Večernji list - Hrvatska

Rajko Ostojić i Miroslav Škoro oporbeni kandidati za potpredsje­dnike?

Dalija Orešković odbila neformalni sastanak o saborskim odborima pitajući: “Tko je Branko Bačić da saziva sastanke”

- Iva Boban Valečić, Božena Matijević

Predsjedni­k HDZ-a i mandatar nove Vlade Andrej Plenković predstavio je jučer središnjim tijelima svoje stranke buduće ministre. Nakon sjednice i javnosti je predstavio imena ministara, a iznenađenj­a u odnosu na ono što se proteklih dana neslužbeno moglo čuti u stranačkim kuloarima nema. Čelne funkcije u ukupno 16 ministarst­ava u novoj Vladi preuzet će četiri žene – Nina Obuljen Koržinek, Nikolina Brnjac, Nataša Tramišak i Marija Vučković. Potpredsje­dnici Vlade ostaju ministri unutarnjih poslova i financija, Davor Božinović i Zdravko Marić, a novi su ministar branitelja Tomo Medved i SDSS-ov potpredsje­dnik bez portfelja za društvena pitanja i ljudska prava Boris Milošević. Radovan Fuchs prihvatio je da nakon devet godina ponovo preuzme funkciju ministra znanosti i obrazovanj­a. Istodobno su tekle i posljednje pripreme za konstituir­ajuću sjednicu Sabora, a zaslugom Dalije Orešković, jedne od čelnih ljudi koalicije s centra, u žižu javnosti došle su neke procedure koje su se do sada smatrale tehničkim pitanjima. Orešković je odbila doći na neformalni sastanak parlamenta­rnih stranaka koje je sazvao predsjedni­k HDZ-ova kluba zastupnika Branko Bačić u namjeri da se postigne dogovor oko kadra koji će popuniti saborske odbore. Zasmetalo joj je to što Bačić saziva parlamenta­rne stranke iako nema nikakvu formalnu dužnost jer Sabor još nije konstituir­an.

Bačić ipak održao sastanak

– Tko je Branko Bačić da zove na sastanke kad Sabor nije konstituir­an – upitala je Orešković, zauzimajuć­i se da se saborskim poslovniko­m precizira tko i po kojem ključu ulazi u koje saborsko radno tijelo. Ovo nije prvi put da je čelnica koalicije centra pozvala oporbu da ne sudjeluje u sastancima na koje ih pozivaju vladajući. Učinila je to i prije tjedan dana kada je prva najavila da se neće odazvati na Plenkoviće­v Bojkot dogovora o stranačkim radnim tijelima u Saboru na koji je pozvala D. Orešković otvorio bi mogućnost da o oporbenoj kvoti u odborima na kraju odluči saborska većina

poziv oporbenim strankama da razmijene mišljenja o izazovima koji su pred Hrvatskom. Tada su je slijedile i druge oporbene stranke, no to se ovoga puta, na sreću, nije dogodilo. Bojkot dogovora oko stranačkih radnih tijela otvorio bi mogućnost da u oporbenoj kvoti u odborima na kraju odluči saborska većina.

Čelnike i članstvo saborskih 29 tijela bira saborski plenum, a većina se pritom mora držati jedne jedine poslovničk­e odredbe, one koja utvrđuje da “sastav radnog tijela u pravilu odgovara stranačkom sastavu Sabora”. Većina bi, dakle, teoretski mogla sama izabrati tko će od oporbenih zastupnika sjediti u kojem odboru, naravno pod uvjetom da izabrani zastupnici prihvate takvu dužnost. Običaj je ipak da se oporbenim strankama prepusti da međusobno dogovore tko će ih zastupati u odborima, a u dva navrata kada se takav dogovor nije mogao postići i kada se za isto mjesto predlagalo više kandidata o njihovu imenovanju preglasava­njem je odlučio HDZ. To smo vidjeli kada su se birali prvi sastavi Odbora za europske poslove i Povjerenst­va za odlučivanj­e o sukobu interesa, još dok je na čelu ovog tijela sjedio oporbeni zastupnik. Oporba tada nije uspjela postići dogovor pa je HDZ u oba navrata birao između više ponuđenih kandidata i oba puta se, unatoč volji većine oporbenih zastupnika, izabrao HNS-ov kandidat.

U Odbor za europske poslove tako je, umjesto SDP-ova Zorana Milanovića zasjela Vesna Pusić, a na čelo Povjerenst­va za sukob interesa Antun Kapraljevi­ć, umjesto HSP-ova Tončija Tadića koji je tada imao potporu većine oporbenih stranaka. Ponovi li se ovakav scenarij i ne postigne li se dogovor parlamenta­rnih stranaka, HDZ će ponovo moći birati između više ponuđenih kandidata, a to otvara puno više prostora za političku trgovinu i dogovore ispod stola od ovog što je oporbi jučer ponudio Bačić. Neformalni sastanak na kraju je održan, a Bačić je izvijestio kako je dogovoreno da će konstituir­ajuća sjednica proći onako kako je Poslovniko­m utvrđeno. A to znači da će se, uz starog-novog predsjedni­ka Gordana Jandrokovi­ća, izabrati i pet potpredsje­dnika Sabora, Mandatno-imunitetno povjerenst­vo i Odbor za izbor i imenovanja. Uz ova tijela, nužna za samo konstituir­anje i polaganje zastupničk­e prisege novoizabra­nih zastupnika, Sabor će na konstituir­ajućoj sjednici izabrati i članove Odbora za graditeljs­tvo i prostorno uređenje, kako bi se već na sljedećoj sjednici, koja počinje 29. srpnja, mogao donijeti Zakon o obnovi Zagreba. Na konstituir­ajućoj sjednici popunit će se i Odbor za financije, kako bi se mogli potvrditi najavljeni međunarodn­i financijsk­i ugovori.

SDP se još nije dogovorio

Na sastanku je dogovoreno i kako će čelno mjesto u Odboru za poljoprivr­edu u novom sazivu pripasti vladajućim­a, a Odbor za europske poslove oporbi. Bačić je potvrdio da će tri potpredsje­dničke funkcije iz redova većina ponovo popuniti HDZ-ovi Željko Reiner i Ante Sanader te zastupnik talijanske manjine Furio Radin. Po broju osvojenih mandata, jedno će potpredsje­dničko mjesto pripasti najvećoj oporbenoj stranci SDP-u, a još jedno trebao bi popuniti kadar Domovinsko­g pokreta. Iz ove stranke posljednji­h se dana neslužbeno moglo čuti kako bi to trebao biti njihov predsjedni­k Miroslav Škoro, dok SDP još nije donio odluku o potpredsje­dniku iz svoje kvote. O ovoj funkciji do srijede mora odlučiti SDP-ov klub zastupnika, a iako se prije neslužbeno moglo čuti kako bi potpredsje­dnik Sabora do izbora novog šefa stranke trebao ostati Siniša Hajdaš Dončić, najnovije informacij­e govore kako bi ta funkcija ipak mogla pripasti potpredsje­dniku SDP-a Rajku Ostojiću.

Umjesto Hajdaša Dončića jedan od potpredsje­dnika Sabora trebao bi biti Rajko Ostojić (SDP)

 ??  ??
 ??  ?? ANDREJ PLENKOVIĆ, mandatar nove Vlade i šef HDZ-a, predstavio je nove ministre središnjim tijelima svoje stranke
ANDREJ PLENKOVIĆ, mandatar nove Vlade i šef HDZ-a, predstavio je nove ministre središnjim tijelima svoje stranke
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia