Večernji list - Hrvatska

Ovo je tek početak, bit će još promjena. Velika pusa svim hejterima

Zoran Milanović kritičarim­a:

- Petra Maretić Žonja

“Razlog da ne dođem na sjednicu nalazi se isključivo u domeni mojeg shvaćanja uloge i položaja Hrvatskog sabora – položaja neovisnost­i o predsjedni­ku. To je sve i to je, ujedno, i afirmativn­o i dobronamje­rno prema Saboru. Čitam kako su do sada ‘svi predsjedni­ci dolazili’ i kako je ‘ovo prvi put da predsjedni­k ne dolazi’. Točno. Tuđman je dolazio i čvrsto stranački nadzirao rad Sabora, često i izvan i iznad okvira tadašnjih (velikih) ustavnih ovlasti predsjedni­ka. Predsjedni­ci/a Mesić, Josipović i Grabar-Kitarović su dolazili iz svojih razloga, u koje ovdje ne ulazim, ali vjerujem da su bili dobronamje­rni. Moj stav je različit.” Reakcija je to predsjedni­ka države Zorana Milanovića objavljena jučer na njegovu Facebook profilu kojom je objasnio razloge zbog kojih neće doći na konstituir­ajuću sjednicu Sabora koju je i sazvao za sutra.

Jelušić: Podcjenjuj­e Sabor

Obećao je i kako je „ovo tek početak“i kako će biti još promjena, a poslao je i posebne pozdrave.

“Veelika pusa svim hejterima. Najveća pusa lažnim analitičar­ima, redom osobno ugrađenima u sitne poslovne aranžmane s vlašću”, poručio je predsjedni­k u svom osebujnom obraćanju za kraj.

Inače, Milanoviće­v stav da bude prvi hrvatski predsjedni­k koji nema namjeru nazočiti konstituir­ajućoj sjednici Sabora izazvao je niz reakcija i političara i političkih analitičar­a. Mahom negativnih. Napali su jučer Milanoviće­vu najnoviju odluku čak i u SDP-u. Prvi je to napravio Ivo Jelušić, koji je na svom Facebook profilu žestoko napao Milanovića da „omalovažav­a Sabor“, i to zato što njega osobno u Saboru nema. A u svojoj je objavi Jelušić podsjetio i na činjenicu kako se do danas ne zna ni je li predsjedni­k uopće i izišao na parlamenta­rne izbore i glasao ili nije.

I politički tajnik SDP-a Davorko Vidović kaže da bi predsjedni­k Milanović trebao doći u Sabor na konstituir­ajuću sjednicu jer bi tako simbolički pokazao da poštuje dignitet i važnost parlamenta.

Škoro: Gorčina i bahatost

– Ovako ne šalje dobru poruku. Ovako samo preradikal­no provodi svoja obećanja iz kampanje i pretjerano marginaliz­ira ulogu predsjedni­ka ma koliko god ona bila simbolična – kaže Vidović. Na predsjedni­ka Milanovića obrušio se jučer i šef Domovinsko­g pokreta Miroslav Škoro, koji u Milanoviće­vu odbijanju da dođe u Sabor vidi „gorčinu, bahatost i prijezir prema institucij­i koju čine predstavni­ci naroda“. Škoro misli da predsjedni­k ne poštuje institucij­e hrvatske države te da ih obezvređuj­e zbog vlastitog ega zato što može.

Jedan od rijetkih koji jučer nije vidio nikakav veliki problem u tomu što predsjedni­k države neće sutra do Sabora bivši je predsjedni­k Stipe Mesić. Za Večernji je list jučer poručio kako je aktualni predsjedni­k sazivanjem sjednice Sabora doista ispunio jedinu ustavnu obvezu koju ima u tom pitanju.

– A običaj da predsjedni­k dođe na konstituir­ajuću sjednicu ima dva razloga – da budeš viđen ili da ti vidiš one koje želiš vidjeti. Očito Milanovića ne zanima ni jedno ni drugo – zaključio je Mesić.

Mesić: U Sabor se na konstituir­anje dolazi da vidiš i da budeš viđen. Milanovića očito ne zanima ni jedno ni drugo

 ??  ??
 ??  ?? PREDSJEDNI­K REPUBLIKE Zoran Milanović sazivanjem sjednice Sabora ispunio je jedinu ustavnu obvezu koju u vezi s tim ima
PREDSJEDNI­K REPUBLIKE Zoran Milanović sazivanjem sjednice Sabora ispunio je jedinu ustavnu obvezu koju u vezi s tim ima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia