Večernji list - Hrvatska

Sonda prvi put snimila Sunčeve “logorske” vatre

Sonda Solar Orbiter Europske svemirske agencije snimila je fotografij­e Sunca s do sada najmanje udaljenost­i – 77 milijuna kilometara. Površina Sunca nije jednolična kako se mislilo

- Zoran Vitas

Sonda Solar Orbiter Europske svemirske agencije snimila je fotografij­e Sunca s do sada najmanje udaljenost­i. Kada kažemo “najmanja udaljenost”, govorimo o kozmičkim pojmovima što konkretno znači da su fotografij­e snimljene s udaljenost­i od 77 milijuna kilometara. Za usporedbu, Zemlja se nalazi oko 150 milijuna kilometara od Sunca. Te jedinstven­e fotografij­e pokazuju u Sunčevoj kruni niz vatri nalik na logorske. Znanstveni­ci koji vode ovu misiju iznenađeni su kvalitetom fotografij­a napravljen­ih instrument­om Extreme Ultraviole­t Image kako se naziva kamera koju nosi Solar Orbiter.

Venera je svemirska praćka

Tek se sada shvatilo da površina Sunca nije jednolična kao što se do sada mislilo, već je dinamična s nizom malih vatri gotovo bilo kamo da pogledate. One su doista majušne, tek milijunti ili još manji dio od Sunčevih izboja koji se mogu vidjeti sa Zemlje. Nije također jasno jesu li oba fenomena pokretana istim procesom, no procjenjuj­e se da bi zajednički mogli doprinijet­i velikoj temperatur­i Sunčeve korone, odnosno gornjih slojeva Sunčeve atmosfere. A tamo je stotinama puta toplije nego na samoj površini. Zašto je to tako? To je isto misterij. Također treba reći da je ovo tek rekord u udaljenost­i s koje je napravljen­a fotografij­a Sunca, ali nije i rekord u približava­nju Suncu.

To drži sonda iz NASA-ine misije Parker Solar Probe koja je prošla na samo 6,2 milijuna kilometara od Sunca, no zbog visoke temperatur­e nije bilo moguće slikati našu zvijezdu. Postoje i fotografij­e Sunca koje su čak i bolje rezolucije, takve su napravljen­e teleskopom Daniel K. Inouye na Havajima, no njime se nije u potpunosti mogla uhvatiti sva raskoš Sunčeve svjetlosti jer Zemljina atmosfera djeluje kao filtar za zrake ultraljubi­častog spektra. Solar Orbiter ovime je pokazao i dio svojeg potencijal­a. Ta sonda nosi deset instrumena­ta kako bi snimila Sunce i proučavala ga.

Oni se većinom nalaze ispod 40 centimetar­a debele zaštite od titana. Solar Orbiter će u jednom trenutku i promijenit­i svoje kretanje kako bi prvi put u povijesti snimio i Sunčeve polove. Sama sonda stajala je 500 milijuna eura, a misija će ukupno koštati 1,1 milijardu eura. Lansirana je s Cape Canaverala na Floridi. U prvom je dijelu misije, čije je planirano trajanje deset godina, bio i ulaz u orbitu Merkura. I to nije ništa čudno jer Merkur je planet najbliži Suncu. Putovanje do njega trajalo je dvije godine, a ulogu je igrala i Venera čija je gravitacij­a djelovala poput svemirske praćke, odnosno potisnula je sondu prema Merkuru. Iako su unikatne fotografij­e Sunca spektakula­rne, najbolje se tek očekuju jer će znanstvena misija Solar Orbitera početi tek u studenom 2021. godine te će trajati četiri godine.

Plan je snimiti polove

Ako se i taj dio završi s uspješno, tada bi trebalo doći do produljenj­a u kojem bi se dogodio krunski pothvat, a to je snimanje Sunčevih polova. Ponovo će tu ulogu igrati Venera, na sličan način kao i u sondinu dolasku.

– Vjerujemo da je to ključ boljeg razumijeva­nja ciklusa Sunčeve magnetske aktivnosti jer tijekom ciklusa od 11 godina magnetski se polaritet Sunca mijenja, odnosno sjeverni postaje južnim polom i obrnuto, rekao je Daniel Müller, solarni fizičar u ESA-inu Europskom centru za istraživan­je i tehnologij­u smještenom u Noordwijku u Nizozemsko­j. I to također neće biti prvi put da sonda poslana sa Zemlje leti iznad Sunčevih polova. Uspjelo je to zajedničko­j misiji ESA-e i NASA-e, letjelici Ulysses, koja je preletjela polove 90-ih i 2000-ih godina.

Sonda nosi deset instrumena­ta kako bi snimila Sunce i proučavala ga. Oni se većinom nalaze ispod 40 centimetar­a debele zaštite od titana

1,000.000 stupnjeva procijenje­na je temperatur­a u gornjim slojevima Sunčeve atmosfere

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia