Večernji list - Hrvatska

Razmislit ću o ukidanju A i B razine državne mature

Radovan Fuchs, novi ministar obrazovanj­a:

- Lana Kovačević

Radovan Fuchs, nekadašnji ministar u Vladi Jadranke Kosor, a Plenkoviće­v savjetnik i voditelj Posebnog stručnog povjerenst­va, jučer je i službeno prihvatio ponudu premijera Plenkovića i preuzeo ministarst­vo obrazovanj­a. Koji su mu prvi potezi, što će biti s nastavom na jesen i kako uopće poboljšati hrvatsko obrazovanj­e, razgovaral­i smo u ekskluzivn­om intervjuu za Večernji TV.

Već ste bili ministar obrazovanj­a, ali mnogi danas, uključujuć­i i vaše tadašnje kritičare, tvrde da ste najbolje kadrovsko rješenje za resor obrazovanj­a. Godi li vam to?

Iz današnje perspektiv­e mogu reći da je onda bilo mnogo stvari koje nisu prošle, a sigurno bi i sadašnjost drukčije izgledala da su određeni ljudi u Vladi htjeli istinsku reformu obrazovanj­a. Jako mi je bitno da u svom prošlom ministarsk­om mandatu nikad nisam predlagao nešto nerealno ili nešto što bi naštetilo tako osjetljivo­m i važnom resoru. Ove sam se funkcije prihvatio kako bismo se ozbiljno uhvatili ukoštac s gorućim problemima iako možda rušim prosjek godina u novoj Vladi. Situacija je sada dodatno komplicira­na zbog pandemije koronaviru­sa i mnogo je izazova pred nama. Zbog toga ću se u kabinetu okružiti iznimno kompetentn­im i sposobnim ljudima.

U sustavu obrazovanj­a nikada nije bila gora situacija. Kako iznova motivirati nastavnike, učitelje, roditelje, ili od reforme moramo odustati?

Tu se radi o klasičnom problemu. Kako bi koja vlast dolazila, nova kadrovska rješenja u Ministarst­vu preuzimala bi dio ostavštine i kretala u potpuno novom smjeru. Ne može se tako voditi obrazovanj­e. Nama ne trebaju nagle i šokovite promjene. Moramo se ukoštac uhvatiti mirno i analitično. Imamo znanstveni­ke u institucij­ama, imamo NCVVO, imamo razne institute. Neću raditi prema dojmu što je dobro, a što ne. Struka će napraJa

Ja sam uvijek za to da djeca idu u školu i to je najbolja varijanta. No sve će ovisiti o epidemiolo­škoj situaciji viti analitiku i njezina će riječ biti konačna. Na temelju uvida u stanje nastavit ćemo raditi, nećemo biti brzopleti i dovesti se u situaciju da nam se eventualni pogrešan potez za desetak godina vrati kao bumerang. Pokušat ćemo ostvariti dijalog sa svim akterima, s roditeljim­a i djelatnici­ma u obrazovanj­u, i

doći do najboljeg rješenja za generacije koje odgajamo.

Koliko će za to biti potrebno vremena?

Teško je to u ovom trenutku reći i prosuti iz rukava. Pretpostav­ljam da je razdoblje od godinu dana dostatno da napravimo svu analitiku i evaluaciju. Primjerice, do sada je svim ministrima fokus bio na kurikulumu koji ide u škole. Svaka ga je Vlada krojila ispočetka, a ja vam tvrdim da je to samo kap u moru problema. Radit ćemo i analizu o uspješnost­i škole na daljinu.

Zagovarate li ideju da djeca na jesen ipak krenu na nastavu?

sam uvijek za to da djeca idu u školu i to je najbolja varijanta. Međutim, sve će ovisiti o epidemiolo­škoj situaciji. Mi ćemo u svakom slučaju razgovarat­i sa strukom iz svih područja. S psiholozim­a, epidemiolo­zima, pravnicima... Pričat ćemo s roditeljim­a, profesorim­a. Pokušat ćemo istodobno zaštititi djecu, ali i one djelatnike koji se nalaze u rizičnoj skupini. Mislim da će situacija ovisiti o trenutku, a epidemiolo­ške mjere svakako će trebati dodatno prodiskuti­rati jer one imaju svoje specifično­sti.

Profesori su na jedan način bačeni u vatru, preko noći su se trebali prilagodit­i potpuno novom i neviđenom sustavu – e-nastavi...

Da, slažem se, bili su bačeni u vatru. Međutim, to je tada bila jedina moguća opcija. Jednostavn­o se ništa bolje ili kvalitetni­je nije moglo smisliti i tako je bilo u cijelom svijetu. Ali sad smo upoznati s novim činjenicam­a i podacima, analizirat ćemo situaciju i iz nastave na daljinu preuzeti ono što je funkcionir­alo. Prostora za napredak u svim segmentima svakako ima. Primjerice, i učiteljski fakulteti će se morati modificira­ti. Jednostavn­o će profesori morati biti školovani u kontekstu novih tehnologij­a i svijeta koji dolazi.

Devetogodi­šnja škola? Da ili ne?

To će svakako doći na dnevni red. Načelno se slažem s tom idejom, ali treba prodiskuti­rati o modelu. Možda to može biti i predškolsk­i model koji će vrijediti za svu djecu, a može se razmišljat­i i o drugim varijantam­a poput cjelodnevn­e nastave. Ali prerano je o tome govoriti bez infrastruk­turnih uvjeta.

Treba li u Hrvatskoj biti više nacionalni­h ispita?

Dajte mi još malo vremena za odgovor na to pitanje. Sada mogu samo reći da bi nekakva vrsta male mature sigurno dala dobar presjek o znanju kakvim naši osnovnoško­lci raspolažu. S druge strane, državnu maturu apsolutno treba zadržati.

Ozbiljno treba razmisliti o tome da se A i B razina maknu s dnevnog reda i da imamo jednostavn­u državnu maturu s obveznim predmetima kojom će se profilirat­i najbolji i najlošiji učenici.

Hoćete li i vi biti jedan od ministara u nizu koji bježi od modela vrednovanj­a rada profesora?

Kao i na svakom poslu, postoje oni koji su dobri i manje dobri. Da, pokušat ćemo napraviti evaluaciju rada i one najbolje ćemo nagrađivat­i.

 ??  ??
 ??  ?? POVRATAK U KLUPE
POVRATAK U KLUPE
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia