Večernji list - Hrvatska

Elektrific­iran i ubrzan, novi VW Tiguan stiže u listopadu

Zvijezda Volkswagen­ove premijere najuspješn­iji je SUV model u Europi

- Sandra Mikulčić

Volkswagen je premijerno pokazao osvježeno izdanje svog Tiguana, najuspješn­ijeg SUV modela u Europi i jednog od najprodava­nijih SUV

vozila u svijetu. Do sada je proizveden­o više od šest milijuna vozila, a samo lani prodano ih je oko 911.000. Kako bi se zadržao u vrhu, Volkswagen je za Tiguan pripremio sveobuhvat­an redizajn, a novitet se na hrvatskom tržištu očekuje sredinom listopada.

- S drugom generacijo­m Tiguana pokrenuli smo našu globalnu SUV ofenzivu 2016. godine. Volkswagen sada ide korak dalje i elektrific­ira, digitalizi­ra i umrežava novi Tiguan - pojasnio je Ralf Brandstätt­er, novi glavni izvršni direktor marke Volkswagen.

Obnovljeni Tiguan donosi upečatljiv­iji izgled, a dotjeran je i s tehničkog aspekta. Svi motori dorađeni su kako bi bili učinkoviti­ji, pa su se tako s novom tehnologij­om dvostrukog doziranja Tiguanovi turbo dizelski motori (TDI) svrstali među najčišće motore s unutarnjim izgaranjem u svijetu. U početku prodaje novi će se Tiguan moći naručiti u četiri kombinacij­e motora i mjenjača. Cijena početnog modela, opremljeno­g 1,5 TSI motorom od 130 KS sa 6-stupanjski­m ručnim mjenjačem, u Njemačkoj će biti 28.205 eura. Slijedi 1,5 TSI sa 150 konja, uz koji će se moći birati 6-brzinski ručni mjenjač ili 7-stupanjski DSG, te 2,0 TDI sa 150 konja, DSG mjenjačem s dvostrukim kvačilom i pogonom na sve kotače 4Motion. Paleta motora kasnije će se dopuniti, a novi SUV nudit će se i kao Tiguan R. Naime, za inačicu izražene dinamike vožnje stručnjaci za perforzahv­aljujući manse iz tvrtke Volkswagen R razvili su novi pogon na sve kotače s raspodjelo­m okretnog momenta koja zahvaljuju­ći varijabiln­oj raspodjeli snage između stražnjih kotača omogućuje potpuno novu dinamiku vožnje SUV modela. S druge strane palete je Tiguan s novim plug-in hibridnim pogonom. Tiguan eHybrid može uz potpuno električni pogon voziti brzinom do 130 km/h bez štetnih emisija.

Novi sustavi za upravljanj­e i pomoć vozaču jamče veću udobnost i sigurnost u vožnji. Kompaktni SUV sada se može voziti s potporom do brzine od 210 km/h novom sustavu Travel Assist. Tiguan raspolaže i potpuno novim spektrom online usluga i funkcija preko infotainme­nt sustava najnovije generacije. Nova generacija kola upravljača s rukovanjem preko dodirnog zaslona također se ubraja u značajke novog Tiguana. Rukovanje funkcijama klima-uređaja digitalizi­rano je pomoću dodirnih klizača i dodirnih površina, poznatih iz najnovije generacije VW Golfa. U Tiguanovu su ponudu ušla i nova IQ.light – LED Matrix glavna svjetla.

Izvana je novi Tiguan prepoznatl­jiv po redizajnir­anom prednjem dijelu. Novom SUV rešetkom hladnjaka stvorena je vizualna poveznica s većim Touaregom. Poklopac motora je upečatljiv­iji, dok je nova rešetka hladnjaka s LED glavnim svjetlima još šira. U sredini je integriran novi VW logo, a ispod njega je natpis „Tiguan“. Iznova je dizajniran i markantni branik.

U početku dolazi s benzinskim i dizelskim motorima, a kasnije i u plug-in hibridnom izdanju

 ??  ?? MODERNIZIR­ANI INTERIJER ima digitalnu instrument­nu ploču i novi infotainme­nt sustav
MODERNIZIR­ANI INTERIJER ima digitalnu instrument­nu ploču i novi infotainme­nt sustav
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia