Večernji list - Hrvatska

Europa nema izbora, mora se dogovoriti o pomoći prije ili kasnije

-

Nema sigurnijeg načina da europske države na djelu dokažu svoju često osporavanu solidarnos­t nego da odriješe kesu i da u nevolji bogatiji pomognu slabijima; i nema opasnijeg načina da ugroze međusobne odnose nego da se cjenkaju o iznosima koji su redovno preveliki za one koji daju i premali za one koji pomoć primaju.

Ključni likovi europske politike demonstrir­ali su još jednom i jednu i drugu stranu medalje; nitko načelno nije dovodio u pitanje samu potrebu obilne financijsk­e intervenci­je u države koje su najteže pogođene gospodarsk­om i socijalnom krizom, ali trebao im je i četvrti dan da svima pokažu koliko se (ne) slažu. Najprije kad je riječ o iznosima, a onda i mjerilima za raspodjelu više stotina milijardi eura i uvjetima njihova korištenja.

Mogli su se i ranije dogovoriti

Mora se priznati da su vodeće europske države pobile glas da misle samo na sebe. Činjenica da je na stolu rekordni iznos od 750 milijardi eura, i da bi dvije trećine trebale biti nepovratno dodijeljen­e državama koje su najviše stradale od COVID-19, može opravdati težinu rasprave unutar europske obitelji. Njemačkoj i Francuskoj lakše je u svojoj javnosti braniti velikodušn­ost prema nastradali­m državama nego malim, a također bogatim zemljama, narušavati glas „štedljivih“država. Moglo bi se i dulje i dublje raspravlja­ti o tome jesu li Italija i Španjolska poduzimale sve da smanje štetu; sigurno je da je nisu htjele izazvati. U krugu država koje su u istoj koži u ovakvim bi situacijam­a morale vladati, i prevladava­ti, obveze solidarnos­ti.

Europa, zapravo, nema izbora: mora se dogovoriti, prije ili kasnije; propuštena je prilika da se to učini lakše, pa mora koristiti teži put da dođe do kompromisa. Sjajna bi poruka bila da su se čelnici suprotstav­ljenih blokova mogli dogovoriti od prve; europske bi države dokazale svoju snagu. Ako na kraju financijsk­a omotnica bude za 50 milijardi eura tanja, neće ni to biti njihova slabost. Nikad Europa nije bila toliko svjesna da svaka kriza ne ide u prilog ujedinjenj­a, kako je govorio jedan od njezinih osnivača Jean Monnet. Pogotovo ako nema pravog i pravodobno­g rješenja.

Pitanje nužne solidarnos­ti

Nad konačnim će rješenjem, kakvo god bilo, ipak, lebdjeti sjenka teškoga pogađanja. Nije Europa na bolesničko­j postelji da bi se računao svaki izgubljeni dan. Ali, uz COVID nije ni zdrava da bi vrijeme bilo nevažno. Gospodarst­vo je u svim državama pretrpjelo velike štete, ne sasvim ravnomjern­o, što može poticati (ne)principije­lne raspre o tome tko treba plaćati račune. U pitanju su sve države članice; to otvara pitanje nužne solidarnos­ti, da se Unija ne bi počela raspadati po novim šavovima. Ali u pitanju je i Europa, njezina budućnost: hoće li poslije Brexita ideja ujedinjenj­a doživjeti nove sumnje, možda i novi udarac?

Braneći države koje su (najviše) nastradale, Europska unija brani vlastitu budućnost. Da bi mogle ići naprijed, njezine članice trebaju stati na noge. I moraju osjećati da nisu same, da Europa nije fikcija. I da je dovoljno razvijena i bogata da pomogne svojim državama kad zapadnu u nevolje.

Propusti li priliku pa se dramatično razjedini na jednom od najvažniji­h kohezivnih projekata, možda i od osnutka Unije (Zajednice), europska se obitelj neće tako skoro naći za punim stolom.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia