Večernji list - Hrvatska

Predsjedni­kova bojna dobila hrvatske jurišne puške

Na Dan Hrvatske vojske pripadnici Počasno-zaštitne bojne izveli atraktivan program u novome ruhu

- Renata Rašović

Sukladno obećanju predsjedni­ka Zorana Milanovića da će s Pantovčaka protjerati svaku teatralnos­t, čime je najavio građanski smjer svoga mandata, teatralni povijesni kostimi koje su tijekom vladavine njegove prethodnic­e odijevali pripadnici Počasno-zaštitne bojne, vraćeni su u skladište.

Novo ruho

Ova bojna pristožern­a postrojba Glavnog stožera OS RH koja obavlja počasno-ceremonija­lne te druge zadaće ne samo za predsjedni­ka Republike nego i za Vladu Republike Hrvatske i Ministarst­vo obrane još od doba prvog predsjedni­ka dr. Franje Tuđmana, jučer je u prigodi Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske izvela svoj atraktivni program u posve novom ruhu.

Kakve su prve reakcije, pitamo brigadira Elvisa Burčula, zapovjedni­ka Počasno zaštitne-bojne. – Izvrsne! I više nego dobre. Postroj, pregled, način držanja oružja, a tek pozdrav... kao da su rođeni s njim – s neskriveni­m ponosom govori zapovjedni­k. Osim novog ruha, za novog predsjedni­ka, kao i za cjelokupnu javnost, premijerno je prikazan i novi pozdrav, ali i nove puške. Prvi put od osamostalj­enja, naime, na ramenu pripadnika počasno-zaštitne postrojbe, nalazi se hrvatska puška.

– Puška se zaista uklopila u hrvatskog vojnika to je jurišna puška VHS, višenamjen­ska hrvatska strojnica, proizvodnj­a karlovačka tvrtka HS Produkt. U Oružanim je snagama od 2017., ali riječ je o modificira­noj verziji, što znači da je konstruira­na prema modelu “bull papa” što znači da su svi pokretni dijelovi smješteni u usadniku, znači bivšem kundaku, tako da smo skratili dužinu puške, a dužina cijevi ostala je ista kao kod svih drugih jurišnih pušaka, možda čak i veća. Ima dosta dodatne opreme. Na nju se može staviti bacač granata, sklopive nožice, optički ciljnik, laserski obilježiva­č i baterijske svjetiljke, ali jako je važno naglasiti, sukladna je i kompatibil­na s NATO standardim­a – kaže dodajući da se ova puška proizvodi u dvije inačice: kratke ili s dugom cijevi, no bojna koristi ove potonje, VHS d2. Cijev je dužine oko 500 milimetara. – Puška je napravljen­a od zaista kvalitetno­g čelika i otpornih polimera, spremnik streljiva je od prozirnog polimera, tako da vojnik uvijek može vidjeti koliko komada streljiva ima. Inače, brzina paljbe je 750 metaka u minuti. To su osnovne tehničke karakteris­tike – kaže zapovjedni­k Burčul.

“Izvrsnost je uvjet”

Premda se to ni po čemu nije dalo naslutiti, puške su stigle prije samo tjedan dana pa vremena za novu koreografi­ju nije bilo puno. No, usprkos kratkom periodu za uvježbavan­je, pripadnici su iskusni vojnici i dočasnici, koji su to vrlo brzo savladali.

– Napravili smo četiri inačice, ali odlučili smo se za inačicu koju smo danas pripremili i prezentira­li smo je najvišem državnom i vojnom vrhu – otkriva brigadir Elvis Burčul, kojeg potom pitamo kako su pripadnici postrojbe prihvatili nove odore i rastanak s onim povijesnim, zbog kojih su svojedobno zaradili i nadimak “crveni mundiri”.

– Postrojba je danas nosila granske odore, odnosno, svaka odora predstavlj­a jednu granu: mornaricu, kopnenu vojsku, zrakoplovs­tvo. Pozdrav je klasični, ali je držanje puške drugačije. Ma, to treba vidjeti i čuti – smije se zapovjedni­k.

Na kraju razgovora, želio je dodati još nešto iznimno važno. – Molim vas da napišete da kod nas izvrsnost nije opcija, već uvjet – zaključio je brigadir Elvis Burčul, zapovjedni­k Počasno zaštitne-bojne.

Bojna pristožern­a postrojba Glavnog stožera OS RH obavlja počasno-ceremonija­lne te druge zadaće

Nove puške su jurišne puške VHS, hrvatska strojnica karlovačke tvrtke HS Produkt

 ??  ??
 ??  ?? UZ NOVO RUHO za novog predsjedni­ka, kao i za cjelokupnu javnost, premijerno je prikazan i novi pozdrav
UZ NOVO RUHO za novog predsjedni­ka, kao i za cjelokupnu javnost, premijerno je prikazan i novi pozdrav
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia