želi – stav je jednog člana vodstva SDP-a.

Uostalom, ne bi Borzan, kažu izvori u SDP-u, bila jedina koja je dala “košaricu” stranci. Za svake izbore to je šefovima radio riječki gradonačel­nik Vojko Obersnel koji je to uvijek pravdao na način kako nema potrebe da bude na listi i ide u Sabor kada ima itekako puno posla kao gradonačel­nik Rijeke. I nitko ga nije silio da mijenja mišljenje. Tek sada, kada je trebao u političku mirovinu koju je najavljiva­o, sjetio se Sabora.

Na listama kao zastupnici iz Bruxellesa bili su i Plenković, Stier i Maletić, ali su u tom trenutku svi oni bili i kandidati za Vladu

Hajdaš Dončić: Ako se smatra da Borzan može pomoći u Slavoniji, bilo bi dobro da pomogne. Sve je na njoj, ali da je mogla pomoći – jest

 ??  ??
 ??  ?? EUROPARLAM­ENTARCIMA Biljani Borzan i Toninu Piculi ideja da budu na listama nimalo se nije svidjela
EUROPARLAM­ENTARCIMA Biljani Borzan i Toninu Piculi ideja da budu na listama nimalo se nije svidjela

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia