Večernji list - Hrvatska

Izvađeni ostaci 800 žrtava, među kojima je bilo liječnika i časnih sestara

Zločin iz 2. svjetskog rata Istraživan­je je vodilo Ministarst­vo branitelja

- Renata Rašović

Tajna strogo čuvana 75 godina naposljetk­u je izišla na svjetlo dana. Iz jame Jazovke nedaleko od Sošica na području općine Žumberak proteklih dana izvučeni su posmrtni ostaci više od 800 žrtava masovnog ubojstva tijekom i nakon završetka Drugoga svjetskog rata. Među žrtvama su, uz zarobljene pripadnike ustaške i domobransk­e vojske, bili i ranjenici, medicinsko osoblje i časne sestre koje su pripadnici partizansk­ih jedinica prisilno odveli iz zagrebački­h bolnica Sv. Duh, Sestre milosrdnic­e i Vrapče, nakon bitke kod Krašića 1943., potom i u svibnju 1945. godine.

Jamu otkrio speleolog

Terensko, odnosno speleološk­o istraživan­je kao i ekshumacij­a posmrtnih ostataka, koje je provela Uprava za zatočene i nestale Ministarst­va hrvatskih branitelja, donijelo je odgovore na brojna pitanja otvorena tijekom posljednji­h desetljeća. Jamu Jazovka otkrio je karlovački speleolog Mladen Kuka 22. siječnja 1989., nakon čak 14 godina tajne istrage. Deset godina poslije, u kolovozu 1999. karlovački su speleolozi, uz pomoć patologa prof. dr. Žarka Danilovića, počeli s detaljnim registrira­njem žrtava Jazovke, unutar jame, bez izvlačenja posmrtnih ostataka na površinu. Pretragom je uočeno da su žrtve prije bacanja u jamu vezane žicom, a likvidiran­e su mahom metkom u zatiljak.

U to je vrijeme, u kolovozu 1999., patolog prof. dr. Žarko Danilović dao izjavu za Večernji list . – Imamo sve dokaze da su u jamu bačeni i ranjenici koje su partizani odmah nakon Drugoga svjetskog rata pokupili iz Bolnice Sveti Duh, njih oko 270, te ih doveli u Sošice, likvidiral­i i bacili u jamu. Za ove ranjenike pobacane u Jazovku imamo i svjedočans­tvo partizana koji je vozio autobus kojim su žrtve dovezene do jame. Drugi put više nije htio voziti kad je vidio što se ondje s ljudima radi – rekao je za Večernji list prof. Danilović.

U to vrijeme, nakon analize čitavih ili djelomično razbijenih lubanja, prema ostacima čeone kosti s arkadama i nosom, smatralo se da u Jazovki leže ostaci 447 osoba, dok se u kasnijim napisima spominje broj od 476 žrtava. No, s obzirom na to da je nakon ovog posljednje­g, ključnog istraživan­ja koje je uključival­o i ekshumacij­u, broj žrtava premašio 800, može se pretpostav­iti kako je znatan broj posmrtnih ostataka pronađen i u dubljim dijelovima jame. Naime, Jazovka je, prema navodima istraživač­a, duboka oko 40 metara, a između otvora i prvog sloja kostiju razmak je oko 30 metara. Prvi terenski izvid na području općine Žumberak, Ministarst­vo hrvatskih branitelja zajedno sa Ministarst­vom unutarnjih poslova i Ministarst­vom obrane, provelo je prije godinu dana, tijekom rujna 2019. godine. Potom je 26. lipnja 2020. pomoćnik ministra i čelnik Uprave za zatočene i nestale Stjepan Sučić održao sastanak s načelnicim­a općine Žumberak i Krašić te upravitelj­em župe u Krašiću, te ih upoznao s aktivnosti­ma koje slijede. Ekshumacij­a je naposljetk­u otpočela u ponedjelja­k 13. srpnja 2020., i trajala je tjedan dana. Kako doznajemo od izvora iz istrage, iz jame su skupa s posmrtnim ostacima izvučeni i brojni tupi predmeti koji su, povrh metka, služili za ubojstva, ali i vojničke čizme za koje se pretpostav­lja da su pripadali partizanim­a koji su se protivili likvidacij­ama bez suda.

Nakon ekshumacij­e, svi posmrtni ostaci u hladnjačam­a prebačeni su na Zavod za sudsku medicinu. Sve aktivnosti, kako kažu u Ministarst­vu hrvatskih branitelja, provodile su se temeljem Zakona o istraživan­ju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugoga svjetskog rata i poslijerat­nog razdoblja te s obzirom na trenutačnu epidemiolo­šku situaciju, poštujući upute Nacionalno­g stožera. Nakon završene ekshumacij­e u planu je provođenje terenskog istraživan­ja radi preciziran­ja mikrolokac­ije moguće jame Jazovka 2 za koju su prikupljen­a saznanja nadležnih međuresorn­ih službi.

Zločin ne zastarijev­a

Ovo otkriće događa se nedugo nakon 30. “Spomen-pohoda Jazovka” koje se tradiciona­lno organizira 22. lipnja, na Dan antifašist­ičke borbe, u organizaci­ji udruge Hrvatski obredni zdrug. Organizato­ri su u proglasu zatražili od hrvatskih vlasti da “dostojno obilježe hrvatske žrtve s Bleiburga, Macelja, Tezna, Dakse, Jazovke i drugih stratišta“, dok je varaždinsk­i biskup u miru Josip Mrzljak, u nazočnosti više stotina hodočasnik­a, u propovijed­i pozvao hrvatska istražna i sudska tijela da istraže i kazne ove likvidacij­e zarobljeni­ka, jer su to zločini koji nikada ne zastarijev­aju.

Kako je otprije poznato, za tri časne sestre Liphardu Horvat, Konstantin­u Mesar i Geraldu Jakob, njegovatel­jice u Psihijatri­jskoj bolnici Vrapče, koje su bačene u jamu, pokrenut je postupak proglašenj­a blaženima unutar Katoličke crkve.

 ??  ??
 ??  ?? Nakon ekshumacij­e svi su posmrtni ostaci u hladnjačam­a prebačeni u Zavod za sudsku medicinu
Nakon ekshumacij­e svi su posmrtni ostaci u hladnjačam­a prebačeni u Zavod za sudsku medicinu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia