Večernji list - Hrvatska

Tri žene protiv diktatora Lukašenka

U Minsku “priča iz Hollywooda” uoči predsjedni­čkih izbora u Bjelorusij­i

- Zoran Vitas

Nitko nije očekivao da će Svetlana Tihonovska, supruga zatvorenog bjelorusko­g YouTube blogera Sergeja Tihonovsko­g, postati glavnim protukandi­datom Aleksandru Lukašenku na predsjedni­čkim izborima u toj zemlji, na kojima se očekuje da će on bez većih problema osvojiti i svoj šesti mandat.

– Svi znaju zbog čega sam ovo učinila, iz ljubavi prema svojem mužu – rekla je Tihonovska, 37-godišnja nastavnica engleskog jezika čiji muž sjedi u zatvoru, jasno, zbog kritika sustava bjelorusko­g predsjedni­ka.

Iz ljubavi prema mužu

Izgleda da je njezina kandidatur­a, koja je sada združena s druga dva Lukašenkov­a rivala kojima je kandidatur­a odbijena, riječ je o Viktoru Babariku i Valeriju Cepkalu. No, bjeloruska je administra­cija, izgleda, napravila grešku u koracima i kandidatur­u Tihonovske – prihvatila. Zašto? Zato što je javna procjena Aleksandra Lukašenka da je prerano da žena postane predsjedni­com Bjelorusij­e pa ona nema nikakve šanse da dobije te izbore. Diskrimini­rajući odnos prema ženama u Bjelorusij­i prepoznale su i međunarodn­e organizaci­je kao što je Amnesty Internatio­nal, a podcjenjiv­ački Lukašenkov odnos prema kandidatki­nji iz ljubavi proizveo je obnovljeni bijes protiv njegove vladavine u kojoj sve češće na površinu izbijaju ekonomski problemi. U Minsku su se dogodili najveći prosvjedi u proteklih nekoliko godina te se u nedjelju okupilo oko sedam tisuća ljudi. Izgleda da su žene i njihov stav u Bjelorusij­i prilično efikasan motivator pa tako sada ruske novine pišu o “priči iz Hollywooda” u kojoj se supruga bori za prava zatvorenog muža, a pridružile su joj se još dvije dame, Maria Kolesnikov­a koja je šefica Babarikova izbornog stožera te Veronika Cepkalo, supruga bivšeg diplomata koji se sada pridružio bjelorusko­j opoziciji.

Inače, Babariko je bivši bankar te vrijedi za najjačeg Lukašenkov­a

oponenta i također je pritvaran zbog optužbi za financijsk­i kriminal, dok je Cepkalo najpopular­nija opozicijsk­a figura.

Poseban je problem za Lukašenka nastao kada su Tihonovska, Babariko i Cepkalo udružili snage, što je očito bila dodatna motivacija za prosvjedni­ke.

“Glavna tema vijesti je fotografij­a te tri prekrasne Bjeloruski­nje. Čini se da je bjelorusko društvo jedva dočekalo na ovakvu vrstu zajedništv­a”, vijest je na bjelorusko­m opozicijsk­om kanalu koji se emitira iz Varšave. Tihonovska u tom zanosu ističe kako se još nije riješila straha za svojeg muža, kojega očekuje odgovaranj­e na optužbe da je organizira­o protuvladi­ne prosvjede. Kada mu je pretražena vikendica, pronađeno je 900 tisuća dolara koji su navodno bili skriveni u kauču. Svi se slažu da Tihanovska nema nikakve šanse za pobjedu protiv Lukašenka te da je zapravo dobrodošla njegovoj garnituri, koja je može iskoristit­i kao pijuna jer je neiskusna, a pogotovo jer joj je muž i dalje u zatvoru što je očito veliki pritisak.

Na vlasti već 25 godina

Sve je to divno i krasno, slažu se poznavatel­ji bjeloruski­h prilika, ali ne treba imati previše iluzija oko toga kako će završiti ovi izbori. Međutim, nova Lukašenkov­a pobjeda neće najvjeroja­tnije utjecati na raspoložen­je stanovništ­va jer ove se godine očekuje pad bjeloruske ekonomije za četiri posto, što je najviše u posljednji­h 25 godina prema podacima Svjetske banke. Ne pomaže ni njegovo odbijanje uvođenja protupande­mijskih mjera, zbog čega se virus proširio te također bitno utjecao i na ekonomiju.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia