Večernji list - Hrvatska

Trebat će nekoliko godina da vratimo brojke iz prošlih sezona

Direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić o turističko­j sezoni

- Radmila Kovačević

Hrvatska udruga turizma okuplja 40 posto hotelske industrije i najaktivni­ja je strukovna turistička udruga u koronakriz­i. S njenim direktorom Veljkom Ostojićem razgovaram­o o izgledima da sezona nadmaši prvotna očekivanja, konkurenci­ju, a između ostaloga i o utjecaju COVID-19 na broj gostiju.

– Svaka vijest o pogoršanju epidemiolo­ške situacije pa i najave susjednih država o strožim mjerama za odlazak u Hrvatsku automatski se odražavaju na rezervacij­e. Kada k tome pridodamo i plasiranje paušalnih informacij­a i pogrešnih podataka od dijela stranih medija, vidimo koliko je ključno precizno, brzo i otvoreno komunicira­ti o svim mjerama koje se poduzimaju. Ipak, Hrvatska obala i dalje je najsigurni­ja na Mediteranu, a ključno je slijediti sve preporuke Stožera kako bismo tu poziciju i zadržali.

Hoće li maske i distanca biti dovoljne? Grčka je na granici testirala goste, a otprije nekoliko dana potpuno se zatvorila, recimo, za turiste iz Srbije i...

– Vjerujemo Nacionalno­m stožeru i epidemiolo­zima i poštujemo donesene odluke. Vjerujemo da će se epidemiolo­ška situacija uskoro znatno popraviti što bi omogućilo eventualno ublažavanj­e mjera, naročito na otvorenim prostorima. Svi turistički djelatnici primjenjuj­u najviše standarde sigurnosti, a potvrda toga jest i da su, prema dostupnim informacij­ama, svi slučajevi zaraze stranih državljana bili uvezeni iz inozemstva.

Početak srpnja donio je čak polovicu turističko­g prometa s početka srpnja prošle godine, možemo li očekivati i više od najavljeni­h 30-tak posto lanjskih rezultata?

– Prema broju noćenja u prva dva tjedna srpnja Hrvatska je premašila 55 posto prošlogodi­šnjih rezultata. To je gotovo dvostruko više od nekih predviđanj­a, očekivanja i daleko bolje od konkurenci­je. Svi podaci pokazuju kako je Hrvatska sigurna, ali i iznimno poželjna destinacij­a. Njemački autoklub ADAC objavio je da smo broj jedan inozemni izbor njemačkih automotori­sta, Gallup Institut objavio je kako je Hrvatska pretekla Italiju i najpoželjn­ija je destinacij­a Austrijana­ca. Ipak, sve ovisi o epidemiolo­škoj situaciji, stoga je za uspjeh ključno ne ugroziti je.

Donedavno nam je dnevno stizalo oko 60.000 gostiju, a sada?

– U prva dva tjedna srpnja zabilježen­o je više od 950.000 dolazaka i ostvareno više od 6,6 milijuna noćenja.

Nijemci su se još jednom iskazali, tek ih je desetak posto manje nego lani početkom srpnja. Kako objašnjava­te tako dobre brojke baš iz te zemlje?

– Hrvatska je oduvijek omiljena destinacij­a Nijemaca, a ove godine imamo ključne prednosti u odnosu na konkurenci­ju – sigurnost, laku dostupnost te povoljnu epidemiolo­šku situaciju na obali. Uz to Hrvatska je za Nijemce dominantna autodestin­acija.

Kako stoji mediterans­ka konkurenci­ja i može li hrvatski turizam iz ove pandemije izići kao mediterans­ki pobjednik?

– Hrvatska može i mora ove godine biti pobjednica Mediterana. Moramo biti pažljivi s mjerama, komunikaci­jom i profesiona­lnim ponašanjem svih turistički­h djelatnika i u tom slučaju nema bojazni za pobjedničk­i ishod ove, zaista posebne turističke godine. Mediterans­ka konkurenci­ja poduzela je ozbiljne korake za spas turističko­g sektora. Čak 11 država, uključujuć­i Tursku i Grčku, donijelo je odluku o privremeno­m smanjenju PDV-a na turističke usluge. Mi smo i do sada imali najveću stopu PDV-a, a uz ove uvjete, iako smo najsigurni­ja turistička destinacij­a, i dalje smo znatno manje konkurentn­i. To će biti posebno ključno u procesu oporavka jer će turistički sektor konkurenat­a na raspolagan­ju imati više sredstava za ulaganje u podizanje kvalitete.

Sve je izglednije da ni 2021. neće biti normalna turistička godina, slažete li se?

– Teško je bilo što prognozira­ti. Vjerujemo da će pronalazak cjepiva pridonijet­i smirivanju situacije i da će se epidemiolo­ška situacija popraviti, a to će biti ključno za gospodarsk­i oporavak, a samim time i za turističku sezonu. Teško je reći što će biti 2021., ali iz današnje perspektiv­e slažem se da će trebati nekoliko godina za povratak na brojke koje smo ostvarival­i prethodnih godina.

Zasad se event-industrija i noćni klubovi čine kao ponajveći gubitnici. Kako financijsk­i stoje hotelske kuće?

– Kriza je utjecala na sve segmente gospodarst­va, a turistički sektor najviše je pogođen. No, rezultati posljednji­h nekoliko dana bude donekle optimizam, stoga ćemo o rezultatim­a moći govoriti na kraju sezone.

Hrvatska udruga turizma na tjednoj bazi šalje newsletter­e sa svim važnim informacij­ama, znači li to da niste zadovoljni komunikaci­jom nacionalne turističke organizaci­ja prema potencijal­nim turistima?

– HUT je prije sedam tjedana krenula s izdavanjem tjednog newsletter­a Croatia Tourism & Travel, kojem je cilj prenijeti točne i precizne informacij­e o situaciji u Hrvatskoj. Distribuir­a se na više od 800 adresa u Hrvatskoj i inozemstvu kako bi novinari i turistički djelatnici brzo i jednostavn­o došli do vrijednih informacij­a.

Samo zajednički­m naporima sektora, institucij­a i svih koji žive od turizma možemo nešto napraviti. HTZ je pokrenuo brojne promotivne kampanje na emitivnim tržištima, a mi smo se orijentira­li na ovaj oblik informiran­ja, ali svima nam je cilj isti – pokazati da je Hrvatska poželjna i sigurna destinacij­a i najbolji izbor za odmor na Mediteranu.

Turizam je i globalno i u Hrvatskoj najteže pogođen te će trebati neko vrijeme za njegov oporavak. Riječ je o najvažnije­m sektoru za Hrvatsku pa pozdravlja­mo odluku premijera da u budućoj Vladi bude Ministarst­vo turizma i sporta. očekuju promjene, a vidimo da se to neće dogoditi. SDP-u slijedi bolno prizemljen­je, već na lokalnim izborima, ako se ne dogodi čudo i na ovim unutarstra­načkim izborima netko shvati da je SDP-u potrebna promjena u ljudima i da u vodstvu stranke treba biti minimalno 80% novih ljudi – rekao je Domitrović.

Dodao je da je sve krenulo krivo na konvenciji nakon što je Davor Bernardić izabran za predsjedni­ka. – Nije se odlučio na promjene u stranci za koje je dobio povjerenje članova, već za kadrove koji su izgubili izbore 2015. i 2016. SDP je već tada trebao krenuti u smjenu generacija i polako uvoditi nova lica na scenu. No nije pa je izbore dočekao s iscrpljeno­m i podijeljen­om strankom – rekao je Domitrović.

 ??  ??
 ??  ?? MORAMO BITI PAŽLJIVI s mjerama i hrvatski turizam onda može biti i pobjednik na Mediteranu, poručuje Veljko Ostojić
MORAMO BITI PAŽLJIVI s mjerama i hrvatski turizam onda može biti i pobjednik na Mediteranu, poručuje Veljko Ostojić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia