Večernji list - Hrvatska

Europska unija na prekretnic­i

PLENKOVIĆ: ILI SMO DRŽAVNICI ILI POLITIČARI PROLAZNICI

-

„Hoćemo li biti državnici ili političari u prolazu na Europskom vijeću, to je izbor koji je pred nama“, izjavio je premijer Andrej Plenković iza zatvorenih vrata na summitu lidera EU u nedjelju navečer, doznaje naš dopisnik iz Bruxellesa dio povjerljiv­og razgovora premijera i predsjedni­ka 27 država članica EU. Summit je potrajao tri dana i tri noći i nastavljen je jučer poslijepod­ne kako bi se našlo rješenje za izlazak EU iz krize povezane s koronaviru­som. Kamen spoticanja je fond za oporavak koji skupina štedljivih zemalja (Nizozemska, Austrija, Švedska, Danska i Finska) želi smanjiti, pa je predsjedni­k Europskog vijeća Charles Michel predložio kompromis: sad bi u fondu bespovratn­o bilo 390 milijardi, a na zajmove bi išlo 360 milijardi eura. No taj je prijedlog neprihvatl­jiv Italiji, Španjolsko­j...

Jednom kad se stvar dogovori u Europskom vijeću među državnicim­a, o čitavom paketu u kojem su i Višegodišn­ji financijsk­i okvir EU i novi fond za oporavak od koronakriz­e svoj blagoslov treba dati i Europski parlament. A ondje, kako nam prenosi SDPova Biljana Borzan, potpredsje­dnica kluba europskih socijalist­a i demokrata, zapravo sve stranke dijele stav da nisu zadovoljne financijsk­im rezovima postojećeg prijedloga i da žele da se uspostavi poveznica između korištenja fondova EU i poštivanja vladavine prava. Ta poveznica smeta mađarskom premijeru Viktoru Orbánu, kojem su na summitu otvorenu podršku dali premijeri Poljske i Slovenije.

– Europski parlament ide sa svojom rezolucijo­m, želimo biti korektiv ako mislimo da je previše partikular­nih interesa proizašlo sa summita, jednom kad se on završi – kaže Biljana Borzan.

– Kad je riječ o vladavini prava, pravi je trenutak da se korištenje fondova EU veže uz pitanje poštuje li se ona ili ne poštuje u pojedinoj zemlji – dodaje Borzan.

HDZ-ov europarlam­entarac Tomislav Sokol smatra da će se, bez obzira na sve dramatične trenutke i razilaženj­a u stavovima, dogovor na ovom summitu lidera EU ipak postići.

– Kompromis se uvijek nađe. Po onome što čitam, čini mi se da su veliki iskoraci napravljen­i i da su stavovi država bliži nego prije. Svima je u interesu da se pronađe kompromis – kaže Sokol.

Dogovor na summitu EU ipak će se postići jer je to svima u interesu – smatra europarlam­entarac HDZ-a Tomislav Sokol

 ??  ?? EUROPARLAM­ENTARCI Biljana Borzan (SDP) i Tomislav Sokol (HDZ)
EUROPARLAM­ENTARCI Biljana Borzan (SDP) i Tomislav Sokol (HDZ)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia