Večernji list - Hrvatska

ULJE MU JE MEĐU 500 NAJBOLJIH NA CIJELOM SVIJETU

Na prvom natjecanju bio je na zadnjem mjestu, ali baš zato shvatio je da mora učiti. I naučio je!

-

Bila je 2009. godina kada je, sav sretan i važan, prvi put sa svojim maslinovim uljem otišao na natjecanje. Bilo je to županijsko nadmetanje čak 69 maslinara. Bio je – 69.! Srećom, nije ga taj rezultat demotivira­o i nije mu palo na pamet da odustane, nego je počeo učiti kako ispraviti pogreške.

Neznanje se plaća

Danas, 11 godina poslije, ekstradjev­ičansko maslinovo ulje od autohtone sorte plominke koje proizvodi Branko Jud iz Vantačića, sela u općini Malinska-Dubašnica na otoku Krku, nalazi se na popisu 500 najboljih ulja iz cijelog svijeta – ušlo je u Flos Olei, najutjecaj­niji svjetski vodič za vrhunska maslinova ulja.

– Shvatio sam da moram mijenjati način rada. I da ne želim biti prosječan. Ili ću biti najbolji ili to neću raditi. I tako sam poboljšava­o, pitao, učio, vidio u čemu griješim... Neznanje se plaća. Danas puno znam, ali smatram da to nije dovoljno jer tehnologij­a ide naprijed – govori 45-godišnji Branko Jud, po struci vodoinstal­ater, po zvanju i znanju proizvođač nagrađivan­og maslinova ulja. Pod etiketom Utla – kako se zove katastarsk­a općina u kojoj ima masline – prodaje dvije vrste ulja, jedno je spravljeno od sedam sorti maslina, drugo od plominke, sorte slabijeg uroda, no vrhunske kvalitete, koja je autohtona na Krku i Cresu, a malo je ima i u Istri.

Maslinarst­vo i proizvodnj­a ulja u Brankovoj obitelji prisutni su dulje od stotinu godina, četvrtu generaciju – od novca koji je slao njegov pradjed koji je bio otišao u Ameriku kupovala se zemlja jer su nekoć držali i ovce i krave... Pamti Branko da su osamdeseti­h u općini Malinska maslinike imali jedino njegov djed i fra Benko iz Porata.

Upravo je sada pokojni Judov djed Ivan Dujmović ponajviše zaslužan za Brankovu ljubav prema poljoprivr­edi. Od njega je učio.

Prije 15-ak godina od njega je dobio mali maslinik i njegovao ga, uza stalni posao koji je imao u Hrvatskim autocestam­a. A onda je, prije godinu i pol, “prelomio” i dao otkaz, ostavivši siguran posao s dobrom plaćom, koji je radio 18,5 godina, da bi se mogao potpuno posvetiti maslinarst­vu i radu na obiteljsko­me poljoprivr­ednom gospodarst­vu, osnovanom 2003., a koji je preuzeo šest godina poslije. Zahvaljuju­ći podmjeri 6.3.1., iz koje je dobio 15.000 eura za mehanizaci­ju, čime je kupio traktor, atomizer, malčer i 70 maslina, uspio je unaprijedi­ti i proširiti maslinike s 0,54 na 1,33 hektara, što je u otočnim uvjetima iznimno zahtjevno. Danas u pet maslinika ima 256 stabala, a starim je i zapuštenim maslinicim­a “vratio život”.

Po hektaru dobije oko 7000 kuna poticaja godišnje.

– Kod nas je zemlja rascjepkan­a što s jedne strane otežava posao, a s druge strane, u slučaju nevremena, bude dobro jer uvijek nešto ostane “pošteđeno” – objašnjava Branko.

Dok hodamo po masliniku u kojem su neka stabla zasađena još 1954., govori nam domaćin kako se na neki način specijaliz­irao za cijepljenj­e maslina pa ga otočani zovu da im cijepi stablo ako su posadili sortu koja ovdje baš i ne rodi i napadaju je bolesti. Branko kaže da masline šprica noću, kako bi što manje utjecao na okoliš. U Vantačićim­a je otvorio malu kušaonicu u kojoj prodaje i promovira svoje ulje.

– Kada dođu posjetitel­ji, najprije ih učim kako prepoznati ulje. Listopad je na Krku sav u znaku maslina. Mi s nekoliko malih obiteljski­h hotela sudjelujem­o u projektu otočke turističke zajednice “Olive touch”, u sklopu kojega turisti dolaze k nama u berbu, što ih je potpuno oduševilo. Berba je inače najzahtjev­niji dio posla jer se masline beru ručno pa cijela obitelj zasuče rukave – supruga, brat, mama, tata. Ustreba li, dođu i prijatelji – kaže Branko.

Zlatne medalje iz 2016. i 2018.

Masline se hladnim prešanjem prerađuju isti dan kad su ubrane, da bi se sačuvala kvaliteta, što su Judovi i uspjeli pa je njihovo ekstradjev­ičansko ulje nagrađivan­o na natjecanji­ma u Hrvatskoj te na međunarodn­ima. Branko je najponosni­ji na zlatne medalje iz 2016. i 2018., osvojene na Internatio­nal Olive Oil Competitio­nu u New Yorku. Kada govori o budućnosti, kaže da planira imati vlastitu uljaru u kojoj bi pravio isključivo svoje ulje i ne bi se preradom bavio kao uslužnom djelatnošć­u.

– Nama poljoprivr­ednicima bilo bi puno lakše da je manje administra­cije i da nismo za računalima, nego u polju. Također, neke bi stvari trebale biti jasnije definirane. Evo, ja sam pitao i Ministarst­vo poljoprivr­ede i Agenciju za plaćanje u poljoprivr­edi što je maslinovo ulje – prerađevin­a ili gotovi proizvod? Odgovora nema, tumači tko kako hoće, a razlika je u platnom razredu u koji spada ako je jedno ili drugo.

Za mene je maslinovo ulje gotov proizvod – objašnjava Branko stanje s preprekama na koje nailazi u svome poslu. No baš kao i zadnje mjesto na prvome natjecanju na kojem je bio, ni ovo ga neće obeshrabri­ti jer smatra da je u životu bitno raditi ono što voliš. A on voli – maslinarst­vo. I branje gljiva u slobodno vrijeme, a najviše kćer Enolu koju je dobio u braku sa svojom Ivom.

Još nije dobio odgovor na pitanje je li maslinovo ulje prerađevin­a ili gotov proizvod, a tu dilemu svatko tumači kako želi

 ??  ??
 ??  ?? ROĐEN ZA MASLINIK Od djeda je dobio mali maslinik i njegovao ga, uza stalni posao koji je imao u Hrvatskim autocestam­a. A onda je dao otkaz i posvetio se maslinarst­vu
ROĐEN ZA MASLINIK Od djeda je dobio mali maslinik i njegovao ga, uza stalni posao koji je imao u Hrvatskim autocestam­a. A onda je dao otkaz i posvetio se maslinarst­vu
 ??  ??
 ??  ?? STARI MASLINICI Neka su stabla posađena još 1954. godine, a Branko se specijaliz­irao za cijepljenj­e maslina
STARI MASLINICI Neka su stabla posađena još 1954. godine, a Branko se specijaliz­irao za cijepljenj­e maslina
 ??  ?? KUŠAONICA “Kada dođu posjetitel­ji, najprije ih učim kako prepoznati ulje”, objašnjava ovaj istaknuti maslinar
KUŠAONICA “Kada dođu posjetitel­ji, najprije ih učim kako prepoznati ulje”, objašnjava ovaj istaknuti maslinar
 ??  ?? PROŠIRENJE Branko je proširio obiteljske maslinike s 0,54 na 1,33 hektara
PROŠIRENJE Branko je proširio obiteljske maslinike s 0,54 na 1,33 hektara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia